Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Pleione Energy: Η διεθνής σύμπραξη που ετοιμάζεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αποθήκευση ενέργειας

Με έδρα τον «Δημόκριτο», η Pleione Energy καινοτομεί αναπτύσσοντας ένα οικονομικά αποδοτικό υβριδικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στη βιομηχανία και την κοινωνία…

Σε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια συσκευές, υπολογιστές και μηχανήματα λειτουργούν ασταμάτητα, η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται συνεχώς και μαζί της η ανάγκη για αποδοτικές και βιώσιμες λύσεις αποθήκευσής της. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές εταιρείες και επιστήμονες ανά τον κόσμο ερευνούν τις νέες τεχνολογίες και αναπτύσσουν τρόπους με τους οποίους η ενέργεια θα μπορεί να φυλάσσεται και να επαναχρησιμοποιείται.

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι και η Pleione Energy , μια διεθνής σύμπραξη μεταξύ της ελληνικής εταιρείας Adamant Composites Ltd και της γερμανικής εταιρείας OMNIDEA-RTG Gmbh. Η Pleione Energy ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στο Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο «Λεύκιππος» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (NCSR) «Δημόκριτος» στην Αθήνα. Από εκεί, αναπτύσσει καινοτόμες και οικονομικά αποδοτικές εφαρμογές και συστήματα για τη μετατροπή, τη διανομή και την αποθήκευση ενέργειας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που μπορούν να ωφελήσουν τόσο τη βιομηχανία όσο και την κοινωνία γενικότερα.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει αναπτύξει προϊόντα με ηλεκτρόδια και κελιά –που έχουν ως βάση το γραφένιο– για μπαταρίες και υπερπυκνωτές με ενισχυμένη απόδοση, καθώς και πολυμερικά συγκολλητικά με υψηλή θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα κατάλληλα για αεροδιαστημικές εφαρμογές. Παράλληλα, ασχολείται με την παραγωγή πολυμερικών μεμβρανών με βάση το γραφένιο για επιλεκτική διαπερατότητα, σε συνεργασία με την Adamant Composites.

Στόχος της είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, το οποίο θα συνδυάζει αποτελεσματικά διάφορες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας σε ένα νέο οικονομικά αποδοτικό υβριδικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας διασυνδεδεμένο με Ανανεώσιμες Πηγές για τον Κτηριακό Τομέα. «Το σύστημα έξυπνης αποθήκευσης που θα αναπτυχθεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά μήκος όλης της ενεργειακής αλυσίδας, στις μονάδες παραγωγής, στα δίκτυα μεταφοράς μέχρι και τον τελικό καταναλωτή, και αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας», εξηγεί ο CEO της εταιρείας Αντώνης Βαβουλιώτης.

Για να επιτύχει αυτόν το στόχο, συμπληρώνει, η Pleione έχει στο πλευρό της έμπειρους μηχανικούς και επαγγελματίες με διεθνή έκθεση και συμμετοχή σε μια σειρά διεθνών έργων έρευνας και ανάπτυξης, στον τομέα της ενέργειας και του διαστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αποτελείται από ομάδα επτά μηχανικών και διοικητικών στελεχών, και συγκεντρώνει περισσότερα από δέκα χρόνια σωρευτικής εμπειρίας στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και περισσότερα από 30 χρόνια σωρευτικής εμπειρίας στον τομέα της μηχανικής.

Η ομάδα αυτή έχει «ταξιδέψει» την Pleione σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς καινοτομίας και –στο πλαίσιο προσέγγισης επενδυτών– έχει καταφέρει να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις για το υπό υλοποίηση προϊόν της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει κερδίσει τη δεύτερη θέση στο διεθνή διαγωνισμό KickOff 2016 του EIT InnoEnergy, καθώς και τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος. Επιπλέον, έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε έργα έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας μέσω δύο προγραμμάτων του «Ορίζοντας 2020» («OASIS» και «ΝΑΝΟΒΑΤ»), καθώς και σε νέα βιομηχανικά συμβόλαια τεχνολογικής ανάπτυξης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), με τίτλους «COORAGE» και «CRACE».

Η εταιρεία συμμετείχε επίσης στη δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ΕΣΠΑ 2014-2020, και μέσω αυτής, θα προχωρήσει στην ανάπτυξη και την πιλοτική εγκατάσταση ενός πρωτοποριακού, αυτόνομου και διασυνδεδεμένου Ένθετου Υβριδικού Συστήματος Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο και θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Με το εν λόγω σύστημα πρόκειται να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του χώρου εστίασης του πάρκου καθιστώντας τον ενεργειακά αυτόνομο.

Σύμφωνα με την ομάδα, «η επιτυχής ενσωμάτωση και λειτουργία του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες θα αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες του συστήματος αποκαλύπτοντας καθαρότερα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα πάνω στα οποία θα βασιστεί η προώθηση του προϊόντος». Με λίγα λόγια, η δοκιμή του συστήματος θα αποδείξει τις προοπτικές και τη δυναμική του, δίνοντας νέα ώθηση στην εταιρεία, προκειμένου να εξάγει το προϊόν της στην αγορά και να φέρει εις πέρας τη μεγάλη αποστολή της.

Ποια είναι αυτή; Πρακτικά «να μειώσει το κόστος αποθήκευσης ενέργειας ανά κιλοβατώρα για τον χρήστη, κάνοντας την αποθήκευση περίσσειας ενέργειας από ΑΠΕ περισσότερο προσιτή και οικονομικά βιώσιμη ως επένδυση», εξηγεί η COO της εταιρείας Ζαμπία Καλογρίδη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις