Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Αξιοποίηση και δημιουργία πόρων για Startups

Η “ενίσχυση της χρηματοδότησης με στόχο την ανάπτυξη” ήταν το θέμα της συζήτησης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τη συμμετοχή αρκετών σημαντικών “παικτών” από το ελληνικό οικοσύστημα Startups άλλα και του αναπλ. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρου Χαρίτση.

Στην συζήτηση συμμετείχαν:  Απόστολος Αποστολάκης, Partner, Venture Friends, Σπύρος Αρσένης, Coordinator NBG Business Seeds, της Εθνικής Τράπεζας, Rehan Chaudri, CEO, Peak XV Advisers, Νίκος Κούλης, CEO, DECA Investments AIFM, Παναγιώτης Κορκκολής, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων, Λουκάς Πιλίτσης, Partner, EOS Capital Partners και Γιάννης Τσακίρης, Head of SE Europe and EU Neighborhood, European Investment Fund, Belgium. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του capital.gr κα. Νίκη Ζορμπά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού ταμείου (σ.σ. Equifund) με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων. Επεσήμανε ότι το ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση νέων χρηματοδοτικών πηγών και, μέσω αυτών, η μόχλευση των διαθεσίμων πόρων και η δημιουργία νέων επενδυτικών κεφαλαίων για την παροχή ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία. Στόχος, όπως είπε, είναι η δημιουργία σχημάτων που μπορούν να σταθούν στις διεθνείς αγορές.

Ο Απόστολος Αποστολάκης, αναφέρθηκε στις θετικές διεθνείς συνθήκες για τη δημιουργία επιχειρήσεων startup στο χώρο της τεχνολογίας καθώς επίσης και στις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας. Επεσήμανε ότι υπάρχει σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα αλλά και χαμηλό κόστος λειτουργίας. Υποστήριξε δε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Ο Σπύρος Αρσένης τόνισε ότι για να ενισχυθεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος που υπάρχει για συνέργειες και όχι τόσο πολύ για ανταγωνισμό μεταξύ τους. «Χρηματοδοτούμε την καινοτομία στην Ελλάδα, προσφέρουμε καθοδήγηση μαζί με τους συνεργάτες μας και υπηρεσίες» σημείωσε.

Ο Rahan Chaudri χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την καλύτερη επενδυτική ευκαιρία σήμερα σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον τομέα των ακινήτων, θεωρώντας ότι παρέχει μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες, με άμεση απόδοση που δεν υπάρχει σήμερα σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Επίσης αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας, που δίνει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ηλιακή ενέργεια.

Ο Νίκος Κούλης σημείωσε ότι το όραμα του είναι να κάνει τις ελληνικές εταιρείες να ξεχωρίσουν στην Ευρώπη. «Τους βοηθάμε να ανοιχθούν στις αγορές, σε νέες πελάτες. Βασιζόμαστε στην ποιότητα των ανθρώπων και στο business plan. Μας ενδιαφέρουν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις που δεν στρέφονται μόνο στην ελληνική αγορά» είπε.

Ο Παναγιώτης Κορκολής τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η σωστή διανομή των διαθέσιμων πόρων. Παράλληλα, ανέφερε ότι την ίδια ώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση νέων. Υπογράμμισε επίσης ότι σύντομα θα φτάσουν για την στήριξη των επιχειρήσεων και νέοι πόροι από το πακέτο Γιούνκερ.

Ο Λουκάς Πιλίτσης αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη και είναι οι συνθήκες της αγοράς, η συνεργασία με τους επενδυτές και η πρόσβαση σε επενδυτές στο εξωτερικό που δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη με όρους εξωστρέφειας.

Τέλος, ο Γιάννης Τσακίρης, μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται στην Ευρώπη για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τις προοπτικές τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις