Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συνθετικός ιστός μπορεί να επιδιορθώσει την καρδιά, τους μύες και τις φωνητικές χορδές

Συνδυάζοντας γνώσεις χημείας, φυσικής, βιολογίας και μηχανικής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill αναπτύσσουν ένα αρκετά ανθεκτικό ενέσιμο βιοϋλικό για να επισκευάσουν την καρδιά, τους μύες και τις φωνητικές χορδές, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στην αναγεννητική ιατρική

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που αναρρώνουν από καρδιακή βλάβη έχουν εφεξής να διανύσουν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, καθώς η θεραπεία είναι και μια πρόκληση αντοχής των ιστών λόγω της συνεχούς λειτουργίας της καρδιάς. Το ίδιο ισχύει και για τις φωνητικές χορδές. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιο ενέσιμο υλικό αρκετά ανθεκτικό για αυτή τη δουλειά.

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Luc Mongeau και τον επίκουρο καθηγητή Jianyu Li, από το Πανεπιστήμιο McGill ανέπτυξε μια νέα ενέσιμη υδρογέλη για την επιδιόρθωση πληγών, η οποία είναι  ένας τύπος βιοϋλικού που παραχωρεί αρκετό χώρο στα κύτταρα να ζήσουν και να αναπτυχθούν. Μόλις εγχυθεί στο σώμα, το βιοϋλικό σχηματίζει μια σταθερή, πορώδη δομή που επιτρέπει στα ζωντανά κύτταρα να αναπτυχθούν ή να περάσουν για να επισκευάσουν τα τραυματισμένα όργανα.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την ανθεκτικότητα της υδρογέλης τους σε ένα μηχανικό σύστημα που ανέπτυξαν για να προσομοιώσουν την εμβιομηχανική των ανθρώπινων φωνητικών χορδών. Με 120 δονήσεις  το δευτερόλεπτο για πάνω από 6 εκατομμύρια κύκλους, το νέο βιοϋλικό παρέμεινε άθικτο ενώ άλλες τυπικές υδρογέλες έσπασαν σε κομμάτια, ανίκανες να αντέξουν την πίεση του φορτίου. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια μέρα η νέα υδρογέλη θα χρησιμοποιηθεί ως εμφύτευμα για την αποκατάσταση της φωνής των ανθρώπων με κατεστραμμένες φωνητικές χορδές, για παράδειγμα των επιζώντων από καρκίνο του λάρυγγα.

Αυτή η καινοτομία ανοίγει επίσης νέους δρόμους για άλλες εφαρμογές όπως η μεταφορά φαρμάκων σε ιστούς, η μηχανική ιστών και η δημιουργία ιστικών μοντέλων για έλεγχο φαρμάκων, λένε οι επιστήμονες. Η ομάδα προσπαθεί ακόμη να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία υδρογέλης για να δημιουργήσει πνεύμονες και να δοκιμάσει φάρμακα για την COVID-19.

Πηγή:Sciencedaily

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις