Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών – Μια ανατρεπτική καινοτομία

Στο παγκόσμιο περιβάλλον των εκθετικών αλλαγών, η λειτουργία του δημόσιου τομέα με σύγχρονους όρους αποτελεί  αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας για παροχή ποιοτικότερων και συγχρόνως περισσότερων υπηρεσιών, με εξορθολογισμό πόρων και λιγότερη γραφειοκρατία, βαδίζοντας στις επιταγές ενός πολιτοκεντρικού σχεδιασμού

Του Λεωνίδα Χριστόπουλου

Στο παγκόσμιο περιβάλλον των εκθετικών αλλαγών, η λειτουργία του δημόσιου τομέα με σύγχρονους όρους αποτελεί  αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας για παροχή ποιοτικότερων και συγχρόνως περισσότερων υπηρεσιών, με εξορθολογισμό πόρων και λιγότερη γραφειοκρατία, βαδίζοντας στις επιταγές ενός πολιτοκεντρικού σχεδιασμού.

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση από την πρώτη ημέρα της σύστασής του, γνωρίζοντας ότι πέρα από τις αναγκαίες τεχνολογικές παρεμβάσεις, ήταν επιτακτική ανάγκη να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε και μια σειρά από ρηξικέλευθες θεσμικές αλλαγές, ώστε να στηρίξουμε την πρόοδο του κράτους, όχι μόνο από τη σκοπιά της ψηφιοποίησής του, αλλά και του διοικητικού εκσυγχρονισμού του.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, είναι η Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών (ΕΠΔΔ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον ν. 4961/2022 για τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Πρόκειται επί της ουσίας για μια μοντέρνα πολιτική που ικανοποιεί την επιτακτική ανάγκη να αναζωογονηθεί η δημόσια διοίκηση, να καταστεί περισσότερο δυναμική, αποδοτική, μετρήσιμη και προσανατολισμένη στο σύγχρονο ρόλο της.

Η ΕΠΔΔ, έλκει την έμπνευσή της από τον Πρωθυπουργό και τα χρόνια της θητείας του ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από  το όραμά του για τη δημιουργική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης στη βάση ενός αξιοκρατικού κράτους, το οποίο διέπει «η συνέχεια».

Ξετυλίγοντας αυτό το «νήμα», καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια πολιτική που χωρίς υπερβολή αποτελεί  μια διοικητική καινοτομία. Στόχος μας, υπήρξε εξαρχής να αλλάξουμε το status quo και να δώσουμε μια νέα πνοή στο σύνολο του δημόσιου τομέα, επιχειρώντας θα λέγαμε ένα “διοικητικό disruption” .

Αναμφίβολα, είναι πρωτοποριακή στην σύλληψή της, καθώς όλες οι σύγχρονες παρεμβάσεις οριζόντιου χαρακτήρα εμπερικλείουν πλέον το στοιχείο της καταγραφής, της υλοποίησης και της ανατροφοδότησης μέσω δεδομένων. Είναι δε διπλά πρωτοποριακή στην  εφαρμογή της, αφού κεφαλαιοποιεί τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών. Καταρχάς, απελευθερώνει τις δυνάμεις του δημοσίου τομέα και δη το ανθρώπινο δυναμικό του, παρέχοντας τη δυνατότητα να συνεργαστούν με στόχο ποιοτικότερες υπηρεσίες και φιλικότερες διαδικασίες. Συγχρόνως, ευνοεί τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων stakeholders, όπως τα συναρμόδια υπουργεία ή οι δημόσιοι φορείς. Επιπλέον δε, ικανοποιεί την πάγια -και επιτακτικότερη από ποτέ στις ημέρες μας- απαίτηση των πολιτών για μεγαλύτερη συμμετοχικότητα. Προς αυτή, μάλιστα, την κατεύθυνση η πλατφόρμα diadikasies.gov.gr λειτουργεί, όχι απλά ως μέσο ενημέρωσης, αλλά ως ένας διαρκής  δίαυλος επικοινωνίας.

Οι τρεις αλληλένδετοι πυλώνες της– το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών- ΜΙΤΟΣ, το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών – ΕΠΑΔ και το Παρατηρητήριο  Γραφειοκρατίας- μέσω της πλήρους αλληλεπίδρασής τους, εγγυώνται ότι πρόκειται για ένα θεσμικό θεμέλιο, το οποίο θα μείνει παρακαταθήκη για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης για τα  επόμενα χρόνια.

Συμπερασματικά, η Εθνική Πολιτική  Διοικητικών Διαδικασιών θέτει σε στέρεες θεσμικές βάσεις τρία καίρια ζητούμενα για τη «συνέχεια του κράτους»: Τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την εύρυθμη λειτουργία του και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας,  χωρίς περιττά διοικητικά βάρη και γραφειοκρατία.  Υπό αυτή την έννοια είναι το εφαλτήριο για να μπορεί ο δημόσιος τομέας να ενισχύει καθημερινά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το κράτος και τους θεσμούς του.

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, συντάκτης του άρθρου για το Startupper Mag, είναι Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Startupper Mag #35

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις