Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών βασική προτεραιότητα των ασφαλιστικών εταιρειών

Στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς τα επόμενα τρία χρόνια, όπως την “οραματίζονται” 132 CEOs, αναφέρεται η έρευνα Global Insurance CEO Outlook της KPMG.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ασφαλιστές κατανοούν ότι τα παλαιότερα μοντέλα λειτουργίας τους δεν είναι πλέον κατάλληλα καθώς και ότι το μέλλον της ασφάλισης έγκειται στην επίτευξη της βαθύτερης κατανόησης του πελάτη, της λειτουργικής αρτιότητας, της ευφυούς αυτοματοποίησης, καθώς επίσης και της προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της βιομηχανίας.

Γνωρίζουν, επιπλέον, ότι πρέπει να εξετάζουν όλο και περισσότερο τις μελλοντικές πλατφόρμες που δημιουργούνται και να αναπτύξουν σχέδια μετασχηματισμού, τα οποία να επεκτείνονται σε όλες τις υπηρεσίες. Όπως υπογραμμίζεται από τα στελέχη της έρευνας, η επιτυχία τους εξαρτάται από το να ανταποκρίνονται περισσότερο και να γίνουν ταχύτεροι στην εισαγωγή προϊόντων, καθώς επίσης και να χτίζουν αποτελεσματικές εταιρικές σχέσεις.

Ακολουθούν μερικά βασικά συμπεράσματα από την έρευνα 2019 Global Insurance CEO Outlook:

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί συνθήκες πολλαπλών κινδύνων

Οι CEOs του ασφαλιστικού κλάδου καταδεικνύουν την κλιματική αλλαγή ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, μαζί με τους κινδύνους σε επίπεδο τεχνολογίας, εδαφικότητας (territorial), κυβερνοασφάλειας και λειτουργικότητας να ακολουθούν με μικρή διαφορά.

Αποσύνδεση από την καινοτομία

Στην πλειονότητά τους (85%) οι CEOs του ασφαλιστικού κλάδου πιστεύουν ότι, στις σημερινές συνθήκες της αγοράς απαιτείται κουλτούρα «ταχείας αποτυχίας», ώστε να εμπεδώνονται γρήγορα τα διδάγματα από αυτές. Το 56%, μάλιστα, θεωρεί ότι η κουλτούρα αυτή υπάρχει ήδη στην επιχείρησή τους.

Κυβερνοασφάλεια για καινοτομία

Ο κίνδυνος του κυβερνοχώρου εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των CEOs του ασφαλιστικού χώρου. Το 2019, μεγαλύτερο ποσοστό CEOs (67% έναντι 57% το 2018) κατατάσσουν υψηλότερα στις προτεραιότητές τους την κατάρτιση μιας ισχυρής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη με τους βασικούς stakeholders, ενώ στην πλειονότητά τους (74%) θεωρούν την ασφάλεια των πληροφοριών ως καθοριστικό παράγοντα της ευρύτερης στρατηγικής καινοτομίας τους.

Κεφαλαιουχικές επενδύσεις

Όταν τους ζητήθηκε να θέσουν προτεραιότητες ανάμεσα στην αγορά νέων τεχνολογιών και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους για ενίσχυση της ανθεκτικότητας της επιχείρησής τους, οι CEO προτίμησαν την τεχνολογία σε αναλογία 2:1 (71% έναντι 29%).

Investment priorities for the organization's resilience

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται στο επίκεντρο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) απασχολεί τους CEOs του ασφαλιστικού κλάδου, αλλά μόνο το 14% έχουν υλοποιήσει προγράμματα ΑΙ και αυτοματοποίησης. Ένα επιπλέον 33% βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο, ενώ το 53% παραδέχεται ότι έχει υλοποιήσει περιορισμένα έργα ΑΙ. Το 67% των CEOs, ωστόσο, πιστεύει ότι η υιοθέτηση της ΑΙ και της αυτοματοποίησης θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις από όσες θα καταργηθούν.

Threats to organizations

Με αφορμή την έρευνα αυτή, ο Φίλιππος Κάσσος, Γενικός Διευθυντής της KPMG δήλωσε: «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των παγκόσμιων ασφαλιστικών οργανισμών διαβλέπουν ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους για τα επόμενα έτη. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες προκλήσεις, τον ανταγωνισμό και την μακρά λίστα προτεραιοτήτων όλοι συμφωνούν στην ανάγκη για αλλαγή οργανωτικής δομής με ευέλικτες ομάδες (agile teams) για την διαχείριση των προκλήσεων, αλλά και την αποφυγή τυχόν αρνητικής διαδρομής. Δεν παρατηρούνται ωστόσο, σημαντικές μεταβολές στις κυριότερες προκλήσεις του χώρου σε σχέση με το 2018, ενώ εντείνεται η προσπάθεια για υιοθέτηση καινοτόμων εφαρμογών και επικέντρωση στη στρατηγική αντιμετώπιση του κινδύνου της κυβερνοασφάλειας. Στην Ελλάδα, η ατζέντα των CEOs είναι επίσης πλήρης και απαιτητική και περιλαμβάνει επιπλέον και τις συζητήσεις με την νέα κυβέρνηση για επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης στους κλάδους ασφάλισης κατοικίας, αλλά και την ενεργή συμμετοχή και ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης στους τομείς της υγείας και των συντάξεων.»

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις