Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και funds που έρχονται το 2022

Παρότι έχει δημιουργηθεί ένα κενό στις χρηματοδοτήσεις VC στη χώρα μας ωστόσο έρχονται εντός του 2022 πολλά νέα χρηματοδοτικά οχήματα για τις ελληνικές Startups.

Το ελληνικό οικοσύστημα Startups έχει να επιδείξει μεγάλη προσέλκυση κεφαλαίων το 2021 απο εγχώριες και εξωχώριες πηγές, τριπλασιάζοντας τα κεφάλαια σε σχέση με το 2020. Το 2021 χρηματοδοτήθηκαν συνολικά 70 ελληνικές Startups, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με περίπου 600 εκατ. ευρώ ενώ οι δέκα μεγαλύτερες Startups «σήκωσαν» περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Παρότι μεγάλωσαν τα tickets ωστόσο ακόμα πάσχουμε στα στάδια business angels, pre-seed και seed καθώς και στις χρηματοδοτήσεις Α γύρου και άνω.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) φαίνεται ότι έρχεται στο επίκεντρο της χρηματοδότησης της ελληνικής Startup σκηνής μια και ετοιμάζει σε συνεργασία με το υπουργείο Αναπτυξης και Επενδύσεων αρκετά νέα χρηματοδοτικά οχήματα.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης το συνολικό ποσό που είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή και και το αμέσως προσεχώς διάστημα σε επιχειρηματικά κεφάλαια φτάνει τα 1,26 δισ. ευρώ και προέρχεται απο εθνικούς και ευρωπαικούς πόρους ενώ αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί μέσω του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Εάν λάβουμε υπόψη όλα τα είδη των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών μέσων και πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των επενδύσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στο επίπεδο των εταιρειών που επενδύουν, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ΕΑΤΕ μπορούν να οδηγήσουν στη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία πάνω από €7-€10 δις. και να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια.»  ανέφερε ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, με αφορμή ενός πρόσφατου report για τις επενδύσεις στην ελληνική Startup σκηνή.

Τι αναμένεται το 2022:

Equifund VCs: και τα έξι VCs για Startups ετοιμάζουν νέα funds ενώ μερικά απο αυτά όπως για παράδειγμα Marathon και VentureFriends να είναι ήδη σε λειτουργία. H VentureFriends μάλιστα έχει ήδη προχωρήσει σε πολλές χρηματοδοτήσεις μέσω του VF3, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. διαχειριζόμενα κεφάλαια τα οποία προέρχονται απο EIF, EATE και ιδιώτες επενδυτές.

Χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για incubators: Aν και το σχέδιο έχει αρκετή πολυπλοκότητα αναμένεται να δώσει μια μεγάλη ώθηση στις Startups σε επίπεδο ιδέας ακόμα με τα κεφάλαια που θα προσφέρονται μεσω των θερμοκοιτίδων να μπορούν να φτάνουν τα 100.000 ευρώ.

Accelerate TT: To Fund of Funds της EATE με 60 εκατ. ευρώ κεφάλαια αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 4 νέα VC με έμφαση τις χρηματοδοτήσεις seed και ειδικά για μεταφορά τεχνολογίας.

InnovateNow και QEquity: Νέα Fund of Funds απο την ΕΑΤΕ τα οποία θα προσφέρουν 500 εκατ. συνολικά απο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για καινοτομικές Startups το πρώτο και για scaleups το δεύτερο. To InnovateNow μπορεί άνετα να παίξει το ρόλο ενός νέου Equifund για το 2023 και μετά.

Business Angels Fund: 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε Startups αρχικού σταδίου μαζί με ιδιώτες επενδυτές απο τo European Investment Fund. To πρώτο fund με την επωνυμια Genesis είναι σχεδόν έτοιμο να λανσαριστεί.

Φαιστός 5G: Με πόρους απο την πώληση συχνοτήτων 5G αλλά και με συμμετοχή της EATE τα διαθέδιμα κεφάλαια σε Startups και όχι μόνο θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Impact Investments: 20 εκατομμύρια ευρώ σχεδιάζεται να διατεθούν σε VCs για επενδύσεις σε Startups με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κοινωνία.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις