Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στα 1,3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το 2018-19!

Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Δύση, “δείχνει τον δρόμο” στην υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά τις startups και τα οικοσυστήματα γύρω από αυτές ενώ είναι αδιαμφισβήτητο ότι προβάλλεται περισσότερο και κάνει τα περισσότερα “πρωτοσέλιδα”.

Ωστόσο, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη – και ειδικά η Πολωνία, η Ρουμανία και η Εσθονία- κρατά τα σκήπτρα σε έναν τομέα – αυτόν των μονόκερων. Καθημερινά γεννιούνται νέες και επιτυχημένες startups σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και οι επενδυτές φαίνεται να το προσέχουν.

Ακολουθούν μερικά στοιχεία που δημοσίευσε ο Michal Smida, Founder και CEO της Twisto (ψηφιακή τράπεζα με έδρα την Πράγα), που επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτή τη δυναμική της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης:

  • Συνολικά 12 μονόκεροι έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, με συνολική αξία 30 δισ. ευρώ. Από αυτές οι περισσότερες έχουν ιδρυθεί στην Πολωνία, τη Βαλτική και τη Ρουμανία.
  • Το 2018-2019 επενδύθηκε στις startups της περιοχής το ποσό-ρεκόρ των 1,3 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τρεις μεγάλοι γύροι που ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ έκαστος (UiPath, CityBee and Bolt/Taxify). Εάν υπολογιστούν, επίσης, οι χρηματοδοτήσεις σε startups που “μετακόμισαν” σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, το ποσό ανεβαίνει στα 2,5 δισ. ευρώ!
  • Οι επενδύσεις που ήρθαν στην περιοχή από επενδυτές εκτός Ευρώπης αυξήθηκαν από 0,2 δισ. ευρώ το 2015 σε 0,9 δισ. ευρώ το 2019.
  • Τα VCs αναζητούν νέες ευκαιρίες εκτός της Δυτικής Ευρώπης: 7,6 δισ. ευρώ επενδύθηκαν σε ευρωπαϊκές startups εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Γαλλίας και Σουηδίας.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις