Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To Facebook ανακοίνωσε για πρώτη φορά τους μοναδικούς χρήστες του και η μετοχή του κατακρημνίστηκε!

Για πρώτη φορά το Facebook ανακοίνωσε ότι τον περασμένο Ιούνιο περίπου 2,5 δισ. χρήστες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον το Facebook, τον Messenger, το WhatsApp ή το Instagram και παρά το ότι έπιασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή δεν έπιασε τις υπόλοιπες, οριακά, με συνέπεια να έχει τεράστιες απώλειες η μετοχή του.

Το ενδιαφέρον στο νούμερο των 2,5 δισ. είναι ότι πρόκειται για μοναδικούς χρήστες και όχι για λογαριασμούς, μια και ένας χρήστης μπορεί να έχει πολλούς λογαριασμούς σε όλες τις υπηρεσίες του Facebook.

Για να έχουμε μια εικόνα μέχρι πρότινος το Facebook είχε ανακοινώσει ότι 2,23 λογαριασμοί – χρήστες χρησιμοποιούν κάθε μήνα το Facebook, 1 δισ. το Instagram, 1,5 δισ. το WhatsApp και 1,3 δισ. τον Messenger.

Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη μεταστροφή στις μετρήσεις του Facebook μια και πλέον έχουμε μια εικόνα για το πραγματικό νούμερο των χρηστών που περιστρέφονται γύρω από τις υπηρεσίες του Facebook.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης χθες βράδυ και με το πέρας της η μετοχή της εταιρείας είχε χάσει 20% ρίχνοντας την αξία της εταιρείας κατά 123 δισ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως και ο βασικός λόγος για την άσχημη αντίδραση της αγοράς είναι ότι ο αριθμός αύξησης των χρηστών είναι αρκετά μειωμένος.

Η ανακοίνωση περιείχε τα ακόλουθα στοιχεία:

Κέρδη ανά μετοχή: 1.74 δολάρια έναντι 1.72 δολάρια σύμφωνα με την εκτίμηση των Thomson Reuters.
– Έσοδα: 13,23 δισ. δολάρια έναντι 13,36 δισ. δολαρίων σύμφωνα με την εκτίμηση των Thomson Reuters.
Συνολικοί ημερήσιοι ενεργοί χρήστες (DAU): 1,47 δις έναντι 1,49 δις, σύμφωνα με εκτίμηση των StreetAccount και FactSet.
DAU Βόρειας Αμερικής: 185 εκατομμύρια έναντι 185,4 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την εκτίμηση της FactSet.
DAU Ευρώπης: 279 εκατομμύρια έναντι 279,4 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την εκτίμηση της FactSet.
Μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU): 5.97 δολάρια έναντι 5.95 δολαρίων, σύμφωνα με την εκτίμηση των StreetAccount και FactSet.

 Ο GDPR δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στα έσοδα, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι δεν ήταν σε ισχύ σε όλη την διάρκεια του τριμήνου δήλωσε η CEO της εταιρείας Sheryl Sandberg σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αναλυτές, προσθέτοντας ότι η εταιρεία αναγνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μεγαλύτερη πιθανότητα για μειωμένους χρήστες στην Ευρώπη στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ ο αριθμός των χρηστών παρέμεινε σταθερός χωρίς να δείχνει να επηρεάζεται από προσωπικά δεδομένα και fake news. Παρόλα αυτά, το μέσο έσοδο του Facebook ανά χρήστη στις ΗΠΑ αυξήθηκε και έφτασε τα 25,91 δολάρια ανά χρήστη, από 23,59 δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο.

Παρά το γεγονός των χαμηλότερων από τις προσδοκίες αποτελεσμάτων, η απόκλιση δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το μέγεθος της “τιμωρίας” από τους επενδυτές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις