Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυτοί είναι οι 2+1 λόγοι που οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο την Huawei

Τις προηγούμενες μέρες η αγορά τόσο της τεχνολογίας όσο και της παγκόσμιας οικονομίας βρέθηκε προ εκπλήξεως, όταν οι ΗΠΑ με απόφαση του προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ έβαλαν την Huawei στην λίστα των χωρών που οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να προμηθεύουν με ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση αυτή εκτός από τα προφανή προβλήματα που προκαλεί στον κινεζικό κολοσσό, δημιουργεί και αναταράξεις στην παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα, καθώς η Huawei εκτός από μια εκ των κορυφαίων εταιρειών κατασκευής smartphones στον πλανήτη, είναι και η κορυφαία εταιρεία στα 5G δίκτυα. Η επίσημα ερμηνεία από την αμερικανική πλευρά είναι πως η Huawei έχει στενές σχέσεις με την Κινεζική κυβέρνηση και ως εκ τούτου μέσω αυτής θα μπορεί να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς πολίτες.

Για τις κατηγορίες αυτές η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει προσκομίσει καμία απολύτως απόδειξη στο τραπέζι και τελευταία έχει αλλάξει λίγο το “τροπάρι” λέγοντας πως η Κίνα “θα μπορούσε” να το κάνει μέσω της Huawei, στηρίζοντας στην ουσία όλη αυτή την υπόθεση σε “προθέσεις” και “θεωρίες”.

Η αλήθεια όμως για τις αμερικανικές διώξεις είναι αλλού και στηρίζονται σε 3 πυλώνες. Την πολιτική, τα κέρδη και τον έλεγχο. 

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί εδώ και καιρό σε ένα εμπορικό πόλεμο, στην διάρκεια του οποίου οι δύο χώρες επιβάλουν δασμούς στα προϊόντα η μία της άλλης, με τις ΗΠΑ να έχουν την πιο επιθετική προσέγγιση. Τον τελευταίο καιρό οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μια λύση, όμως πριν τις συνομιλίες οι ΗΠΑ θέλησαν να κάνουν επίδειξη δύναμης επιβάλλοντας νέους δασμούς αξίας 300 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, κάτι που οδήγησε σε απάντηση από την μεριά της Κίνας, η οποία επιπρόσθετα απείλησε πως δεν πρόκειται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ θέλησαν να πιέσουν περαιτέρω την Κίνα και “εντελώς τυχαία” λίγες μέρες αργότερα, έβαλαν την Huawei στην μαύρη λίστα.

Όσο και αν στην αρχή η αμερικανική πλευρά δήλωσε πως τα δύο θέματα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, μόλις πριν από λίγες μέρες, σε ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα έβαζε την υπόθεση της Huawei στις συνομιλίες για τους όρους τερματισμού του εμπορικού πολέμου, ξεσκεπάζοντας πλήρως τις αμερικανικές προθέσεις. Οι ΗΠΑ επέλεξαν την Huawei για να χτυπήσουν την Κίνα, καθώς η εταιρεία είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη της χώρας με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ κατάφεραν να επιβάλουν τελικά τον εκβιασμό τους και σε άλλες χώρες συμμάχους τους, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν αρνηθεί να αποκλείσουν την Huawei από τους διαγωνισμούς για το δίκτυο 5G που ετοιμάζουν. Και αυτό μας φέρνει στον δεύτερο πυλώνα.

Το 5G πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο και να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες συνδεσιμότητας και επικοινωνίας. Πέρα από τα τεράστια καταναλωτικά του οφέλη, το 5G θα κάνει εφικτά τα αυτόνομα οχήματα, την τηλεϊατρική και την εξ αποστάσεων βιομηχανική παραγωγή, βοηθώντας τον κόσμο να ξεκινήσει την επόμενη βιομηχανική επανάσταση.

Αυτή τη στιγμή η Huawei είναι η κορυφαία εταιρεία στον πλανήτη στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του 5G και μάλιστα τόσο μπροστά από τον ανταγωνισμό που σχεδόν κάνει αδιάφορη την παρουσία των άλλων εταιρειών στον τομέα αυτό. Οι ΗΠΑ από αυτό χάνουν πάρα πολλά λεφτά καθώς οι εταιρείες τους είναι τουλάχιστον 2 χρόνια πίσω σε εξέλιξη και τεχνολογία στο 5G, χρονικό διάστημα που στην τεχνολογία είναι σχεδόν “μια αιωνιότητα και μια μέρα”. Όπως υπολογίζεται, αν οι ΗΠΑ είχαν την πρωτοκαθεδρία στο 5G τότε θα είχαν αύξηση 500 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ επίσης θα είχαν δημιουργηθεί περίπου 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. 

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έμειναν τόσο πίσω στο 5G, μόνο ένα τρόπο είχαν να προλάβουν το τρένο της τεχνολογίας. Να σταματήσουν με κάθε τρόπο αυτόν που προηγείται,μήπως και τελικά τον φτάσουν. Όπως έχει υπολογιστεί, η καθυστέρηση της Huawei στην ανάπτυξη των νέων της δικτύων, έχει καθυστερήσει περίπου 2 με 3 χρόνια τον ερχομό της νέας εποχής, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον έξοδα στα οποία έχουν υποχρεωθεί να προχωρήσουν οι χώρες που θέλησαν ή αναγκάστηκαν να υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις και να αλλάξουν τα δίκτυα τους.

Τέλος, οι ΗΠΑ έχουν “προηγούμενα” με την ίδια την Huawei, όχι όμως σχετικά με τις κατηγορίες κατασκοπίας, ή οτιδήποτε που να έχει να κάνει με θέματα ασφαλείας. Οι ΗΠΑ τα έχουν με την δομή της εταιρείας η οποία δεν επιτρέπει στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και τους θεσμικούς επενδυτές της χώρας να “βάλουν χέρι” και να κερδίσουν από την τεράστια ανάπτυξη και τα έσοδα της Huawei. 

H Huawei ανήκει κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους της και όπως έχει κατηγορηματικά δηλώσει ο ιδρυτής της Ren Zhengfei σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, η εταιρεία δεν θέλει, δεν έχει ανάγκη τα ξένα κεφάλαια για να λειτουργήσει. Καμία ξένη εταιρεία δεν μπορεί να εξαγοράσει μέρος της Huawei και δεν μπορεί να έχει άτομα στο διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί με προεδρία εκ περιτροπής ανάμεσα στα μέλη του.

Όσο ανοιχτή είναι η Huawei στις εξωτερικές συνεργασίες, όντας ίσως η πιο εξωστρεφής Κινεζική εταιρεία, τόσο “κλειστή” είναι σε ότι έχει να κάνει με τα ξένα κεφάλαια και τις ξένες επενδύσεις. Με αυτό τον τρόπο οι μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έσοδα και τα κέρδη μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας του πλανήτη, με αλματώδη ανάπτυξη, με τεράστιο μερίδιο στην αγορά των smartphones και καθολική υπεροχή, σχεδόν μονοπώλιο, στον προσοδοφόρο τομέα του 5G.

Και αυτό, όπως φαίνεται, είναι κάτι που το αμερικανικό σύστημα δεν θέλει με τίποτα να επιτρέψει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις