Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Πρότυπο» βιωσιμότητας από τις συσκευασίες έως τις μεταφορές!

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ– Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ μέσω του ολιστικού πλάνου βιώσιμης ανάπτυξης που έχει καταρτίσει και εφαρμόζει με επιτυχία έχει καταστεί αναμφίβολα το «Green Case Study» της χώρας μας.

Η βιωσιμότητα έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια μια επείγουσα ανάγκη για τον πλανήτη, τον άνθρωπο και κατ’ επέκταση τις επιχειρήσεις, που αποτελούν λόγω «δύναμης» και μεγέθους, την κινητήριο ίσως δύναμη της πράσινης ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό, έχει στρέψει πολλές εταιρείες σε όλον τον κόσμο σε πιο «βιώσιμα» μονοπάτια, σε πρακτικές που έχουν μεν αξία για τις ίδιες, έχουν όμως και ένα «ηθικό» οικολογικό και κοινωνικό αποτύπωμα.  

Στην Ελλάδα, το κορυφαίο ίσως παράδειγμα ελληνικής εταιρείας είναι η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, η οποία θέτοντας ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, δε σταματά να βελτιώνει τις πρακτικές της και να ενισχύει την πράσινη ταυτότητα και την υπεύθυνη περιβαλλοντική της στάση. Πρόκειται για το «Green Case Study» της χώρας μας το οποίο δεν ακολουθεί απλώς μια… τάση, αλλά εντάσσει τη βιωσιμότητα στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του, σε διαδικασίες όπως η ανάπτυξη προϊόντων και οι μεταφορές.

Οι συσκευασίες γίνονται πιο «πράσινες» από ποτέ

Μιλώντας για βιώσιμη ανάπτυξη προϊόντων, το πρώτο (μεγάλο) βήμα από την ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, έγινε τον Οκτώβριο του 2020, με τη νέα σειρά ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-PET).  

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, με την οποία η εταιρεία μείωσε το πλαστικό στις συσκευασίες της κατά 30%, δηλαδή σε ποσοστό 5% μεγαλύτερο από εκείνο που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (25%) και μάλιστα 5 χρόνια νωρίτερα, γεγονός που αποδεικνύει την ουσιαστική δέσμευση της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στην «υπόσχεσή» της για ένα καλύτερο αύριο.

Ήδη η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει τις «GO GREEN» εκδόσεις του ΖΑΓΟΡΙ MINI 330ml, του ΖΑΓΟΡΙ ATHLETIC 750ml και του ΖΑΓΟΡΙ 750ml, ενώ την άνοιξη προχώρησε και στο λανσάρισμα του ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ Sparkling. Και η επένδυση θα συνεχιστεί σταδιακά μέχρι όλοι οι κωδικοί του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, που είναι σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, να περιέχουν και ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET.

Σημειώνεται ότι η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ είναι η 1η εταιρεία στον κλάδο της πανελλαδικά με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για την παραγωγική διαδικασία των υλικών συσκευασίας r-PET από τον κορυφαίο Φορέα Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων στην Ελλάδα TÜV HELLAS (TÜV NORD).Η πιστοποίηση αυτή εγγυάται πως η εταιρεία χρησιμοποιεί πιστοποιημένο ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET υψηλής ποιότητας, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις για το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας για όλα τα προϊόντα της.

Βιώσιμες μεταφορές… από το 2000!

Μπορεί οι παραπάνω ενέργειες να είναι σχετικά πρόσφατες, όμως η «βιώσιμη» δράση της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ξεκινά πολύ πριν το ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN – αλλιώς δεν θα χαρακτηριζόταν και το ελληνικό green case study, άλλωστε.

Στο πλαίσιο του συνολικού στρατηγικού πλάνου βιωσιμότητας και αειφορίας, η εταιρεία ήδη από το 2000 άρχισε να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη διακίνηση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ να γίνεται μέσω του ιδιόκτητου μεταφορικού στόλου της εταιρείας, με στόχο την μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα κατά 12%. Δεν σταμάτησε όμως μόνο εκεί.

Φτάνοντας στο 2020, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα, εφαρμόζοντας τεχνολογία χρήσης υβριδικών καυσίμων στο 50% του μεταφορικού της στόλου (11 φορτηγά). Μείωσε έτσι το κόστος λειτουργίας τους κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2019 και το ανθρακικό αποτύπωμα της δραστηριότητας μεταφοράς κατά περίπου 12%. Στόχος είναι, η χρήση υβριδικών καυσίμων να επεκταθεί και στο υπόλοιπο 50% του στόλου της, εντός του 2021, ενώ η εταιρεία εξετάζει ακόμα ένα ενδεχόμενο που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το πράσινο αποτύπωμα στις μεταφορές της: τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το στόλο επιβατικών αυτοκινήτων leasing που χρησιμοποιεί το προσωπικό της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ. Γιατί στην ΧΉΤΟΣ ΑΒΕΕ το καλό το έχουν μέσα τους και φροντίζουν για ένα πράσινο «αύριο» από σήμερα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις