Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χάνει η AirBnb το DNA της; Η απάντηση βρίσκεται στα κλινοσκεπάσματα!

Δεν χρειάζεται να έχει χρησιμοποιήσει κάποιος τις υπηρεσίες της Airbnb για να γνωρίζει πόσο επιτυχημένη είναι η πλατφόρμα της και πόσο και πως έχει αλλάξει τον παγκόσμιο ξενοδοχειακό χάρτη.

Η τεράστια επιτυχία της έχει οδηγήσει ακόμα και σε δημοτικές αρχές να πάρουν μέτρα ενάντια στην εξάπλωση της, ενώ σημάδι της κυριαρχίας της είναι η μεταστροφή των παραδοσιακών αντιπάλων της σε πιο φιλικές προς την πλατφόρμα λύσεις και προτάσεις.

Τι είναι όμως αυτό που έκανε την Airbnb τόσο διάσημη; ένα κομμάτι είναι οι τιμές της, που της έδωσαν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, όμως δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος. Άλλωστε στην ξενοδοχειακή αγορά υπήρχαν από την πρώτη στιγμή ανταγωνιστικές οικονομικά προτάσεις.

Αυτό που ξεχώρισε την Airbnb ήταν η δυνατότητα που δίνει σε επισκέπτες και τουρίστες να ζουν στην καρδιά της πόλης που επισκέπτονται. Ήταν η δυνατότητα να ζήσεις σε ένα κανονικό σπίτι, να μοιραστείς το σπίτι ενός ντόπιου, να ζήσεις την πόλη μέσα από τα μάτια ενός μόνιμου κατοίκου και να δημιουργήσεις φιλίες. Αυτό ήταν το “μαγικό DNA” της Airbnb που την έκανε να πάρει τόσο μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Στα πρώτα χρόνια της Airnb οι επιλογές ήταν απλές και περιορισμένες, Όποιος επέλεγε να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της, θα έμενε στο επιπλέον δωμάτιο ή στο επιπλέον κρεβάτι ενός σπιτιού, γνωρίζοντας την πραγματική και όχι την τουριστική πλευρά της πόλης που επισκεπτόταν, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία και την δυνατότητα σε όποιον τον φιλοξενούσε να συμπληρώσει το εισόδημα του. Ακόμα και όταν έβρισκε ένα ολόκληρο σπίτι για να μείνει, δεν ήταν ένα απρόσωπο διαμέρισμα, με προκάτ design, αλλά είχε την αίσθηση του ζωντανού σπιτιού, αφού ήταν όντως ένα ζωντανό σπίτι, το οποίο είχαν παραχωρήσει λίγες μέρες οι ιδιοκτήτες του.

Άλλωστε στις προϋποθέσεις και τις προτροπές της πλατφόρμας τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, ήταν βασικός ο σεβασμός στα προσωπικά αντικείμενα των ιδιοκτητών. Ο επισκέπτης ζούσε σε ένα ζωντανό σπίτι, και το βράδυ κοιμόταν σε ένα κρεβάτι με κανονικά σεντόνια και αφράτα πραγματικά μαξιλάρια.

Όμως τα χρόνια πέρασαν, η Airbnb γιγαντώθηκε και οι παροχές άλλαξαν. Τώρα πια η συντριπτική πλειοψηφία των προσφερόμενων καταλυμάτων  είναι ολόκληρα σπίτια ή διαμερίσματα, τα οποία είναι φτιαγμένα αποκλειστικά για χρήση από την πλατφόρμα. Δεν υπάρχει πια η αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη, καθώς οι περισσότεροι διαχειρίζονται πολλά σπίτια ταυτόχρονα σε πολλές πλατφόρμες, έχοντας ανάγει το Airbnb σε αποκλειστικό έσοδο και επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι παραδοσιακές καταχωρήσεις έχουν αντικατασταθεί από επαγγελματικές φωτογραφίσεις σπιτιών τα οποία είναι ίδια μεταξύ τους με τα ίδια έπιπλα και τα διακόσμηση. Και τα ίδια φτηνά μαξιλάρια.

Δεν είναι όμως μόνο οι ιδιοκτήτες που έχουν αλλάξει. Έχει αλλάξει και η ίδια η Airbnb η οποία έχει αρχίσει και ζητάει ξενοδοχειακές υπηρεσίες από τα παρεχόμενα σπίτια, απαιτώντας ελάχιστες παροχές. θυμίζοντας ξενοδοχεία. Επίσης άρχισαν να μπαίνουν στην πλατφόρμα τα ίδια τα ξενοδοχεία, τα οποία αφού δεν μπόρεσαν να νικήσουν την Airbnb αποφάσισαν να συμπράξουν μαζί της.

Η Airbnb είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο θα την οδηγήσει σε μια ριζική διαφοροποίηση της προσωπικότητας της. Θα μεταλλαχθεί σε μια ακόμα εναλλακτική μεν αλλά παραδοσιακή ξενοδοχειακή εμπειρία; Θα βρει τον τρόπο να συνδυάσει τις ρίζες της με την εξέλιξη;

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της έχει αρχίσει και αποτρέπει τους παλιούς της χρήστες, οι οποίοι έχουν αρχίσει και απομακρύνονται από την πλατφόρμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις