Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ιλαρά “επέστρεψε” στην Ελλάδα και άλλα τρία Ευρωπαϊκά κράτη

Η ιλαρά “επέστρεψε” σε τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη που μέχρι σήμερα θεωρούνταν απαλλαγμένα από την ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μέσα σε αυτά τα κράτη είναι η Αλβανία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα!

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που προκαλεί βήχα, εξανθήματα και πυρετό. Οι χώρες δηλώνονται ως απαλλαγμένες από την ασθένεια όταν δεν υπάρχει ενδημική μετάδοση για 12 μήνες σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

“Είμαστε σε λάθος δρόμο”, δήλωσε στο BBC η Kate O’Brien, διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης του ΠΟΥ, συμπληρώνοντας ότι και τα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία εμφανίστηκε η ιλαρά, έχουν “εξαιρετικά υψηλή” εμβολιαστική κάλυψη.

“Πρόκειται για συναγερμό που χτυπά σε όλον τον κόσμο: Η υψηλή εθνική κάλυψη δεν είναι αρκετή, πρέπει να εμβολιαστεί κάθε κοινότητα, κάθε οικογένεια και κάθε παιδί», είπε. Την ίδια ώρα, επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα διαδεδομένα ψέματα γύρων από το εμβόλιο της ιλαράς είναι αυτά που κάνουν την ασθένεια να διαδίδεται σε συγκεκριμένες περιοχές και κοινότητες.

Τα κρούσματα της ασθένειας

Ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2019, αριθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (44.175) και ήδη υψηλότερο από εκείνον ολόκληρης της περασμένης χρονιάς (84.462).

Πιο αναλυτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφηκαν 953 κρούσματα το 2018 (και άλλα 489 από την 1η Ιανουαρίου 2019), στην Ελλάδα 2.193 (28), στην Αλβανία 1.466 (475) και στην Τσεχία 217 (569).

Το φαινόμενο καταγράφεται σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου πλην της αμερικανικής ηπείρου, με τα κρούσματα της ασθένειας να αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα στα 365.000, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2006.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις