Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Rocket: Όλο το παρασκήνιο για το “λουκέτο” της ουκρανικής εταιρείας Delivery στην Ελλάδα

Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες με την αιφνιδιαστική παύση εργασιών, η εταιρεία εξέδωσε σήμερα μια αμφιλεγόμενη ανακοίνωση περί επαναλειτουργίας.

Η Rocket ανακοίνωσε πρόσφατα την διακοπή της λειτουργίας της στους υπαλλήλους μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή που η εταιρεία προανήγγειλε νέα βήματα στον τομέα των delivery για super market στην Ελλάδα, απασχολώντας 100 άτομα από τα οποία τουλάχιστον 70 ήταν διανομείς, στο Κίεβο προχωρούσαν σε μαζικές απολύσεις και περικοπές μισθών προκειμένου να αντισταθμίσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την απώλεια ρευστότητας λόγω της εμπόλεμης σύρραξης Ουκρανίας-Ρωσίας. Πλέον όμως η εταιρεία δηλώνει απλά ότι η διακοπή ήταν προσωρινή για τεχνικούς λόγους, καταβάλλοντας προσπάθειες για την συνέχεια της λειτουργίας της, αναφέροντας μάλιστα και αυριανή ημερομηνία επανέναρξης.

Το ιστορικό και η εξέλιξη

Καθώς η Rocket ετοίμαζε συνεργασία με την KFC, έχοντας ήδη επεκταθεί σε νέες περιοχές στον Πειραιά, οι εργαζόμενοι της βρέθηκαν να ενημερώνονται τελευταία στιγμή για το κλείσιμο της. Παρά τα σχέδια για την διανομή προϊόντων σούπερ μάρκετ, η εταιρεία δήλωσε απλά ότι διακόπτει τις εργασίες της στα ευρωπαϊκά κέντρα όπου δραστηριοποιούταν βάζοντας τα δυνατά της να κρατήσει την επιχείρηση στην Ουκρανία.  

Το γεγονός δεν έπληξε μόνο τους ίδιους αλλά και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, εστιατόρια και καφέ που δεν πρόλαβαν να μπουν σε άλλη πλατφόρμα για την εκτέλεση των παραγγελιών τους και πρέπει να εξασφαλίσουν το πως θα φτάσουν αυτές στον πελάτη. Βέβαια, σε όλα αυτά υπάρχει και μια άλλη πλευρά των πραγμάτων, το background που θέλει την Startup να αντιμετωπίζει μια επίσης νέα συνθήκη που της επιβλήθηκε από τον βασικό της μέτοχο, τον Igor Rokhlin, ο οποίος αποφάσισε να διακόψει την χρηματοδότηση της.  

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, ο γιος του συγκεκριμένου μετόχου -ονόματι Timur- φέρεται να εμπλέκεται σε ζήτημα απόσπασης χρημάτων σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα εξαπάτησης επενδυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με “φόντο” τηλεφωνικά κέντρα, με τον ίδιο να έχει μεταφέρει το σύνολο των μετοχών της Rocket στον πατέρα του. Τα τελευταία άρπαζαν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από μικροεπενδυτές, εξαπατώντας τους κάνοντας προώθηση χρηματοοικονομικά προϊόντα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η χώρα της Ουκρανίας έχει προχωρήσει σε συλλήψεις ύστερα από σχετικό ένταλμα των αρχών της γερμανικής εισαγγελίας, προχωρώντας και σε κατασχέσεις.  

Η πρώτη δήλωση της μητρικής εταιρείας  

“Με λύπη ανακοινώνουμε το τερματισμό των δραστηριοτήτων στην Ευρώπη. Το brand ‘Rocket’ δημιουργήθηκε από μια εξαιρετική ομάδα, η οποία κατάφερε να φτιάξει μία από τις 7 κορυφαίες εφαρμογές με τις περισσότερες λήψεις στον τομέα της παράδοσης φαγητού στην Ευρώπη και έχτισε ποιοτικές σχέσεις με συνεργάτες, ταχυμεταφορείς και πελάτες. Δημιουργήσαμε μια ουκρανική επιχείρηση, η οποία ήταν επιτυχημένη όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις αγορές της ΕΕ, και αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να αναπτύξουμε σπουδαία έργα. Σήμερα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε σε λειτουργία την επιχείρηση μας στην Ουκρανία και να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε”, ανέφεραν σε ένα κοινό τους μήνυμα οι συνιδρυτές της εταιρείας Oleksii Yukhymchuk και Stanislav Dmytryk.  

Η επίσημη ανακοίνωση:

“Η εταιρεία Rocket Delivery συνεχίζει τη λειτουργία της στην Αθήνα μετά από διακοπή 72 ωρών για τεχνικούς λόγους και εξετάζει τη θέση της στην ελληνική αγορά με γνώμονα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την ικανοποίηση των καταναλωτών και το σεβασμό προς τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.  

Η επανέναρξη λειτουργίας θα γίνει από αύριο Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022. Η Rocket Group λειτουργεί σε αυτή τη φάση σε εύθραυστο επιχειρηματικό περιβάλλον λόγω και των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία. Η διοικητική ομάδα της Rocket Delivery στην Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητάς της και θα ενημερώσει τους συνεργάτες της και το κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη.”, έγραψε η εταιρεία. 

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Rocket Delivery, λειτουργεί εξ αρχής ως ανεξάρτητη νομική οντότητα στην Ελλάδα, με διαφορετική μετοχική σύνθεση από αυτή του Ουκρανικού Ομίλου και βασίζεται στο διεθνή Όμιλο μόνο για την τεχνική υποστήριξη της εφαρμογής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις