Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι 5 Ευρωπαϊκές τράπεζες που μπορεί να συμπαρασύρει η πτώση της Τουρκίας

Η σχεδόν ανεξέλεγκτη πτώση της τουρκικής λίρας, εκτός από την “μόλυνση” που απειλεί να εξαπλώσει στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών και τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε αυτή, απειλεί και αυτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit, η BNP Paribas της Γαλλίας, η ολλανδική τράπεζα ING και η HSBC είναι οι τράπεζες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο των εξελίξεων και είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο από της κατάρρευση της λίρας. Οι αναλυτές θεωρούν ότι στην περίπτωση του χειρότερου δυνατού σεναρίου – το οποίο θεωρούν σήμερα απίθανο – οι τράπεζες αυτές θα αναγκαστούν να αποσύρουν πλήρως τις τοπικές τους δραστηριότητες ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ωστόσο, τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας τροφοδοτούν την αποστροφή κινδύνου μεταξύ των επενδυτών που ανησυχούν για την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών σε άλλες αναδυόμενες χώρες ή ακόμη και την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει βασικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό και τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας μετά το καλοκαίρι.

Η έκθεση της Factbox για την κατάσταση των πέντε τραπεζών στην Τουρκία και των εκτιμήσεων των αναλυτών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης.

BBVA

Ο ισπανικός όμιλος ελέγχει το 49,9% της τουρκικής τράπεζας Garanti, αφού αύξησε το μερίδιό του τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Garanti Bank, η οποία έχει λογιστική αξία 4,4 δισ. Ευρώ για την BBVA, είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 84 δισ. δολαρίων στις 30 Ιουνίου.

Η Garanti αντιπροσωπεύει περίπου το 13% των κερδών του ομίλου, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία εκτιμά ότι η επικράτηση του χειρότερου δυνατού σεναρίου θα σκουπίσει” περίπου το 12% των ιδίων κεφαλαίων της BBVA. Οι αναλυτές της JPMorgan την Παρασκευή, μείωσαν τις εκτιμήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) 2019-2020 για το BBVA κατά περίπου 6%, για να λάβουν υπόψη την περαιτέρω εξασθένηση της λίρας και την αύξηση των πιστωτικών ζημιών για τους δανειστές στην Τουρκία εν μέσω βραδύτερης ανάπτυξης.

Η BBVA δήλωσε ότι δεν είχε πρόβλημα με τη συμμετοχή της στη Garanti και είχε μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση επιχειρήσεων σε ευμετάβλητες αναδυόμενες χώρες βάσει ενός μοντέλου που καθιστούσε κάθε μονάδα πλήρως υπεύθυνη για τη δική της διαχείριση κεφαλαίου και ρευστότητας, αποτρέποντας τυχόν μεταφορές ρευστότητας από τη μητρική εταιρεία στις θυγατρικές του ομίλου ή μεταξύ αυτών. Η BBVA δήλωσε επίσης ότι συνέχισε μια πολιτική συνετής αντιστάθμισης του νομίσματος για να περιορίσει τη μεταβλητότητα του δείκτη βασικού κεφαλαίου του ομίλου και να περιορίσει τις επιπτώσεις στα κέρδη. Μία πτώση 10% στην αξία της λίρας κοστίζει 2 μονάδες βάσης από τον δείκτη του βασικού κεφαλαίου της BBVA, όπως ανέφερε η τράπεζα.

UNICREDIT

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας κατέχει περίπου το 40% της Yapi Kredi, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας, μέσω τοπικής κοινοπραξίας.Η Deuts che Bank εκτιμά ότι η μετοχή της UniCredit θα υποχωρήσει κατά 4% στο χειρότερο σενάριο.

Ωστόσο, οι αναλυτές της JPMorgan βλέπουν αντ ‘αυτού την αύξηση κατά 59 μονάδες βάσης στο βασικό κεφάλαιο της UniCredit σε περίπτωση διαγραφής χάρη σε χαμηλότερα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία και την αντιστροφή των συναλλαγματικών αποθεμάτων με αρνητική αξία την οποία η τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει πρόσφατα λόγω της ολίσθησης της λίρας.

Ένας εκπρόσωπος της UniCredit πρότεινε στην αναφορά της οικονομικής έκθεσης του πρώτου εξαμήνου για πληροφορίες σχετικά με την τουρκική έκθεση. Στις παρουσιάσεις για τα αποτελέσματα αυτά, η UniCredit δήλωσε ότι η Yapi Kredi αντιπροσώπευε το 2% των εσόδων του ομίλου και η πτώση της λίρας κατά 10% θα μείωσε 2 μονάδες βάσης από τον δείκτη του βασικού κεφαλαίου.

ING

Η ολλανδική τράπεζα έχει μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική στη χώρα, την ING Τουρκίας. Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι το σενάριο χειρότερης περίπτωσης θα μεταφραστεί σε πτώση περίπου 4% για τη λογιστική αξία της ING λόγω της απώλειας ιδίων κεφαλαίων καθώς και της χρηματοδότησης εντός της ομάδας.

Η JPMorgan εκτιμά πως το βασικό κεφάλαιο της ING θα ανέβει 87 μονάδες βάσης σε ένα ακραίο σενάριο λόγω της μεγάλης έκθεσης χρηματοδότησης εντός του ομίλου.

BNP Paribas

Ο γαλλικός όμιλος ελέγχει το 72% της Οικονομικής Τράπεζας της Τουρκίας, εν μέρει μέσω μιας τοπικής κοινοπραξίας. Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η Τουρκία αντιπροσωπεύει περίπου το 2,5% του προ φόρου κέρδους της BNP Paribas. Στην χειρότερη περίπτωση, ο τραπεζικός όμιλος θα χάσει το 1,7% της καθαρής λογιστικής αξίας του, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Ένα άτομο προσκείμενο στην BNP ανέφερε στο Reuters, ότι η έκθεση της ομάδας στην Τουρκία ήταν πολύ περιορισμένη, αντιπροσωπεύοντας μόνο περίπου το 2% των δανείων της τράπεζας. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Οικονομική Τράπεζα της Τουρκίας χρηματοδοτήθηκε τοπικά με καταθέσεις και μετοχές και ήταν μια καλά διαχειριζόμενη τράπεζα με συστηματικά υγιή κέρδη.

HSBC

Ο τραπεζικός όμιλος διαχειρίζεται την HSBC της Τουρκίας στη χώρα και η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα χάσει 400 εκατομμύρια δολάρια ή 0,3 τοις εκατό της συνολικής κεφαλαιουχικής αξίας στο χειρότερο σενάριο. 

Πηγή: EMEA.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις