Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

3Ε COCA COLA: Εμβληματικό έργο για την αναγέννηση του δάσους

Η κορυφαία εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα παρέδωσε το έργο αποκατάστασης 7.715 στρεμμάτων, στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Τατοΐου, με δωρεά προς το ελληνικό κράτος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που υλοποιήθηκε στο νομό Αττικής τα τελευταία 100 χρόνια, παρέχοντας αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική θωράκιση στην πυρόπληκτη περιοχή και επιτρέποντας τη φυσική αναγέννηση του δάσους

Η κλιματική κρίση δεν είναι πια θέμα μόνο επιστημονικών ερευνών και συνεδρίων για το μέλλον του πλανήτη. Όπως αποδείχθηκε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο το τελευταίο διάστημα, είναι παρούσα και οι επιπτώσεις της γίνονται κάθε χρόνο περισσότερο έντονες, πιο άμεσες και κυρίως ιδιαίτερα οδυνηρές σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα. Οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών στη χώρα μας, με αποκορύφωμα την «πύρινη λαίλαπα» το 2018 και το 2021 έδειξαν πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή της Μεσογείου, με τις περιβαλλοντικές καταστροφές να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών, εκατοντάδες κατεστραμμένες κατοικίες και εγκαταστάσεις αλλά και χαμένες ανθρώπινες ζωές είναι το βαρύτατο «τίμημα» της κλιματικής αλλαγής. Και οι πρόσφατες εκθέσεις διεθνών ερευνητικών κέντρων προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα θα ενταχθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. 

Όμως, η απάντηση στην κλιματική αλλαγή, όπως έχει αναφερθεί στις σημαντικότερες διασκέψεις για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι η δράση. Η άμεση και καταλυτική παρέμβαση κυβερνήσεων, φορέων, οργανισμών και εταιρειών με τη συμμετοχή των πολιτών. 

Την ίδια φιλοσοφία αντιμετώπισης των επιπτώσεων των αλλαγών του περιβάλλοντος έχει υιοθετήσει και η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), αναλαμβάνοντας πρωτοποριακές δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Στα μέσα Απριλίου παραδόθηκαν από την Coca-Cola στην Ελλάδα τα ολοκληρωμένα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε έκταση 7.715 στρεμμάτων στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Τατοΐου, μιας περιοχής που καταγράφηκαν πέρυσι εκτεταμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, με τις φλόγες να αφήνουν πίσω τους «εικόνες αποκάλυψης» οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. 

Το έργο αποκατάστασης, δωρεά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που ως ανάδοχος είχε αναλάβει η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas), είναι το μεγαλύτερο σε έκταση που υλοποιήθηκε στον νομό Αττικής. Παρέχει την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική θωράκιση που έχει ανάγκη η περιοχή, επιτρέποντας τη φυσική αναγέννηση του δάσους. 

H πρωτοβουλία αυτή συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέρος της οποίας είναι ακόμα η δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040. Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του πλαστικού στις δευτερογενείς συσκευασίες, μέσα από τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τη χρήση rPET, αλλά και τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαμηλές εκπομπές άνθρακα από τις δραστηριότητές της.

Ένα έργο ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος

Η παράδοση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Τατοΐου έγινε κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά και του γενικού γραμματέα Δασών, Κωνσταντίνου Αραβώση.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά με σημαντικό αντίκτυπο, καθώς όχι μόνο την εικόνα καταστροφής θα απαλύνουν, αλλά θα αποτελέσουν μέσο προστασίας από πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις στις συγκεκριμένες πυρόπληκτες περιοχές για τα επόμενα χρόνια και μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. 

Κατά την παράδοση του έργου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε την ικανοποίηση για την πληρότητα των έργων αλλά και την αξιόλογη προσφορά της Coca-Cola στην Ελλάδα για την κοινωνία και το περιβάλλον: «H Coca-Cola στην Ελλάδα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στήριξε με ενθουσιασμό τον θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης. H συνεισφορά της στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είναι πολύτιμη. Συνολικά, η Coca-Cola έχει χρηματοδοτήσει με 1,8 εκατ. ευρώ αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι, σε έκταση 7.715 στρεμμάτων. Σήμερα, τα έργα αυτά, που ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλουν στην αναγέννηση του φυσικού μας πλούτου». 

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία για την ίδια και την κορυφαία εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα: «Είμαστε πολύ περήφανοι που ως Ανάδοχος παραδίδουμε αυτό το έργο που συμβάλλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές που βιώσαμε τον Αύγουστο του 2021. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ταχύτητα και συνέπεια για να διασφαλίσουμε την άμεση προστασία και αποκατάσταση της περιοχής. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε συστηματικά την περιοχή και θα βοηθήσουμε όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της, αλλά και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον». 

Τη σημασία της κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας των των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Τατοΐου υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Λίλιαν Νεκταρίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η σημερινή παράδοση αυτού του έργου μας δίνει χαρά που ως εταιρεία συμβάλλουμε και εμείς στην έμπρακτη αποκατάσταση ενός βασικού πνεύμονα πρασίνου για την Αττική. Με οδηγό τη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις με θετικό αντίκτυπο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να αποτελούμε ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, ώστε, σε συνεργασία με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, όλοι μαζί να κάνουμε πράξη ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Το ντοκιμαντέρ των εργασιών του έργου

Η πορεία των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας της περιοχής, που εντάχθηκε στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, «αποτυπώθηκε» σε ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Coca-Cola στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστές όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση της δράσης. Στόχος αυτής της αποτύπωσης είναι να μην ξεχαστεί ποτέ η καταστροφή που βιώσαμε στην Αττική και να υπενθυμίζει πάντα την ελπίδα για την αναγέννηση της φύσης. 

Στα πρώτα δευτερόλεπτα του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι «σκηνές αποκάλυψης» στην ίδια περιοχή τον Αύγουστο του 2021, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες. Ακούγονται μάλιστα και διάλογοι που αναδεικνύουν την τιτάνια προσπάθεια κατάσβεσης αλλά και το μέγεθος της καταστροφικής μανίας της φωτιάς εκείνες τις ημέρες. 

Στη συνέχεια φαίνεται η εξέλιξη των έργων από την αρχική εκτίμηση και τις πρώτες εργασίες για την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την ολοκλήρωση, με τη δωρεά ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ της Coca Cola στην Ελλάδα, μετά την ανάληψη του ρόλου ως Αναδόχου Αποκατάστασης & Αναδάσωσης στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Τατοΐου. 

«Είναι τραγικό, είναι τραγικό να καίγεται το δάσος. Εμείς βρισκόμαστε γι’ αυτό τον λόγο εδώ πέρα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δουλεύουμε και ευχόμαστε πολύ σύντομα αυτό το τοπίο να ξαναγίνει όπως ήταν πριν», ακούγεται να λέει με εμφανή αγωνία στο πρόσωπό του ο δασεργάτης, Σωτήρης Παύλου, ενώ ο συνάδελφός του Βασίλης Κουφονίκος δείχνει συγκλονισμένος από τις εικόνες καταστροφής: «Κάνω αυτή τη δουλειά 5 χρόνια. Έχω πάει σε πολλά μέρη στην Ελλάδα. Αυτήν την περιοχή τώρα εδώ δεν ήξερα πώς ήταν πριν τη φωτιά, απλά αυτό που βλέπω έχει καταστραφεί ολοσχερώς». 

Μετά την έναρξη των εργασιών, η πρόοδος φαίνεται να επιταχύνεται σε όλους τους τομείς και εξειδικευμένα στελέχη και εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων εξηγούν με απλά λόγια την πορεία των έργων. 

Όπως για παράδειγμα ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Γκουντουφάρας, ο οποίος αναδεικνύει τη σημασία των εταιρειών-αναδόχων σε αυτή τη σημαντική για την Αττική προσπάθεια: «Όταν προέκυψε η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του δασικού περιβάλλοντος που καταστράφηκε μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, έπρεπε να οριστούν ιδιωτικές εταιρείες ως ανάδοχοι αποκατάστασης, ώστε να συμβάλουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στα έργα αυτά». 

Μάλιστα, η αναπληρώτρια διευθύντρια Αναδασώσεων Αττικής, Ιωάννα Βέρδη, εξηγεί τη σημασία τους: «Η φύση των έργων είναι η αντιδιαβρωτική-αντιπλημμυρική προστασία. Προτάσσω το αντιδιαβρωτική, γιατί αυτός είναι ο κύριος σκοπός, επειδή μία από τις άμεσες και δυσμενείς συνέπειες μετά την πυρκαγιά είναι η διάβρωση του δασικού εδάφους».

Για τις εργασίες μιλάει στο ντοκιμαντέρ ο υπεύθυνος επίβλεψης έργου και διακεκριμένος δασολόγος, Νίκος Χλύκας, περιγράφοντας τη διαδικασία στις πρώτες φάσεις: «Το πρώτο σκέλος είναι των κορμοδεμάτων. Είναι αυτές οι σειρές που βλέπω με τους κορμούς, παράλληλα με τις χωροσταθμικές καμπύλες του εδάφους, που στοχεύει στο να αποτρέψει τη διάβρωση του εδάφους, να κρατήσει δηλαδή το χώμα από τα πλημμυρικά φαινόμενα, που τυχόν μπορεί να δημιουργήσει μια έντονη βροχόπτωση. Το δεύτερο είναι τα κλαδοπλέγματα, που είναι κιβώτια από κλαδιά, τα οποία επίσης αποτίθενται κι αυτά κατά μήκος των χωροσταθμικών και κάνουν συγκράτηση εδαφών. Και το τρίτο είναι η δημιουργία ξυλοφραγμάτων μέσα στα ρέματα, για να κρατήσουμε τα φερτά υλικά που

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις