Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι “προσωρινοί” υπάλληλοι αποτελούν το “κρυφό” δυναμικό της Google

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας προωθούν εδώ και καιρό την ιδέα ότι είναι οι ιδανικοί χώροι εργασίας. Και η Google, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, αντιπροσωπεύει αυτή την εικόνα, με τη φήμη για αξιοζήλευτους μισθούς, οφέλη και πλούσια προνόμια.

Όμως, η αυξανόμενη εξάρτηση της εταιρείας από «προσωρινούς» υπαλλήλους και εργολάβους φαίνεται να «χαλάει» αυτήν την εικόνα. Από τον Μάρτιο, η Google συνεργάστηκε με περίπου 121.000 περιστασιακούς υπαλλήλους και εργολάβους ανά τον κόσμο, σε σύγκριση με 102.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τους The New York Times.

Παρόλο που εργάζονται μαζί με τους μόνιμους υπαλλήλους, οι «περιστασιακοί» της Google, προσλαμβάνονται συνήθως από εξωτερικά πρακτορεία. Η Google πληρώνει συνήθως εταιρείες στελέχωσης, οι οποίες βρίσκουν τους εργαζόμενους και τους παρέχουν μισθούς και παροχές ως εργοδότες τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί παίρνουν λιγότερα χρήματα, έχουν διαφορετικά προγράμματα παροχών και δεν έχουν αμειβόμενη περίοδο διακοπών.

Η καλύτερη μεταχείριση για αυτούς τους εργαζόμενους ήταν ένα από τα αιτήματα που είχαν οι διοργανωτές μιας απεργίας εργαζομένων της Google πέρυσι. «Ήρθε η ώρα να τελειώσει το σύστημα δύο επιπέδων που αντιμετωπίζει ορισμένους εργάτες ως αναλώσιμους», ανέφεραν οι διοργανωτές στο Twitter τον Μάρτιο.

Όταν ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Google, δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα αυτά, μια ομάδα ανώνυμων εργολάβων έστειλε μια ανοικτή επιστολή που απαιτούσε ίσες αμοιβές και περισσότερες ευκαιρίες για πρόοδο. Τον Απρίλιο, εκατοντάδες υπάλληλοι της Google υπέγραψαν μια άλλη επιστολή διαμαρτυρίας για την απόλυση περίπου του 80% μιας ομάδας 43 ατόμων που εργαζόταν για την εταιρεία.

Σε απάντηση, η Google δήλωσε ότι θα άλλαζε μια σειρά από πολιτικές της για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τόσο για τους προσωρινούς υπαλλήλους όσο και για τους εργολάβους της.

Σημειώνεται ότι η Google βασίζεται σε προσωρινό δυναμικό ακόμα και όταν η δουλειά γίνεται μόνιμη. Όταν η εταιρεία ξεκίνησε το 2014 ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το όνομα Pygmalion για να βελτιώσει την τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας, προσέλαβε προσωρινούς υπαλλήλους – πολλοί από τους οποίους είχαν διδακτορικές σπουδές στη γλωσσολογία – για να διαρθρώσουν δεδομένα, ώστε οι υπολογιστές της Google να κατανοήσουν καλύτερα τι λένε οι άνθρωποι.

Η ομάδα αυξήθηκε σε περίπου 250 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν περιστασιακοί εργαζόμενοι. Μερικοί από αυτούς εργάστηκαν δύο χρόνια για το έργο (τα δύο χρόνια είναι το όριο της Google), έκαναν ένα «διάλειμμα» έξι μηνών και επέστρεψαν με παρόμοιο ρόλο.

Απαντώντας στα ζητήματα αυτά, η Google προσπαθεί από τη μία να βελτιώσει τις συνθήκες και από την άλλη να αποποιηθεί την ευθύνη. Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία δήλωσε ότι θα απαιτούσε από τα γραφεία στελέχωσης να προσφέρουν στους εργαζόμενους ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη, αμειβόμενη γονική άδεια και ωριαίο κατώτατο μισθό 15 δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις