Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Αθήνα για πρώτη φορά στη λίστα των ώριμων πόλεων για χρήση ΤΠΕ

Η Ericsson δημοσίευσε την έκθεση Networked Society City Index 2014, που παρουσιάζει την ωριμότητα των πόλεων στη χρήση ΤΠΕ.

Η Αθήνα συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση για πρώτη φορά, καταλαμβάνοντας την 24η θέση της κατάταξης με ικανοποιητικές επιδόσεις ως προς την προσιτότητα των ΤΠΕ και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Η Αθήνα βρίσκεται στην 24η θέση της κατάταξης, ξεπερνώντας πόλεις όπως το Πεκίνο, η Κωνσταντινούπολη, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Μπουένος Άιρες. Οι θετικότεροι δείκτες είναι η υψηλή ποιότητα του κινητού ευρυζωνικού δικτύου και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, ενώ αντιθέτως ως ανασταλτικοί παράγοντες αναγνωρίζονται η χαμηλή ποιότητα του σταθερού ευρυζωνικού δικτύου και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ως αποτέλεσμα, η ελληνική πόλη παρουσιάζει ικανοποιητικές επιδόσεις σε ό, τι αφορά την προσιτότητα των ΤΠΕ και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο σε ό, τι αφορά τις υποδομές και τη χρήση των ΤΠΕ καθώς επίσης και στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν.

Βασικά ευρήματα: πόλεις με χαμηλό επίπεδο ωριμότητας στις ΤΠΕ βελτιώνουν τις επιδόσεις τους ταχύτερα από τις πόλεις με υψηλή ωριμότητα, δείχνοντας ότι μπορούν να τις πλησιάσουν, αλλά και να αναπτυχθούν με γοργούς ρυθμούς χάρη στην απευθείας υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών κινητής επικοινωνίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις προβλέψεις για τη μελλοντική εξέλιξη των πόλεων, με βάση την αύξηση των «έξυπνων» πολιτών, τον επαναπροσδιορισμό του ΑΕΠ και τη δύναμη της συνεργασίας:
«Έξυπνοι» πολίτες: Οι άνθρωποι και όχι οι θεσμοί είναι αυτοί που προάγουν την αστική πρόοδο σε μεγαλύτερο βαθμό, με πιο ανοικτές δημόσιες υπηρεσίες και μοντέλα διακυβέρνησης να χαρακτηρίζουν αυτή την μετατόπιση εξουσίας.
Επαναπροσδιορισμός του ΑΕΠ: Με τη μετακίνηση προς ένα νέο μοντέλο συνεργατικής οικονομίας, οι ΤΠΕ παρέχουν ευκαιρίες για δημιουργία περισσότερης αξίας από λιγότερους πόρους και, ως εκ τούτου, απαιτούν την προσαρμογή του ΑΕΠ ώστε να αντικατοπτρίζει τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης της κοινωνίας.
Δύναμη της συνεργασίας: Οι αυριανοί οργανισμοί δικτύωσης θα είναι πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί, χάρη στη συνεργασία. Αναλόγως θα εξελιχθούν οι επικρατούσες συνθήκες για τη διαχείριση του αστικού ιστού, με αποτέλεσμα να απαιτούνται αλλαγές στη νομοθεσία και τη διακυβέρνηση.

Οι 40 πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη είναι οι εξής: Αθήνα, Άμπου Ντάμπι, Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Βερολίνο, Βομβάη, Γιοχάνεσμπουργκ, Δελχί, Ελσίνκι, Κάιρο, Καράτσι, Κοπεγχάγη, Κωνσταντινούπολη, Λάγος, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Μανίλα, Μασκάτ, Μόναχο, Μόσχα, Μπουένος Άιρες, Νέα Υόρκη, Ντάκα, Ντουμπάι, Όσλο, Παρίσι, Πεκίνο, Πόλη του Μεξικού, Ρώμη, Σαγκάη, Σαο Πάολο, Σεούλ, Σιγκαπούρη, Σίδνεϊ, Στοκχόλμη, Ταϊπέι, Τζακάρτα, Τόκιο και Χονγκ Κονγκ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις