Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δημήτρης Μάλλιος: Η δεξαμενή ταλέντων στην Ελλάδα είναι ανεξάντλητη

Ο Δημήτρης Μάλλιος θα μπορούσε να πει κάποιος –δίχως ίχνος υπερβολής– πως είναι ένας «γεννημένος Startupper», ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα θέλοντας να προ- σφέρει σε πολλά επίπεδα, αναζητώντας – όπως ο ίδιος αναφέρει– τη «Χρυσή Τομή».

Ο Δημήτρης Μάλλιος είναι ένας άνθρωπος με «βαρύ» βιογραφικό, αλλά γεμάτος όρεξη για δουλειά με στόχο να βοηθήσει την ελληνική Startup σκηνή –και όχι μόνο– να αλλάξει επίπεδο και να ενισχύσει τοαπο- τύπωμά της στο διεθνές στερέωμα. Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο STARTUPPER MAG ο ιδρυτής και CEO του Aeon Group αποκαλύπτει τα επενδυτικά του σχέδια για την Ελλάδα, τη μοναδική φιλοσοφία του νέου καινοτόμου εγχειρήματός του και μιλάει για τη διαδικασία μεταφοράς της πολύτιμης εμπειρίας του από τις διεθνείς αγορές στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων.

S.M. Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήσασταν ένας εν δυνάμει Startupper, επίσης ήσασταν στη Lehman Brothers από νεαρή ηλικία. Πείτε μας λίγα πράγματα για αυτήν την περίοδο και πώς ήταν αυτή η πορεία μέχρι τώρα.

Δημήτρης Μάλλιος: Νομίζω ότι πάντα ήμουν «Startupper». Γεννήθηκα στις ΗΠΑ. Ο πατέρας μου είναι από την Ελλάδα και η μητέρα μου από την Κύπρο. Δεν ήξερα αγγλικά μέχρι τα πέντε μου χρόνια και τελικά διδάχθηκα από τους γονείς στα έξι.

Στις αρχές της εφηβείας μου, η επιχείρηση του πατέρα μου εξαρτιόταν από εμένα για να επικοινωνώ με πελάτες, να διαπραγματεύομαι, να συνάπτω συμβάσεις και να χειρίζομαι άλλα επιχειρηματικά ζητήματα, όπως οι τράπεζες και η φορολογία. Αλλά η Lehman μου άνοιξε τα μάτια.

Η δύναμη αυτής της επενδυτικής τραπεζικής εταιρείας και η ενέργεια που έδωσε ήταν μεταδοτική. Νομίζω επίσης ότι κατά κάποιον τρόπο προοριζόμουν να εμπλακώ και με Έλληνες. Είχα τη μεγάλη τιμή να εργαστώ για τον κορυφαίο τραπεζίτη στο γραφείο της Wall Street και επικεντρώθηκα να καλέσω κάθε πλούσιο Ελληνοαμερικανό εκείνη την εποχή και να ξεκινήσω διαπραγματεύσεις για να συνεργαστούν με τη Lehman.

S.M. Το όνομά σας ήταν στις ελληνικές ειδήσεις πρόσφατα ως νέος παίκτης – επενδυτής στην ελληνική επενδυτική και Startup σκηνή. Πώς και γιατί αποφασίσατε να επιστρέψετε και να επενδύσετε στην Ελλάδα;

Δημήτρης Μάλλιος: Η οικογένειά μου και εγώ αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους. Θέλαμε να ζήσουμε στη χώρα που αγαπάμε τόσο πολύ. Η επένδυση στην Ελλάδα και σε ελληνικές Startups ήρθε λίγο μετά την άφιξή μου, γιατί συνάντησα την εκπληκτική δεξαμενή ταλέντων και την εκπληκτική ροή επενδυτικών σχεδίων.

Ένιωσα πραγματικά εκείνη την εποχή ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να γίνει παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, κόμβος για μερικές από τις καλύτερες ιδέες με επικεφαλής μερικές από τις καλύτερες ομάδες που έχω δει εδώ και πολύ καιρό.

S.M. Φυσικά, πριν από την «είσοδό» σας στην Ελλάδα είχατε έντονη επενδυτική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Πώς σχεδιάζετε τη μεταφορά αυτής της εμπειρίας στο ελληνικό οικοσύστημα;

Δημήτρης Μάλλιος: Βλέπω ότι αυτό που κάνω, και αυτό που κάνει η εταιρεία μου Aeon, είναι περισσότερο μια επέκταση παρά μια μεταφορά. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια στοιχεία της επιχείρησής μας που είναι πιο κατάλληλα για να διοικούνται από την Ελλάδα παρά από τις ΗΠΑ, αλλά πιστεύω ότι η πραγματική αξία που φέρνουμε είναι να λειτουργήσουμε ως γέφυρα μεταξύ των κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ και της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ και των επιχειρηματιών και των ομάδων εδώ στην Ελλάδα, προκειμένου να ωφεληθεί το ελληνικό οικοσύστημα, οι ελληνικές κεφαλαιαγορές, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

S.M. Σήμερα μιλάμε για το Phi VC. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας εγχείρημα στην Ελλάδα;

Δημήτρης Μάλλιος: Το Phi VC ονομάζεται έτσι για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτό που πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα στην ελληνική ιστορία. Η Χρυσή Τομή είναι μια τόσο ισχυρή μαθηματική αναλογία και έχει εφαρμοστεί σε πολλά πράγματα στο φυσικό και εικονικό κόσμο. Κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων και της δομής της θερμοκοιτίδας μας ακολουθεί τη Χρυσή Τομή και πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να περάσει στις εταιρείες της θερμοκοιτίδας μας. Τα μέλη της ομάδας, ή Fellowship όπως την αποκαλούμε, είναι ο Νίκος Ιωάννου, ο Πάνος Λαζαρέτος, ο Θεόδωρος Κούνας, ο Γεράσιμος Κωνσταντάτος, ο Δημήτρης Φούτσης ως Γενικός Σύμβουλος και ο Δημήτρης Τζούνιορ Μάλλιος ως υπεύθυνος στο τμήμα του accounting. Ελπίζουμε να προσθέσουμε περισσότερα μέλη στην κοινότητά μας στο μέλλον και είμαστε ανοιχτοί να λάβουμε πληροφορίες από πιθανούς υποψηφίους.

Έχω επίσης καταφέρει να φέρω μερικούς σπουδαίους συναδέλφους και συνεργάτες από τις ΗΠΑ για να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι και μέντορες στις εταιρείες της θερμοκοιτίδας μας. Θα αφήσω κάποια πράγματα για την επίσημη έναρξή μας, αλλά αυτά τα επιτυχημένα άτομα προέρχονται από τον τομέα της τεχνολογίας και των οικονομικών. Άνθρωποι από εταιρείες όπως η Uber, η Lime, η Magic Leap, η Tin Drum, η Jeffries και η Y Combinator συμμετέχουν ήδη και περιμένω να έρθουν πολλοί περισσότεροι. Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη από τις Ελληνικές Πρεσβείες στις Ανατολικές και Δυτικές Ακτές, και έχω εποικοδομητικές συζητήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που προσφέρουν επίσης υποστήριξη στις προσπάθειές μας.

Έχουμε πραγματοποιήσει τρεις επενδύσεις στο Brooqly και δύο ακόμη εταιρείες, οι οποίες όμως δεν είναι τώρα ανακοινώσιμες. Συνολικά, έχουμε σχεδόν δώδεκα εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε ή εξετάζουμε για να τις προσθέσουμε στη θερμοκοιτίδα.

Τέλος, λαμβάνουμε τελικές αποφάσεις σχετικά με την έδρα μας (HQ) και ελπίζουμε να κάνουμε τα εγκαίνια πολύ σύντομα.

S.M. Σε ποιους τομείς θα εστιάσετε όσον αφορά τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις και σε ποιο επίπεδο ωριμότητας στοχεύετε;

Δημήτρης Μάλλιος: Προσπαθούμε να ωφελήσουμε τις ελληνικές αγορές και το ελληνικό οικοσύστημα, οπότε πρέπει να πω ότι είμαι προσωπικά αγνωστικιστής.

Πιστεύω ότι προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι εταιρείες εφαρμόζουν την πιο προηγμένη τεχνολογία που μπορούν να φανταστούν. Ναι, το metaverse είναι μια συναρπαστική εξέλιξη για την οποία μιλούν πολλοί αλλά, για να είμαι ειλικρινής, η Aeon επενδύει στο metaverse πριν του δοθεί αυτός ο τίτλος.

Οι επενδύσεις μας σε εταιρείες τυχερών παιχνιδιών μεικτής πραγματικότητας και άλλων εταιρειών εφαρμοσμένης τεχνολογίας είναι η απόδειξη. Ειλικρινά, θέλουμε να δούμε όλα όσα υπάρχουν εκεί έξω.

Ακόμα κι αν κάτι δεν ταιριάζει στη θερμοκοιτίδα, μπορεί να ταιριάζει στην επενδυτική μας τράπεζα, στην ομάδα κεφαλαιαγορών μας, στη συμβουλευτική μας ομάδα ή σε άλλα μέρη του οικονομικού μας σύμπαντος. Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε αυτήν την αγορά με όποιον τρόπο μπορούμε.

S.M. Η Phi VC θα επενδύσει επίσης στις Νεοφυείς Επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου της; Εάν ναι, με ποια μέσα – εργαλεία θα γίνει αυτό; Θα έχει ρόλο στη χρηματοδότηση η Crowd Investing Platform – app που αναπτύχθηκε από την Aeon VC; Θα υπάρξει ξεχωριστό VC; Εάν ναι, με ποιο επίπεδο κεφαλαίων;

Δημήτρης Μάλλιος: Το σχέδιό μας είναι να προσφέρουμε μια αρχική επένδυση και κεφαλαιακή δέσμευση σε κάθε εταιρεία.

Αμέσως, κάθε εταιρεία θα αναδεικνύεται στην πλατφόρμα μας για επενδύσεις από διαπιστευμένους και εξειδικευμένους επενδυτές.

Η εφαρμογή μας χρησιμοποιείται σε 157 χώρες και μπορείτε να την κατεβάσετε σε οποιοδήποτε app store που μπορεί να έχει ένας χρήστης (κατεβάστε aeon.vc σήμερα!). Ελπίζουμε να έχουμε 21 εταιρείες μέχρι το τέλος του έτους.

Μαζί με αυτό το κεφάλαιο από τη θερμοκοιτίδα θα έχουμε ένα Fellowship Fund και όλα τα μέλη θα επιλέγουν αυτό που θα ήθελαν να υποστηρίξουν. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα ταμείο για τη συμμετοχή εξωτερικών επενδυτών στις εταιρείες μας, καθώς και τα υφιστάμενα κεφάλαια της Aeon και οι επενδυτές κεφαλαίων της θα έχουν πρόσβαση στη θερμοκοιτίδα.

Τέλος, θα στηρίξουμε αυτές τις εταιρείες μέσω κάθε γύρου κεφαλαίων και θα έχουμε την επενδυτική τράπεζα να τρέχει κάθε γύρο, έτσι ώστε άλλα VCs και ιδρύματα να έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν μαζί μας.

S.M. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα προσελκύει μεγάλες επενδύσεις από μεγάλες διεθνείς εταιρείες. Τι άλλαξε κατά τη γνώμη σας; Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα για να επωφεληθεί από αυτήν τη δυναμική;

Δημήτρης Μάλλιος: Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχουν τόσο πολλά δεδομένα που πρέπει επίσης να επισημάνετε. Πράγματα όπως οι προσπάθειες της σημερινής διοίκησης, η υποστήριξη της ΕΕ, η εξαιρετική δεξαμενή ταλέντων και η επιστροφή τους, η επιτάχυνση της υιοθέτησης της τεχνολογίας από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και πολλά άλλα για τα οποία θα μπορούσα να μιλάω για ώρα.

Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που χρειάζεται η χώρα για να μπορέσει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται αυτούς τους παράγοντες και ακόμη και να τους ξεπερνά. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της πορεία και να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να πάρει παράδειγμα άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ για να υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών, καθώς και κίνητρα για να προσελκύσει, να διατηρήσει και να επεκταθεί αλλά και να διατηρήσει αυτήν τη δυναμική. Αλλά πρέπει επίσης να προχωρήσει περισσότερο.

Η Ελλάδα ως χώρα και ως λαός πρέπει πραγματικά να αποδεχτεί ότι μια ισχυρή και ρευστή κεφαλαιαγορά ωφελεί όχι μόνο τις εταιρείες, αλλά και τους υπαλλήλους της, τους μετόχους της και τους πελάτες της.

Οι συζητήσεις μου με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώθηκαν σε αυτά τα σημεία και ελπίζω να έχω την ευκαιρία να συνεχίσω τις συνομιλίες μας και φυσικά τις προσπάθειές μας σε αυτά τα κρίσιμα θέματα.

S.M. Εκτός από τις Startups –και το ρωτώ αυτό με βάση το βιογραφικό και της πρόσφατης συνέντευξής σας–, θα ήθελα να σας ρωτήσω σε ποιους άλλους τομείς θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα;

Δημήτρης Μάλλιος: Όπως έχω ήδη δηλώσει, η Aeon λαμβάνει σοβαρά μέτρα για να εισέλθει στον κλάδο των κινητών αξιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έχουμε συνεργαστεί με μερικούς πολύ έξυπνους ανθρώπους σε αυτόν τον τομέα και με ενθουσιασμό θα σας ανακοινώσω την εξαγορά της πρώτης μας εταιρείας όταν αυτό γίνει επίσημα.
Η Aeon εξετάζει επίσης πολύ προσεκτικά άλλους τομείς όπως τα ακίνητα, η ναυτιλία και η ΑgriΤech.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις