Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρωματιστοί iMac και το AirTag η καινοτομία της Apple;

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η καινοτομία δεν είναι κάτι το αφηρημένο, είναι κάτι χειροπιαστό και συγκριτικό.

Σαν ένας παλιός στον χώρο της τεχνολογίας και πρόσφατα παρακολουθών τα της τεχνολογικής και επιχειρηματικής τεχνολογίας τα Apple events είναι πάντα κάτι το ξεχωριστό για διάφορους λόγους.

Ο πιο σημαντικός είναι γιατί η Apple, για πολλούς, αλλά και για τη Boston Consulting Group, είναι στην κορυφή της λίστας με τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο. Προσωπικά θεωρώ την Apple σαν την κορυφαία εταιρεία στο marketing, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η καινοτομία δεν είναι κάτι το αφηρημένο σαν την τέχνη αλλά κάτι το χειροπιαστό και συγκρίσιμο.

Μπορεί οι χρωματιστοί ARM iMac να είναι πανέμορφοι και λεπτοί, μια και απουσιάζουν τα συστήματα ψύξης των επεξεργαστών της Intel, αλλά το να έχεις έναν φορητό σε μια οθόνη δεν είναι κάτι το “υπερτεχνολογικό” με τον ανταγωνισμό να έχει παρουσιάσει επίσης πανέμορφες και λειτουργικές υλοποιήσεις.
Για τα iPad δεν αμφισβητεί κανείς ότι είναι οι κυρίαρχοι στα tablets λόγω λογικών τιμών και του iOS που ξεδιπλώνει όλες τις αρετές του στη μεγαλύτερη οθόνη, ειδικά τα λεπτά Pro είναι πανέμορφα αλλά σε αυτή τη κλάση ο ανταγωνισμός είναι εξίσου δυνατός.

Ας περάσουμε τώρα στη “πονεμένη” ιστορία των iPhones… εκεί φαίνεται ξεκάθαρα η ατολμία του Cook σε σχέση με τον αείμνηστο Steve Jobs. Είναι ντροπή για την Apple, και για την μνήμη του Steve Jobs, σχετικά νέοι κατασκευαστές όπως οι Huawei και Xiaomi, να παρουσιάζουν συσκευές που φέρνουν το iPhone σε δύσκολη θέση, με τα Mate X2 και Mi MIX 4 αντίστοιχα. Αν βάλουμε στο παιχνίδι και τη Samsung με τα Galaxy Z Flip και ειδικά το Galaxy Z Fold 3 τότε τα πράγματα γίνονται κάπως περίεργα για την Apple, με τα iPhone να μπαίνουν στα όρια της ύβρις.

Καινοτομία κάτω από το περίβλημα 

Η Apple με το κλειστό της οικοσύστημα προφανώς μπορεί να έχει κάτω από τον έλεγχό της ακόμα και τη πιο μικρή λεπτομέρεια σε hardware και software και κατά καιρούς να “δείχνει τα δόντια” της. Το Apple Watch για παράδειγμα είναι “State of the Art” και παράλληλα μια ιατροτεχνολογική συσκευή που μπορεί να σε σώσει αν λιποθυμήσεις ή στη περίπτωση σοβαρών καρδιακών αρρυθμιών ενώ φυσικά είναι ιδανική για σπορ.
Αλλά και οι επεξεργαστές και οι συνεπεξεργαστές ειδικών λειτουργιών των iPhone (και πλέον των Macs) κρύβουν μεγάλη εξέλιξη και καινοτομία κάτι που μεταφράζεται σε υψηλές επιδόσεις, μικρή κατανάλωση ενέργειας και “άψογες” λειτουργίες και ποιότητα χρήσης σε συνδυασμό με το εξαιρετικό iOS φέρνοντας σε δύσκολη θέση ανταγωνισμό όπως η Qualcomm.
Αναφερόμαστε στους επεξεργαστές ARM M1 και τη μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη μετάβαση σε νέα τεχνολογική πλατφόρμα για την Apple, όπου λίγες εταιρείες θα  μπορούσαν να υλοποιήσουν τόσο άψογα ολοκληρώνοντας το οικοσύστημα των Mac με αυτό των iPhones.

Τα AirTags επένδυση για το μέλλον του AR;

Στη πρόσφατη εκδήλωση πέρα από τα νέα πανέμορφα iMac και το νέο iPad Pro η Apple παρουσίασε και τα AirTags, μικρές συσκευές με ένα ειδικό τσιπ ασύρματης επικοινωνίας Ultra Wide Band (συχνότητες άνω των 500MΗz) οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό τους από συσκευές όπως το iPhone. Αν και μοιάζει τεχνολογικά με το Bluetooth, έχει παρόμοια χαμηλή κατανάλωση ενέργειας αλλά σαφώς ανώτερη ακρίβεια εντοπισμού της θέσης του αντικειμένου (σε εκατοστά σε αντίθεση με τα μέτρα του Bluetooth).
Σε συνδυασμό με το δίκτυο Find My της Apple, όπου οι συσκευές Ultra Wide Band, iPhone 11 και 12 μπορούν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ομότιμο δίκτυο (Peer-to-peer) όταν βρίσκονται κοντά και έτσι να μπορούν να εντοπίσουν οι χρήστες τα AirTags (και τα αντικείμενα που είναι προσκολλημένα) με ακρίβεια εκατοστών και με οδηγίες πλοήγησης.
Εκτός από τα iPhone 11, 12 και τα AirTags, επεξεργαστή U1 ενσωματώνει το Apple Watch 6 αλλά και το Homepod Mini αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα ο εντοπισμός της θέσης ακριβείας σε αυτές τις δύο συσκευές.
Το γεγονός ότι τα AirTags και ο U1 μπορεί να μεταδώσουν ηχητικές και οπτικές ειδοποιήσεις στα iPhones σε συνδυασμό με την ακρίβεια της θέσης που προσφέρουν τα κάνουν ιδανικά για χρήση στην πολυαναμενόμενη υλοποίηση Augmented Reality της Apple (μέσω ειδικών γυαλιών)  μια και η ακρίβεια της θέσης είναι ένα θεμελιώδες συστατικό στη AR.

Μέχρι τότε Apple σε παρακαλούμε όχι άλλα βαρετά iPhone! Ούτε σου αξίζουν, ούτε σου αρμόζουν!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις