Γιατί τα δάση μας δεν είναι γεμάτα αισθητήρες;

Εν μέσω των χειρότερων πυρκαγιών στην Αττική και στην Ελλάδα γενικά θα πρέπει να σχεδιάσουμε σήμερα το σύστημα προστασίας του αύριο άμεσα! Τα δάση που θα αναγεννηθούν θα πρέπει να τα προστατεύσουμε πάση θυσία! Για εμάς και ειδικά για τα παιδιά μας.

Άκουγα εχθές στο ραδιόφωνο να μιλάει ένας καθηγητής πανεπιστημίου-δασολόγος και παρότι ανήκει σε παλαιότερη γενιά, ανέφερε αρκετές φορές τη λέξη “τεχνολογία” λέγοντας ότι πλέον η τεχνολογία, και ειδικά αυτή που μετουσιώνεται σε αισθητήρες και drones, είναι ευρεία διαθέσιμη είναι και σχετικά φθηνή και ότι πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα στα δάση μας.

Διάβασα μετά το φορτισμένο άρθρο του  Γιώργου Δελαπόρτα της Probotek, (ασχολείται με drones) εδώ στο Startupper και λίγο αργότερα μίλησα, στον ίδιο έντονα φορτισμένο τόνο, με τον Ευάγγελο Αγγελόπουλο της Fuelics που αναπτύσσει αισθητήρες στην Ελλάδα.

Επίσης θυμήθηκα πριν τέσσερα έτη μια ερώτηση από έναν Startupper προς στον τότε υπουργό, λίγο πριν την ελληνική αποστολή στο MWC της Βαρκελώνη, σχετικά με την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων Proof-of-Concept ή Co-Development προϊόντων και λύσεων που θα προέρχονται από το ελληνικό οικοσύστημα Startups και θα υλοποιούνται, ακόμα και χωρίς κόστος, στο ευρύτερο δημόσιο, προάγοντας αξία, καινοτομία και win-win καταστάσεις.

Τέλος, θυμήθηκα το pitch της ομάδας COSMOKE σε έναν hackathon της Cosmote το 2018 η οποία είχε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα άμεσης ανίχνευσης πυρκαγιών με ανάλυση video από κάμερες σε συνδυασμό με αισθητήρες στα δάση.

Τι πρέπει να γίνει άμεσα

Να αναπτυχθεί ένα δίκτυο αισθητήρων ελέγχου θερμοκρασίας και ενδεχομένως και υγρασίας μέσα στο έδαφος σε επιλεγμένα δάση σε όλη την Ελλάδα, οι αισθητήρες αυτοί είναι και φθηνοί και μπορούν να λειτουργούν για χρόνια με μπαταρία και μπορούν να επικοινωνούν με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή NarrowBand για πολλά χρόνια.
Τα δεδομένα αυτά μπορούν να πηγαίνουν σε έναν κοντινό  μικρό σταθμό βάσης ενός αυτόνομου drone, το οποίο θα σηκώνεται αμέσως και θα ελέγχει την περιοχή με κάμερα ή και άλλους αισθητήρες π.χ. μικροσωματιδίων. Εφόσον γίνει ανάλυση της εικόνας μέσω ΑΙ και επιβεβαιωθεί η φωτιά, θα δίνει άμεσα στίγμα στην πολιτική προστασία ή σε τοπικά συστήματα δασοπροστασίας και μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να υπάρχει επέμβαση. Όλοι γνωρίζουμε πόσο κρίσιμη είναι η ταχύτατη επέμβαση σε μια φωτιά στα πρώτα της στάδια.

Το παραπάνω σύστημα μπορεί να λειτουργήσει “αύριο” στην Ελλάδα με μια λογική επένδυση η οποία μπορεί να καλυφθεί από το  κράτος ή και από ιδιώτες, ιδρύματα κλπ. και προφανώς απαιτεί την εμπλοκή ερευνητικών κέντρων, Startups, δικτύων κινητής τηλεφωνίας, κράτους, δήμων, τοπικών φορέων, και πάνω απ’ όλα βούληση και πρωτοβουλίες (ήδη λαμβάνουμε μηνύματα από Startups για δωρεάν παροχή ή παροχή χωρίς κέρδος των λύσεων αυτών).

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Digital Lab και της Inagros το έκανε με εντυπωσιακά αποτελέσματα στήνοντας ένα δίκτυο αισθητήρων στον Εθνικό Κήπο.

Ένα μεγάλο μέρος των δασών που κάηκαν θα αναγεννηθούν είτε φυσικά είτε τεχνητά και είμαι σίγουρος ότι θα το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε σε μεγάλο βαθμό ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά αυτό το κακό.

Είναι υποχρέωση όλων μας!

Αν εμπιστευόμασταν την τεχνολογία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις