Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γ. Σταθάκης: “Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο μας θα βασισθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας”

Τις πτυχές της στρατηγικής της νέας κυβέρνησης για την επιστροφή της οικονομική ανάπτυξης και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Το νέο μοντέλο θα πρέπει να αξιοποιήσει το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το μορφωμένο, νεανικό ανθρώπινο δυναμικό, όπου θα πρέπει να στραφούν οι παρεμβάσεις για την νέα αναπτυξιακή προσπάθεια. «Το μνημόνιο απέτυχε γιατί θεώρησε ότι η μείωση μισθών θα έφερνε ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Αλλά η Ελλάδα δεν διαθέτει και δεν θα αποκτήσει ποτέ φθηνό εργατικό δυναμικό, καθώς αυτό είναι μορφωμένο και υψηλής εξειδίκευσης, ούτε η μείωση μισθών έφερε νέες επενδύσεις ή ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων», τόνισε ο Γ. Σταθάκης.

Σε ό,τι αφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, ο υπ. Οικονομίας τόνισε τους εξής “πυλώνες»:
– Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην αδειοδότηση και νέο πλαίσιο λειτουργίας
– Εισαγωγή θεσμών απλότητας και διαύγειας στη συναλλαγή των επιχειρήσεων με το κράτος
– Δημιουργία ισχυρών θεσμών και κανόνων για πολύ απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες
– Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα θέματα χρήσης γης και συνθηκών δραστηριοποίησης, ολοκλήρωση του κτηματολογίου
– Αποσαφήνιση των κανόνων της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής, ώστε να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο και μία διαδικασία επίλυσης διαφορών

Η υποστήριξη και ενθάρρυνση των επιχειρήσεων είναι μόνο ένας τομέας από το τρίπτυχο της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός. Οι δύο άλλοι τομείς περιλαμβάνουν την εξωστρέφεια και την επιστροφή στις παραγωγικές υπηρεσίες (αγροτική ανάπτυξη, μεταποίηση).

Υπό συζήτηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μορφή των νέων αναπτυξιακών εργαλείων που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, με τον Γ. Σταθάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά έναν νέο αναπτυξιακό νόμο που θα επικεντρώνεται στην παραγωγική “στροφή”, στην εισαγωγή χρηματοδοτικών νέων και ευέλικτων εργαλείων (όπως μία αναπτυξιακή τράπεζα), εργαλεία κατάλληλα για την νεανική επιχειρηματικότητα και αλλαγή του ρόλου των δημοσίων επενδύσεων και του ΕΣΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα από την ομιλία του Γ. Σταθάκη στο EMEAgr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις