Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Παγκόσμιος συναγερμός για τις Startups- Υπό κατάρρευση η Silicon Valley Bank

Οι αναταράξεις στην τράπεζα έχουν προκαλέσει παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό «πυρετό»

Συναγερμός έχει σημάνει στο διεθνές Startup οικοσύστημα μετά την είδηση ότι η Silicon Valley Bank, ενας από τους σημαντικότερους δανειστές νεοσύστατων εταιρειών, βρίσκεται υπό την απειλή κατάρρευσης. Η είδηση έχει «ταρακουνήσει» και τις χρηματιστηριακές αγορές, προκαλώντας παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό πυρετό. Οι αναταράξεις έχουν πάρει τέτοια διάσταση που διακεκριμένοι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως το Founders Fund του Peter Thiel, έχουν αρχίσει να συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις χαρτοφυλακίου να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Τι συνέβη

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αναταραχή ξεκίνησε την Πέμπτη (9/3) μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της Silicon Valley Bank ότι προχωρά σε πώληση μετοχών της ύψους 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, έπειτα από σημαντικές απώλειες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο κυρίως λόγω της πορείας των αποδόσεων των ομολόγων. Σύμφωνα με τους αναλυτές η τράπεζα προχώρησε στην κίνηση αυτή εξαιτίας των υψηλών εκροών καταθέσεων που είδε λόγω της ευρύτερης ύφεσης στον κλάδο των Startup.

«Σηκώστε τα κεφάλαιά σας»

Η είδηση τρόμαξε αρκετά μεγάλα Venture Capital funds μεταξύ των οποίων το Founders Fund, τη Coatue Management και την Union Square Ventures, τα οποία ζήτησαν από τις επιχειρήσεις των χαρτοφυλακίων τους να περιορίσουν την έκθεσή τους στην τράπεζα και να σηκώσουν τα μετρητά τους.

Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της SVB Financial Group, Greg Becker, πραγματοποίησε χθες τηλεδιάσκεψη με τους πελάτες της Silicon Valley Bank ζητώντας τους να «παραμείνουν ήρεμοι».

Έντονη ανησυχία

Η ανησυχία για την κατάσταση της SVB φαίνεται να έχει καταβάλει τη Silicon Valley και τη Wall Street, γεγονός που φαίνεται και από τη θεαματική πτώση του δείκτη των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών, η οποία είναι και η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Ιούνιο του 2020.

Υπάρχει «αρκετός πανικός», σύμφωνα με την Τζένι Φίλντινγκ, τη διευθύνουσα σύμβουλο της The Fund, η οποία επενδύει σε Startups.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Y Combinator, Garry Tan, προειδοποίησε το δίκτυο των νεοφυών επιχειρήσεων που διαθέτει ότι ο κίνδυνος φερεγγυότητας είναι πραγματικός, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την έκθεσή τους στη SVB.

Κλασσική περίπτωση bank run

Εν μέσω των αναταραχών η μετοχή της τράπεζας σημείωσε «βουτιά» 60% στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης της Wall Street. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση των μετοχών της τράπεζας από τον Σεπτέμβριο του 2016.

«Πρόκειται για ένα κλασικό bank run, και όταν ξεκινάει το bank run δεν θέλεις να είσαι ο τελευταίος εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ava Labs, John Wu, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο Wu ανέφερε ότι η εταιρεία του είχε ήδη «διαφοροποιηθεί» από την εξάρτησή της από την τράπεζα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις