Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αν εμπιστευόμασταν την τεχνολογία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που οι πυρκαγιές αποτελούν ένα μόνιμο πρόβλημα και έχουν κοστίσει κατά καιρούς ανθρώπινες ζωές αλλά και στρέμματα πράσινου και γης, η πρόληψη είναι η μόνη πραγματική λύση. Λέγοντας πρόληψη όμως, δεν εννοούμε μόνο τις «παραδοσιακές» μέχρι σήμερα μεθόδους των περιπολιών, των αντιπυρικών ζωνών ή της απαγόρευσης εργασιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Μιλάμε και για την τεχνολογία, η οποία, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει μπει στη «μάχη» της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης τέτοιων έκτακτων περιστατικών με καινοτόμες και άκρως απαραίτητες λύσεις.

Στο εξωτερικό έχουμε δει να επιστρατεύονται από δορυφόροι μέχρι drone και ρομπότ για αυτό το σκοπό και οι χρήσεις αυτών θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν έμπνευση και πρότυπο και για τη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2013 το Πανεπιστήμιο της Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας έχει δημιουργηθεί το σύστημα «Fire Urgent Estimator in Geosynchronous Orbit (FUEGO)». Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί τόσο δορυφορικές εικόνες όσο και λήψεις από drone για την παρακολούθηση των πυρκαγιών σε αρχικό στάδιο και την κατάσβεσή τους πριν βγουν εκτός ελέγχου.

Επίσης, στον Καναδά, τα drones χρησιμοποιούνται εκτεταμένα με την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών ήδη από το 2017. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτός από το ότι εντοπίζουν φωτιές από πολύ νωρίς, είναι σε θέση να παράγουν χάρτες κατά τη διάρκεια της νύχτας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα πληρώματα της πυροσβεστικής το πρωί και επίσης «απελευθερώνουν» αεροσκάφη για να κάνουν άλλες ζωτικές εργασίες.

Πέρα από drones στη μάχη των πυρκαγιών έχουν τεθεί επιπλέον ρομπότ όπως το Thermite της εταιρείας Howe & Howe Technologies, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες, αλλά και η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας! Το VR χρησιμοποιείται στο εξωτερικό  κυρίως για την εκπαίδευση των πυροσβεστών, δημιουργώντας αληθοφανή σενάρια πυρκαγιάς και τοποθετώντας τους «μέσα» σε αυτά. Η πρακτική αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην πράξη και από τον περσινό Ιούλιο έχει «υποστηριχθεί» επίσημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία των ΗΠΑ ενώ και η δική μας Realiscape κάνει ακριβώς αυτό και το κάνει πολύ καλά μάλιστα!

Με διαφορετικό αλλά εξίσου χρήσιμο τρόπο χρησιμοποιείται και η τεχνολογία του Internet of Things. Διασυνδεδεμένοι αισθητήρες χαμηλής ισχύος (IoT) χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων από απομακρυσμένες περιοχές που είναι πιθανά σημεία πυρκαγιάς. Οι αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και τη μέτρηση του επιπέδου του CO2 και τον έλεγχο για μη λογικά υψηλές θερμοκρασίες, υποδεικνύοντας την πιθανή παρουσία πυρκαγιών στην περιοχή.

Μια τέτοια λύση πρότεινε πρόσφατα η ελληνική φοιτητική ομάδα Fireproov, στον διαγωνισμό JA Start Up 2021 του Junior Achievement Greece, κατακτώντας το δεύτερο βραβείο. Η «startup» παρουσίασε έναν μηχανισμό με αισθητήρες και τεχνολογία ΙοΤ η οποία τοποθετείται στην προστατευόμενη περιοχή, συγκεντρώνει δεδομένα σε real time για το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς, εντοπίζει την εκδήλωσή της και στέλνει drones για άμεση κατάσβεση τα οποία στέλνουν και δεδομένα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Παρόλο όμως που υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, ακόμα και από εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμα συστήματα ανίχνευσης, προστασίας και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, η χώρα μας εξακολουθεί να μην «αντιλαμβάνεται» τις απαιτήσεις της εποχής. Αν καταλάβαινε την αξία όλων αυτών, καθώς και το κέρδος, γιατί συνήθως πρόκειται για μικρού κόστους λύσεις, τότε τα πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά και τώρα δεν θα μετρούσαμε μέτωπα ούτε και καμένα σπίτια, περιουσίες και γη.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις