«Προνοώ»: Το πιο hi-tech και smart ψηφιακό ημερολόγιο υγείας

Οι συνιδρυτές της «προνοώ», Γιάννης Βασιλάκος και Γιώργος Ντινολάζος, εξηγούν πώς η ελληνική mHealth πλατφόρμα συνδυάζει IoT, Big Data και τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη υπηρεσιών και εξατομικευμένων προγραμμάτων ευεξίας, υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης, φέρνοντας μια έξυπνη επανάσταση στον χώρο της υγείας.

S.M.: Τι είναι η «προνοώ»; Πώς θα την περιγράφατε με απλό τρόπο στους αναγνώστες μας που θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν.

Γιώργος Ντινολάζος: Όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στη χρήση έξυπνων ρολογιών, φορητών συσκευών, ιατρικών συσκευών (πιεσόμετρα, μετρητές γλυκόζης, ζυγαριές κ.λπ.) και εφαρμογών υγείας, ευεξίας και φυσικής κατάστασης για να παραμείνουν υγιείς και/ή για να διαχειρίζονται χρόνιες παθήσεις. Δημιουργείται έτσι τεράστιος όγκος δεδομένων από την καθημερινή ζωή των χρηστών τους, αλλά αυτά είναι «κλειδωμένα» στις συσκευές τους και σε απομονωμένες εφαρμογές.

Η «προνοώ» ενοποιεί τα κατακερματισμένα δεδομένα σε μια ενιαία πλατφόρμα, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης όπως τη βαθμολογία υγείας (Health Score) και τον έλεγχο συμπτωμάτων για να εξάγουν βαθύτερες γνώσεις για το πώς ο τρόπος ζωής τους επηρεάζει την υγεία τους.

Η πλατφόρμα απευθύνεται σε εργοδότες, ασφαλιστικές, παρόχους και φαρμακευτικές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνδεθούν με
τα μέλη τους (πάντα υπό τον έλεγχο του χρήστη-μέλους) και να δημιουργήσουν εξατομικευμένα προγράμματα ευεξίας, πρόληψης
και χρόνιας φροντίδας, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική ευεξία ενός ατόμου.

S.M.: Πώς γεννήθηκε η ιδέα της «προνοώ»;

Γιάννης Βασιλάκος: Η «προνοώ» ιδρύθηκε από τον Γιάννη Βασιλάκο και τον Γιώργο Ντινολάζο, με βάση μια νέα προσέγγιση που επικεντρώνεται στην καθημερινότητα του ατόμου – όχι μόνο όταν αναζητεί φροντίδα αλλά έξω από τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, τη στιγμή και στον τόπο όπου ζει. Την ομάδα της «προνοώ» συμπληρώνουν εξειδικευμένοι συνεργάτες σε Ευρώπη και Αμερική, μέσω ενός μοντέλου gig-economy.

S.M.: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της «προνοώ» και ποιες θεωρείτε πως είναι οι μοναδικές δυνατότητές της;

Γιώργος Ντινολάζος: Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής 15 ζωτικών δεικτών (π.χ. αρτηριακή πίεση, καρδιακό παλμό, σάκχαρο, κύκλο ύπνου και δραστηριότητα) μέσω σύνδεσης με συσκευές και με άλλες ψηφιακές εφαρμογές υγείας διά του Apple HealthKit και του GoogleFit. Τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται στο cloud σύμφωνα με το GDPR. Παρέχει επίσης προσωπικούς βοηθούς υγείας με τεχνητή νοημοσύνη για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα την υγεία σε σύγκριση με άλλους (βαθμολογία υγείας) ή για να ελέγξουν τα συμπτώματα και να λάβουν συμβουλές για τα επόμενα βήματα (έλεγχος συμπτωμάτων).

S.M.: Πώς συλλέγονται τα στοιχεία από την «προνοώ» και 47 πώς μπορούν αυτά να βοηθήσουν τον χρήστη;

Γιάννης Βασιλάκος: Η εμπειρία χρήστη ξεκινά με μια πρόσκληση από έναν πάροχο (ασφαλιστική, εργοδότη, κλινική ή φαρμακευτική) για μια αξιολόγηση υγείας. Η αξιολόγηση υγείας, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, είναι ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που εστιάζει στα δημογραφικά στοιχεία, τον τρόπο ζωής, τους υπάρχοντες κινδύνους/χρόνιες ασθένειες και τα ζωτικά σημεία. Το αποτέλεσμα είναι μια βαθμολογία υγείας και ένα σύνολο συστάσεων για βελτιώσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Στη συνέχεια με την εφαρμογή Ημερολόγιο Υγείας συλλέγει δεδομένα από wearables και το κινητό του, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας του, με όλες τις μετρήσεις σε ένα σημείο. Η εφαρμογή παρέχει ενσωματωμένες υπενθυμίσεις για να διασφαλισθεί ότι ο χρήστης λαμβάνει έγκαιρα τις μετρήσεις και τη φαρμακευτική αγωγή του. Και εάν και όταν ο χρήστης εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί να
χρησιμοποιήσει τον ελεγκτή συμπτωμάτων τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος παρέχει μια προ-διάγνωση και μια σύσταση για τα επόμενα βήματα. Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης ένα portal για τους παρόχους από όπου συνδέονται με τα μέλη τους και με ένα σύνολο δεδομένων
τους επιτρέπει να δημιουργούν εξατομικευμένα προγράμματα φροντίδας.

S.M.: Κατά την άποψή σας η «προνοώ» μεταμορφώνει τον χώρο της υγείας;

Γιώργος Ντινολάζος: Δημιουργούμε ένα οικοσύστημα, όπου οι πάροχοι μπορούν να συνδεθούν, να «αφουγκραστούν» συγκεκριμένα γεγονότα από την καθημερινότητα και να αναλάβουν δράση. Ένα οικοσύστημα που επιτρέπει τη δημιουργία υπηρεσιών και προγραμμάτων δράσης προσαρμοσμένων σε κάθε περίσταση, τα οποία σχεδιάζονται για να οικοδομήσουν υγιείς συνήθειες στην καθημερινή ζωή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο ένα άκρο του φάσματος, εξυπηρετούμε τις ανάγκες των υγιών ανθρώπων, οι οποίοι συχνά θέτουν προσωπικούς στόχους ευεξίας. Στο άλλο άκρο, εξυπηρετούμε τις ανάγκες ασθενών που έχουν πολλαπλές σύνθετες χρόνιες παθήσεις.

S.M.: Ποια είναι τα συγκριτικά οφέλη (ιατρικά, οικονομικά, τεχνολογικά, προσωπικά, κοινωνικά, κ.ά.) από τη χρήση της «προνοώ»;

Γιάννης Βασιλάκος: Η πλατφόρμα αλλάζει τη δομή του κόστους περίθαλψης, μειώνοντας τις διά ζώσης επισκέψεις, τις περιττές εισαγωγές/επανεισαγωγές και επιτρέπει σε ασφαλιστικές να εξατομικεύουν τα ασφάλιστρα μέσω δυναμικής τιμολόγησης (pay-as-you-live). Ωφελεί τους παρόχους, βελτιώνοντας την κλινική εικόνα για την κατάσταση των ασθενών, μεταξύ των επισκέψεων, στην προ-εγχειρητική ή μετεγχειρητική περίοδο και προσφέροντάς τους εργαλεία για δημιουργία προγραμμάτων χρόνιας φροντίδας. Δημιουργεί ένα επιπλέον επίπεδο συναισθηματικής ασφάλειας για τον ασθενή με ένα ισχυρό κύκλο υποστήριξης γύρω του, καθώς εργοδότες, φροντιστές και συγγενείς μπορούν να συμμετάσχουν και να επηρεάσουν τη φροντίδα και τα αποτελέσματα του αγαπημένου τους προσώπου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις