Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς οι δράσεις ανοιχτής καινοτομίας βοηθούν την ανάπτυξη

Γιατί κάνουμε Crowdhackathons, Innovation Labs, Business Accelerators και Bootcamps; Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, που τις λέμε open innovation initiatives ή αλλιώς δράσεις ανοιχτής καινοτομίας βοηθούν στην βελτίωση των επιχειρήσεων, του οικοσυστήματος και γενικά την τοπική ανάπτυξη;

Συχνά τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες υποστηρίζονται ή τρέχουν εξ ολοκλήρου από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι τα Crowdhackathon με θέμα τις τεχνολογίες οικονομικών συναλλαγών (#fintech) που στην Ελλάδα διοργανώνουμε μαζί με την Εθνική Τράπεζα και στην Κύπρο με την Τράπεζα Κύπρου.

Το όφελος για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις μέσα από τέτοιες διαδικασίες και συμπληρώνοντας το funnel με την προσθήκη ενός επιχειρηματικού επιταχυντή, όπως είναι το befinnovative που διοργανώνουμε με την Εθνική Τράπεζα, προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη καινοτομίας, νέων επιχειρηματικών εσόδων, προϊόντων και υπηρεσιών και να διερευνήσουν κλάδους και αγορές που γίνονται disrupt από την τεχνολογία και τις αναδυόμενες μεθοδολογίες.

Οι εταιρίες καθώς δουλεύουν με νέες ορεξάτες και ταλαντούχες ομάδες και startups αντιλαμβάνονται οτι η καινοτομία διαφοροποιείται από την κλασική R&D διαδικασία καθώς τελικά είναι ένας μηχανισμός για τον συνδυασμό έξυπνων νέων ιδεών και τεχνολογιών με περιτύλιγμα ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Το ερώτημα φυσικά είναι ποιές από αυτές τις ιδέες μπορούν να κάνουν scale up και να μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα έσοδα για τις εταιρίες. Επομένως, αντικείμενο των πρωτοβουλιών ανοιχτής καινοτομίας είναι η δημιουργία αξίας.
Στο σημείο αυτό έχει σημασία να τονίσουμε ότι η υποστήριξη της Crowdpolicy φτάνει μέχρι την τελική υλοποίηση του MVP ή της λύσης, καθώς τα θεματικά πεδία με τα οποία ασχολούμαστε αποτελούν εξειδικευμένη τεχνογνωσία της εταιρίας (fintech, civictech) και διαθέτουμε την απαιτούμενη τεχνική και επιχειρησιακή γνώση.

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος για τις επιχειρήσεις είναι η αλλαγή κουλτούρας μέσα στον οργανισμό. Οι δράσεις ανοιχτής καινοτομίας με την κατάλληλη προετοιμασία δημιουργούν τις συνθήκες για να αλλαγή της παραδοσιακής νοοτροπίας σε έναν μεγάλο οργανισμό προς μια πιο ευέλικτη, προσαρμόσιμη και επίκαιρη κατεύθυνση. Οι νέες έννοιες όπως lean startup και design thinking με τα παράξενα χαρτάκια και τους καμβάδες δημιουργούν μια αντίσταση από τα στελέχη των εταιριών. Όμως και αυτή, καθώς δημιουργούνται κάποια success stories, αρχίζει και μειώνεται και παρατηρείται όλο και περισσότερα τα στελέχη να συμμετέχουν σε κάθε επόμενο hackathon και κύκλο accelerator.

Η υλοποίηση τέτοιων μεθοδολογιών από εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες ή/και προϊόντα (integrators, vendors κοκ) βοηθάει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων μοντέλων και υπηρεσιών, στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πελατών και αγορών χρησιμοποιώντας κατά το δυνατό δικά τους τεχνολογικά στοιχεία.

Το όφελος για τους δημόσιους οργανισμούς

Στην περίπτωση που υποστηρίζει την πρωτοβουλία ένας δημόσιος οργανισμός έρχονται και άλλα πρόσθετα οφέλη, καθώς ο στόχος του δεν είναι μόνο η δημιουργία αξίας, αλλά και η συμβολή στο κοινό καλό, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών — πελατών, την επίτευξη οικονομίας, την πιο αποτελεσματική διαχείριση, τη διαφάνεια και λογοδοσία και την προώθηση της ίδιας της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού στις τοπικές επιχειρήσεις, σε άλλες δημόσιες δομές αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους με τη συμβολή στην καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Ένα ωραίο παράδειγμα είναι ο κύκλος ανοιχτής καινοτομίας που ξεκινήσαμε εδώ και 2 χρόνια με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον θεσμικό φορέα που εκπροσωπεί τους 325 Δήμους της χώρας. Στο 2ο crowdhackathon για τις έξυπνες πόλεις που έγινε τον Ιούνιο συμμετείχαν συνολικά 150 ομάδες μαθητών, φοιτητών και επαγγελματιών από τις οποίες οι 112 παρουσίασαν νέες αξιόλογες εφαρμογές για τις έξυπνες πόλεις.

Η ΚΕΔΕ μέσα από αυτή τη διαδικασία θέλει να αναπτύξει αποτελεσματικές και χρήσιμες υπηρεσίες για τους Δήμους και τους πολίτες, που είναι φτιαγμένες για τον κάθε Δήμο και την ελληνική πραγματικότητα. Επιπλέον, θέλει να δημιουργήσει ένα αποθετήριο εφαρμογών ώστε κάθε εφαρμογή να κοστίζει πολύ λιγότερο για τον κάθε Δήμο, από ότι ο κάθε Δήμος να την προμηθεύονταν μεμονωμένα.

Τέλος, θέλει να υποστηρίξει νέους και νέες από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας ώστε να προχωρήσουν την ιδέα τους σε εφαρμογή και να αρχίσουν να την πουλάνε, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα και καταπολεμώντας το brain drain με ένα νέο εθνικό αφήγημα: την επένδυση σε νέες καινοτόμες, εξωστρεφείς υπηρεσίες.

Αυτό θα το κάνει με το Innovation Lab το οποίο προετοιμάζει και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τους τελευταίους μήνες του 2018 έχοντας ως υποψήφιες πάνω από 40 ομάδες.
Πρόσφατα διοργανώσαμε ένα Regional Lab για την καινοτομία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Περιφέρεια της Κρήτης με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών και επιχειρήσεων προς μια ανοιχτή και καινοτόμα διακυβέρνηση.

Το κέρδος για τη χώρα και τους νέους, τις ομάδες και τις startups

Οι δράσεις ανοιχτής καινοτομίας σίγουρα βοηθούν την ανάπτυξη εφαρμοσμένης καινοτομίας, τη δημιουργία οικοσυστήματος, ευκαιριών και νέων business revenues. Δημιουργούν νέες ομάδες, νέες ιδέες, νέες εφαρμογές και ίσως νέες εταιρίες.

Χαιρόμαστε πολύ όταν ακούμε από ομάδες που συμμετείχαν σε crowdhackathon μας:
Εμείς με τα λεφτά του βραβείου φτιάξαμε την ΙΚΕ μας, φτιάξαμε το site μας, τυπώσαμε κάρτες και νοικιάσαμε γραφεία για 1 χρόνο“.

Ένα νέο ΑΦΜ εταιρίας που κάνει κάτι καινοτόμο και δεν είναι σουβλατζίδικο ή καφετέρια (οι συγκεκριμένοι ασχολούνται με blockchain για την υγεία δείτε https://www.ehosp.gr/), εξωστρεφείς, που δημιουργεί αξία για τους ίδιους, την τοπική κοινωνία και τη χώρα, που συμβάλει στην καταπολέμηση του brain drain.

Το στοίχημα της ανάπτυξης

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του World Economic Forum για την Ελλάδα “As Greece emerges from bailout, here are 5 things you need to know” η Ελλάδα τη στιγμή αυτή τροφοδοτεί με τα 500.000 ταλέντα που έφυγαν στο εξωτερικό άλλες οικονομίες.

Το άρθρο σημειώνει ότι:

Η ανάκαμψη της Ελλάδας εξαρτάται από ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει το εξειδικευμένο, επιχειρηματικό και καινοτόμο εργατικό δυναμικό της και στο οποίο ευδοκιμούν νέες επιχειρήσεις. Οι ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι συνεργασίες των εργαζομένων αυξάνονται από τις στάχτες της κρίσης. Η πρόκληση θα είναι ο σχεδιασμός θεσμών και πολιτικών που ενθαρρύνουν τις προσπάθειές τους, στηρίζουν την καινοτομία και επιτρέπουν στους Έλληνες να επενδύσουν στο μέλλον τους“.

Τι σχεδιάζουμε για τη νέα χρονιά

Στην Crowdpolicy ασχολούμαστε από το 2012 με την ανοιχτή καινοτομία και έχουμε διοργανώσει μεγάλο αριθμό business accelerators, crowdhackathons, bootcamps, MVPs κοκ. Αναλυτικά — Λύσεις για καινοτομία http://crowdpolicy.com/liseis/liseis-gia-kainotomia/ .

Ήδη για μέσα στο 2018 είναι προγραμματισμένα το BoC hackathon #fintech 2.0 μαζί με 2 API Days στην Κύπρο για 26, 27 και 28 Οκτωβρίου και έχει ανακοινωθεί το NBG #fintech 3.0 μαζί με τον νέο 3ο κύκλο του be finnovative για το τέλος του έτους. Επιπλέον έχει ανακοινωθεί το Innovation Lab της ΚΕΔΕ το οποίο θα τρέξει τους τελευταίους μήνες του 2018.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και νέες συνεργασίες σε νέα θεματικά πεδία οι οποίες μας δημιουργούν μεγάλο ενθουσιασμό και όρεξη, ελπίζοντας να βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην ανάπτυξη.

Ενθαρρύνουμε τη δημόσια συζήτηση και οποιαδήποτε ιδέα, σχόλιο ή πρόταση περισσότερο από ευπρόσδεκτα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις