Τι τρέχει με τις εταιρείες VC και το προσωπικό στην Ευρώπη;

Κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες VC δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο προσωπικό στην Ευρώπη καθώς η επενδυτική προσήλωση των δύο διαφέρει αρκετά.

Ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες αμερικανικές εταιρείες VC δυσκολεύονται να προσλάβουν άτομα για να ηγηθούν των νέων ευρωπαϊκών τους φυλακίων.

Συγκεκριμένα, αμερικανικές εταιρείες VC όπως οι Sequoia Capital, Bessemer Venture Partners, Lightspeed Venture Partners και General Atlantic, έχουν ανοίξει νέα γραφεία ή έχουν επεκταθεί τους τελευταίους 12 μήνες σε όλη την Ευρώπη.

Ως ένα βαθμό, τα αμερικανικά VCs ανταγωνίζονται την SoftBank, η οποία έχει το Vision Fund με έδρα το Λονδίνο ενώ αλλού, hedge funds όπως η Tiger Global και η Coatue επεκτείνονται επίσης στο Λονδίνο.

Ο Hussein Kanji, συνιδρυτής της βρετανικής εταιρείας VC, Hoxton Ventures, δήλωσε στο CNBC ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν και να προσλάβουν τους κατάλληλους ανθρώπους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι υπήρξαν μόνο μια χούφτα αξιοσημείωτων διορισμών.

Αυτό συμβαίνει γιατί προφανώς υπάρχουν λίγοι εκπαιδευμένοι γενικοί εταίροι στην Ευρώπη. Ένας βασικός λόγος είναι επίσης ότι τα αμερικάνικα VCs τείνουν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, ενώ τα ευρωπαϊκά VCs είναι πιο πιθανό να δίνουν προτεραιότητα στη μείωση ή την εξάλειψη του κινδύνου.

Οι αμερικανικές εταιρείες VC επίσης θέλουν να προσλαμβάνουν επενδυτές στον τομέα της τεχνολογίας με τους οποίους έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε διοικητικά συμβούλια νεοφυών επιχειρήσεων και γενικά δεν τους αρέσει να προσλαμβάνουν ξένους, ανέφερε ο Kanji.

Ένας άλλος επενδυτής VC, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επειδή εργάζεται για ένα από τα αμερικανικά VC που έχει επεκταθεί πρόσφατα στην Ευρώπη, σημείωσε ότι το “προφίλ του VC” που αρέσει σε πολλά από τα αμερικανικά κεφάλαια συναντάται λιγότερο συχνά στον ευρωπαϊκό χώρο.

“Δεν είναι ότι το ταλέντο δεν υπάρχει, διότι σαφώς και υπάρχει, είναι ότι η δεξαμενή των υποψηφίων που στοχεύουν είναι απλώς πιο στενή”, επισημαίνεται.  Οι κορυφαίοι επενδυτές δεν περνούν απλώς δύο χρόνια σε μια Startup μετά από pre-MBA προγράμματα πριν γίνουν VC.

Ο κλάδος VC είναι σχετικά νέος στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου η σκηνή έχει εξελιχθεί από την αρχή. Δεδομένων αυτών, ο κλάδος VC της Ευρώπης έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πριν από μια δεκαετία, υπήρχαν μόνο λίγα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου στην Ευρώπη και περίπου 100 επενδυτές τεχνολογίας. Σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες επαγγελματίες VC στην Ευρώπη, αλλά ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι VC μόνο για λίγα χρόνια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις