Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η επέλαση των «ζόμπι» VCs και το μεγάλο ψέμα για τις ελληνικές τράπεζες

Αν κάποιος ήθελε να χαρακτηρίσει τους τελευταίους μήνες με μία λέξη αυτή θα ήταν «γεμάτους». Και πράγματι είχαμε πολλές και ίσως αναπάντεχες εξελίξεις.

Καταρχάς είχαμε μία από τις ιστορικότερες εκλογικές αναμετρήσεις της σύγχρονης ιστορίας.  Και μπορεί να έχουμε και δεύτερο γύρο, όμως το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης ήταν πέρα για πέρα συνταρακτικό, αλλά αυτή τώρα είναι άλλη ιστορία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η αγαπημένη σας στήλη επέστρεψε για να βάλει πολλά πράγματα και κυρίως πολλούς στη θέση τους. Πάμε λοιπόν να μάθουμε τα πιο «καυτά» παρασκήνια από τον κόσμο των Startups και όχι μόνο.

«Ζόμπι» VCs

Μπορεί να το τελευταίο διάστημα να γίνεται πολύς ντόρος για τις επενδύσεις στην ευρωπαϊκή Startup σκηνή, εξάλλου πρόσφατα η Atomico ανακοίνωσε την νέα της έρευνα σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές Startups αναμένεται να μειωθούν 39% φέτος, ωστόσο κανείς δεν συζητάει για το μεγάλο «αγκάθι» του οικοσυστήματος.

Ποιο είναι αυτό; Φυσικά, τα «ζόμπι» VCs! Και όχι δεν είναι κάποιο είδος θρίλερ για Startups ούτε κάποια κακόγουστη φάρσα, είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Και τι εννοούμε όταν λέμε ζόμπι VCs;

Στην αγορά Venture Capital «ζόμπι» θεωρείται μια επενδυτική εταιρεία η οποία δεν μπορεί να «σηκώσει» φρέσκα κεφάλαια για να στηρίξει νέες εταιρείες. Δεν είναι ότι παύουν να υπάρχουν, απλώς το μόνο που κάνουν στην ουσία είναι διαχειρίζονται το υπάρχον χαρτοφυλάκιο τους, ενώ δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν κάποια νέα ανάγκη των εταιρειών, στις οποίες έχουν επενδύσει. Και φυσικά θα πρέπει να προσέχουμε τα προειδοποιητικά σημάδια!

Γιατί στο κάτω κάτω κανένα VC δεν θα βγει να βροντοφωνάξει ότι είναι… «ζόμπι». Έχουμε και λέμε λοιπόν αν κάποιο Fund δεν έχει κάνει κάποια σημαντική επένδυση τα τελευταία 3 ή 4 χρόνια, τότε αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι δεν έχει σηκώσει νέα κεφάλαια.

Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά λοιπόν, για να αποφύγουμε τις παγίδες, πριν είναι πια αργά.

Τελικά όλα γίνονται για τις τράπεζες;

Σε άλλα νέα αν κανείς πιστέψει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων θα νομίζει ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι σε αυτή την χώρα είναι οι τραπεζίτες γιατί όλα πια γίνονται αποκλειστικά και μόνο για το καλό των τραπεζών. Κυβερνήσεις ολόκληρες πασχίζουν μέρα νύχτα να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών σε βάρος των πολιτών. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;  Και ας πούμε ότι όντως ήταν έτσι.

Έχουν αναρωτηθεί ποτέ εκείνοι που τα λένε αυτά γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατά πολύ μικρότερη κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές; Και το σημαντικότερο, έχουν ποτέ αναρωτηθεί γιατί είναι σχεδόν αδύνατο για μία νέα επιχείρηση να πάρει δάνειο από την τράπεζα;  Όχι τίποτα άλλο η στήλη μαθαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές έρχονται στη χώρα μας και πραγματικά απορούν με την κατάσταση αυτή.

Αλλά τι λέω, θα μου πείτε «ψιλά» γράμματα, εδώ έχουμε να πατάξουμε μεγάλα συμφέροντα, θα ασχοληθούμε τώρα με τους ξένους επενδυτές και τις νέες επιχειρήσεις; Εντάξει όμως, ας μην απορούν μετά γιατί δεν τους ψηφίζει ο κόσμος και πόσο μάλλον όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Όταν οι Startups «ανοίγουν» τον «δρόμο»!

Από ότι φαίνεται κάποια «μεγάλα» και «έξυπνα» πορτοφόλια ζήλεψαν την δόξα της Blueground και φρόντισαν να την «αντιγράψουν» δημιουργώντας ένα υβρίδιο που θα απευθύνεται σε μεγάλες εταιρείες που έχουν ανάγκη να καλύψουν την διανομή για ημι-βραχυχρόνιο διάστημα των στελεχών τους.

Έτσι έχουν υπόψη μας τουλάχιστον 4 περιπτώσεις (όχι 4 κατασκευές) επιχειρηματιών (βλέπε όλους τους κλάδους) που έχουν «ανοίξει» τα «φτερά» τους σε αυτό το πεδίο στοχεύοντας στη δημιουργία τέτοιων κατοικιών, εξαιρετικά πολυτελών κατασκευών, που έχουν (όλα) μισθωθεί από πολυεθνικές εταιρείες για μακροχρόνιο διάστημα. Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μια ή περισσότερες Startup εταιρείες, αλλά θέλουμε να δείξουμε με τον τρόπο αυτό ότι οι Startups ήρθαν (και το κάνουν) να αλλάξουν το «παιχνίδι» στον κόσμο των επιχειρήσεων!

Οι ξένοι «ψηφίζουν» Startups 

Μπορεί σε λίγες ημέρες η χώρα να πηγαίνει (εκ νέου) στις κάλπες, αλλά στο εξωτερικό οι ξένοι «παίκτες» φαίνεται πως έχουν λάβει την απόφαση τους, όχι για το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει την Ελλάδα, αλλά για το που θα κατευθυνθούν τα προς επένδυση κεφάλαια τους. Έτσι εκτός από τα προφανή, στο πεδίο της «παραδοσιακής» οικονομίας, οι ξένοι «παίκτες» έχουν αποφασίσει να τοποθετηθούν σοβαρά στα εγχώρια Startups!

Μάλιστα όπως μαθαίνει η στήλη τα πρώτα «deals» έχουν ήδη «κλείσει» και έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Startupper Mag #38

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις