Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πως η ΕΕ θα εξαφανίσει τους φορολογικούς “παραδείσους” και… πολλές Startups!

Η αντιμετώπιση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ δεν είναι εύκολη και απλή υπόθεση, ειδικά σε φορολογικό επίπεδο. Σίγουρα είναι άδικο να πληρώνουν ελάχιστους φόρους, εκμεταλλευόμενες όλα τα μικρά και μεγάλα “παραθυράκια” που τους δίνει ο νόμος σε κάθε χώρα, αλλά η οποιαδήποτε αντιμετώπιση μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις και στις Ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες και Startups.

Οι συνάδελφοι από το EMEA.gr έχουν γράψει για τις επιθετικές προθέσεις της Ε.Ε. έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν απώλειες φορολογικών εσόδων από τεχνολογικές εταιρείες μεγαθήρια όπως Apple, Amazon, Google, οι οποίες μπορούν να ελίσσονται ανάλογα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους που προσφέρουν ή να κάνουν ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις σε επίπεδο κρατών, (βλ. Ιρλανδία και Λουξεμβούργο).

Σύμφωνα με το Reuters, σε συνέχεια των προαναφερθέντων ενεργειών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά εμφάνισε πρόσφατα, σε προτάσεις νόμου, προς δημόσια διαβούλευση μάλιστα, τις προθέσεις τις για έναν ενοποιημένο “ψηφιακό φόρο” που θα μπαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις βάσει του ποσοστού των εσόδων που έχουν στις χώρες της Ε.Ε. που λειτουργούν!
Το ποσοστό του φόρου θα είναι μάλιστα αντίστοιχο με τον εκάστοτε συντελεστή κάθε χώρας και όχι σε σχέση με την έδρα της εταιρείας! Και εφόσον συλλεχθεί κεντρικά θα μοιράζεται σε κάθε κράτος μέλος! 

Σε ένα μεταβατικό στάδιο, μια και τέτοιες ενέργειες παίρνουν χρόνο να υλοποιηθούν σε 28 χώρες, προτείνεται η υιοθέτηση ειδικών φόρων στις συναλλαγές που κάνει η Google ή το Facebook π.χ. με διαφημιζόμενους σε κάθε χώρα, με τον κίνδυνο η αύξηση αυτή της φορολογίας να μετακυληθεί στους πελάτες τους, αυξάνοντας το κόστος της κάθε υπηρεσίας, να είναι ορατός.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2018 η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει τα πυρά από μικρότερες χώρες, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ειδικές συμφωνίες, αλλά έχει την κάλυψη των μεγαλύτερων κρατών.

Ακόμα και η επιβολή αυτών των φόρων δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τεχνολογικών γιγάντων, αλλά θα επιφέρει ένα αίσθημα δικαιοσύνης αλλά και αρκετά εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία…

Εφόσον όμως δεν υπάρξει πρόβλεψη για τις Ευρωπαϊκές Startups, ορίζοντας με σαφήνεια τη κλάση των εταιρειών που θα υπάγονται σε αυτόν το νόμο ή αν θα υπάγονται σε αυτό και οι Ευρωπαικές Scaleups τότε το πλήγμα που μπορεί να δεχτούν θα είναι τεράστιο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις