Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα …κακώς κείμενα: Startup σημάδια ωρίμανσης

Η στήλη επιστρέφει μετά από δύο εβδομάδες απουσίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ήταν συνεχώς στο δρόμο και σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με το Startup οικοσύστημα και τις καινοτόμες επιχειρήσεις.

Για να είμαι ειλικρινής, άκουσα πολλά και ενδιαφέροντα, συμμετείχα και σε αρκετά από αυτά που επίσης ήταν ενδιαφέροντα και για να είμαι ειλικρινής, αισθάνομαι πλέον λίγο πιο αισιόδοξος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η “μηχανή” της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας έχει πάρει μπροστά για τα καλά.

Για παράδειγμα, άκουσα ότι υπάρχουν χιλιάδες επιχειρηματικές ομάδες που ενδιαφέρονται να κάνουν Startups. Το νούμερο μου φάνηκε λίγο υπερβολικό, ιδίως όταν ο ίδιος άνθρωπος – τον οποίο εκτιμώ πολύ – πρόσθεσε ότι τα ελληνικά Startups ανέρχονται μεταξύ 200 και 300. H προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Όταν λέμε χιλιάδες, μάλλον μιλάμε για 1.500 με 2.000 ομάδες σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο αριθμός των Startups είναι κοντά τα 400 με 500. Βέβαια, πρέπει να ορίσουμε και τι εννοούμε ως startups, ενώ υπάρχουν και πολλές προσπάθειες που δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Όπως και άνθρωποι του οικοσυστήματος που θεωρούν ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι κάνουν κακό στο οικοσύστημα. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Προσωπικά, συνεχίζω να πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα Startups. Όπως και πετυχημένα παραδείγματα από προσπάθειες.

Το θετικό, όμως, είναι ότι οι προσπάθειες δείχνουν να είναι όλο και πιο ώριμες. Ήτοι βλέπεις ομάδες που δεν ενδιαφέρονται μόνο για να βρουν χρηματοδότηση αλλά θέλουν και την καθοδήγηση, το mentoring και τη δικτύωση από τους ανθρώπους, τις εταιρείες και τα funds που προσεγγίζουν. Και αυτό είναι κάτι που βλέπεις και στις εκδηλώσεις. Το είδα στο πάνελ για την καινοτομία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ Ανάπτυξης στην Πάτρα, στην εκδήλωση του Singularity U Athens αλλά και στο FinTech Challenge ’17 της Alpha Bank. Οι Startuppers αναζητούν τη δικτύωση και την επαφή με ανθρώπους που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Γιατί η χρηματοδότηση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Και παλαιότερα μόνο τη χρηματοδότηση κοίταζαν οι περισσότεροι.

Πρόκειται για ένα σημαντικό σημάδι ωρίμανσης του οικοσυστήματος το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δικτύωση. Και ήταν κάτι που είδα ειδικά στις ομάδες που είναι στην περιφέρεια, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμική και πολλές καλές προσπάθειες που πραγματικά χρειάζονται περισσότερο την καθοδήγηση απ’ ότι τα χρήματα.

Έχω αναφερθεί ξανά στο παρελθόν για το πόσο σημαντική είναι η “έξυπνη” χρηματοδότηση και νομίζω πως είναι ένα σημείο που πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή τα funds του EquiFund. Όπως θα πρέπει να δώσουν και μεγαλύτερη προσοχή στην περιφέρεια και ενδεχομένως να κάνουν τον κόπο και να πραγματοποιήσουν μία περιοδεία σε περίπτωση που δεν είχαν κάποιον τέτοιο σκοπό. Και ας ελπίσουμε ότι το νερό έχει αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει στο αυλάκι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις