Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του ελληνικού retail με εφόδια την καινοτομία και την τεχνολογία

Γραμμένο από την Νικολέττα Κολομπούρδα, HR Director και Member of the Board της Lidl Ελλάς

To συγκεκριμένο αφιέρωμα παρουσιάζει το νέο περιβάλλον στην αγορά εργασίας με την καταλυτική επίδραση της τηλεργασίας, του υβριδικού μοντέλου και των αρχών wellbeing από τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. 

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε μια επιτάχυνση της αλλαγής του εργασιακού περιβάλλοντος στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. O κλάδος του Retail ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, πράγμα που απαιτεί καινοτομία, άμεση ανταπόκριση στις μεταβολές του περιβάλλοντος, δημιουργική σκέψη και επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Βασικές προκλήσεις του κλάδου αποτελούν η μεγάλη διασπορά των εργαζομένων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές,  το δυναμικό περιβάλλον εργασίας και οι πολυπληθείς ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, εμείς στη Lidl Ελλάς είμαστε μια μεγάλη ομάδα με πάνω από 6.500 ανθρώπους σε περισσότερες από 230 τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα, με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα και τομείς εργασίας.

Για να ανταποκριθούμε, λοιπόν, στις απαιτήσεις έχουμε δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον που στηρίζεται πάνω στην έννοια του «μαζί». Ένα ομαδικό, φιλικό και συμπεριληπτικό περιβάλλον όπου δεν βασίζεται μόνο στους τύπους και τις διαδικασίες, αλλά εδράζεται σε μια δεμένη ομάδα την οποία εξελίσσουμε συνεχώς επενδύοντας σε ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης. 

Παράλληλα, με πληθώρα εσωτερικών ερευνών λαμβάνουμε συνεχώς πληροφορίες για τα θέλω και τις ανάγκες των ανθρώπων μας. Και με βάση αυτά τα δεδομένα σχεδιάζουμε νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν το wellbeing τους. Υποστηρίζουμε την έμφυλη ισότητα έχοντας δεσμευτεί μέσω της υπογραφής των αρχών WEP, της Χάρτας της Διαφορετικότητας, της πιστοποίησης ισότητας SHARE, ενώ είμαστε Top Employer για 6η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα. 

Ένα εργασιακό περιβάλλον που βασίζεται σε όλα τα παραπάνω ενισχύει τη διακράτηση του ταλέντου και σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο και ανταγωνιστικό πρόγραμμα παροχών και αμοιβών μεταμορφώνει κάθε εργαζόμενο σε περήφανο μέλος του #teamLidl, ακόμα και ως ambassador. 

Η καινοτομία και η hi-end τεχνολογία πίσω από την ανάπτυξη του ελληνικού Retail

Η Lidl Ελλάς έχει ενσωματωμένη την έννοια της τεχνολογίας και της καινοτομίας στο εργασιακό της περιβάλλον. Αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας να αναζητούμε και να επενδύουμε συνεχώς σε νέους τρόπους και καινοτόμα εργαλεία που θα μας κάνουν καλύτερους, πιο αποδοτικούς και θα μας εξασφαλίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο του Retail. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το IT Competence Center που έχουμε δημιουργήσει με στόχο το digitalization τόσο των υπηρεσιών μας όσο και των εσωτερικών διαδικασιών. Σήμερα, μια ομάδα με 50 και πλέον IT Professionals στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται σε θεματικές όπως development, application management, support, collaboration tools και είναι μέρος μιας μεγαλύτερης διεθνούς IT ομάδας με περισσότερους από 3.500 IT professionals που σχεδιάζουν την επόμενη μέρα στο Retail. Με το έργο τους συμβάλλουν στην εξέλιξη, την υποστήριξη και τη διαχείριση διεθνών συστημάτων εμπορικών εφαρμογών και υποδομών που επηρεάζουν πάνω από 341.000 εργαζομένους της Lidl σε 32 χώρες και περισσότερα από 11.550 καταστήματα και 200 Logistics Centers. 

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας επενδύσαμε σε συστήματα που υποστηρίζουν την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, ενώ πολύ πρόσφατα προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας μόνιμης πολιτικής τηλεργασίας κάνοντας χρήση ενός υβριδικού μοντέλου. Η νέα πολιτική δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας να κάνουν χρήση της τηλεργασίας σε ποσοστό έως και 40% ανά μήνα. Πρόκειται για μια πολιτική που σχεδιάστηκε με μεγάλη προσοχή ανταποκρινόμενη στα θέλω και τις ανάγκες των εργαζομένων μας, δίνοντάς τους την ευελιξία και τη δυνατότητα να εργάζονται απομακρυσμένα

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις