Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Gigalize: Φέρτε τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη για συναυλία στην Ελλάδα

Το Gigalize είναι μία νέα ελληνική τεχνολογική startup στο χώρο της μουσικής, η οποία ουσιαστικώς δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να δείξουν την αγάπη τους για ένα καλλιτέχνη ή συγκρότημα και να τους παρακινήσουν να δώσουν μία συναυλία στην χώρα ή στην πόλη τους. Δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες και “εκκολάφθηκε” μέσα στους χώρους του Orange Grove, ενώ βρίσκεται στον “αέρα” από τις 16 Ιουνίου.

Η διαδικασία είναι όσο απλή γίνεται κατανοητό: Ο χρήστης δημιουργεί έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα, δηλώνει την υποστήριξή του στην καμπάνια για τον αγαπημένο του καλλιτέχνη, την οποία στη συνέχεια διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους “fans”. Εάν συμπληρωθεί ο στόχος συγκέντρωσης ατόμων, τότε το Gigalize αναλαμβάνει την επικοινωνία με παραγωγούς συναυλιών ή τους ίδιους τους καλλιτέχνες ώστε να πραγματοποιηθεί η συναυλία.

Προς το παρόν, κατά τη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας της, η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες μόνον να υποστηρίξουν και να διαμοιράσουν καμπάνιες, ενώ στη συνέχεια θα “ανοίξει” και η δυνατότητα δημιουργίας καμπάνιας. Όπως εξηγεί ο συνδημιουργός και υπεύθυνος λειτουργιών και επικοινωνίας της πλατφόρμας, Σεραφείμ Παπαγεωργίου στο StartUpper.gr, οι καμπάνιες με τις οποίες ξεκίνησε το Gigalize δημιουργήθηκαν από τα πρώτα μέλη της ενημερωτικής λίστας της πλατφόρμας, ως ένα είδος ανταμοιβής. Μάλιστα, μία φανατική θαυμάστρια των One Direction κατάφερε να προσελκύσει 600 retweets για και της δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσει καμπάνια συναυλίας του δημοφιλούς αυτού συγκροτήματος, η οποία έχει προσελκύσει πάνω από 14.000 υποστηρικτές.

Όπως εξηγεί ο Σ. Παπαγεωργίου, η πλατφόρμα εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Αφενός δίνει τη δυνατότητα στους “fans” να εκφράσουν την επιθυμία τους να δουν από κοντά έναν καλλιτέχνη και να ξεκινήσουν μία διαδικασία που μπορεί να τον οδηγήσει στη χώρα τους. Για το λόγο αυτό η χρήση της πλατφόρμας και η δημιουργία καμπάνιας είναι και θα παραμείνει δωρεάν.

Αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς συναυλιών ή στους εκπροσώπους των καλλιτεχνών να “μετρήσουν” το ενδιαφέρον που υπάρχει για έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη ή ακόμη και να ανακαλύψουν ότι υπάρχει βάση θαυμαστών σε μία περιοχή που αγνοούσαν. Επιπλέον να εξάγουν ποιοτικά συμπεράσματα για τις μουσικές συνήθειές και τα “απωθημένα” του ακροατηρίου, σχεδιάζοντας αποτελεσματικότερα το πλάνο συναυλιών τους. Αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό για τους διοργανωτές της συναυλίας, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία της και μία σημαντική δυναμική προπωλήσεων στα εισιτήριά της. Σε μελλοντικά σχέδια συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία “ενισχυμένων” λογαριασμών για επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας, οι οποίοι θα μπορούν και οι ίδιοι να ξεκινήσουν μία καμπάνια συναυλίας, όχι δηλαδή μόνο οι ακροατές του καλλιτέχνη.

Για να ξεκινήσει μία καμπάνια συναυλίας ελέγχεται, όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Gigalize, εάν το συγκρότημα ή ο καλλιτέχνης είναι ενεργός ή βρίσκεται στην περιοδεία, ενώ κάθε καμπάνια εμπεριέχει και ένα όριο υποστηρικτών που πρέπει να συγκεντρωθεί ώστε να ξεκινήσει η επικοινωνία για τη δημιουργία της. Αυτό καθορίζεται “χειροκίνητα”, υπολογίζοντας το μέγεθος του πλήθους “μπροστά” στο οποίο εμφανίζεται ο καλλιτέχνης. Όταν επιτευχθεί ο στόχος, η Gigalize έρχεται σε επικοινωνία με τις εταιρείες παραγωγής μουσικών εκδηλώσεων ή απευθείας με τον εκπρόσωπο ή τον ατζέντη του καλλιτέχνη προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία διοργάνωσής της.

Όπως τονίζει ο Σ. Παπαγεωργίου, ακόμη και εάν τελικά η συναυλία δεν πραγματοποιηθεί, οι οπαδοί του καλλιτέχνη μπορούν να είναι βέβαιοι ότι μέσω της διαδικασίας η αγάπη τους και η υποστήριξή τους έχει φθάσει μέχρις αυτόν, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επισκεφθεί κάποια στιγμή τη χώρα τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει ο Σ. Παπαγεωργίου, η πλατφόρμα έχει ξεπεράσει τους 14.000 εγγεγραμμένους χρήστες, με πάνω από το 95% αυτών να είναι ενεργοί, δηλώνοντας υποστήριξη σε κάποια από τις καμπάνιες που “τρέχουν”. Επιπλέον, η πλατφόρμα του Gigalize κατέγραψε και την πρώτη επιτυχημένη της καμπάνια, καθώς ξεπεράστηκε ο αριθμός των 1.000 υποστηρικτών για μία συναυλία του Εντ Σήραν στην Αθήνα. Τώρα, το Gigalize θα αναλάβει να φτάσει το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων στα σωστά “αυτιά”.

Η συλλογή ενδιαφερομένων για μουσικές εκδηλώσεις μέσω Διαδικτύου είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο, κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων και μουσικών φόρουμ, ωστόσο, μία πρόχειρη αναζήτηση μέσω του Google δείχνει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη δραστηριότητα στην αγορά που θέλει να δραστηριοποιηθεί η ελληνική startup και ιδίως στην Ευρώπη (το αμερικανικό Eventful είναι αρκετά γνωστό και παλιό).

Το Gigalize δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι μόνο το “εφαλτήριο” για το επιχειρηματικό αυτό ξεκίνημα των Σεραφείμ Παπαγεωργίου, Παναγιώτη Χρονόπουλου, Γιάννη Χριστόπουλου και Γιώργου Κόλλια, καθώς στόχος είναι η άμεση εξάπλωση τους στην Ευρώπη και αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις