Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Nurx: Προληπτική ιατρική από μια Startup!

Η Nurx με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει κάνει μεγάλο «ντόρο» στην Αμερική μια και προσφέρει πρόσβαση σε δωρεάν ιατρική φροντίδα και συνταγογράφηση μέσω της πλατφόρμας της για δυο πολύ σημαντικές προληπτικές αγωγές.

Ένας εκ των ιδρυτών της είναι ο Ελληνο-Νορβηγός, Αθανάσιος Εδουάρδος Ένγκεσατ με τον οποίο βρεθήκαμε στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα που υπέρ-αγαπά!

Ο Αθανάσιος γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε Νορβηγία όπου και σπούδασε Ιατρική. Στο 4ο έτος κατάλαβε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει το ιατρικό επάγγελμα, με τον σπόρο του επιχειρηματία να μεγαλώνει μέσα του. Παρόλα αυτά τελείωσε την ιατρική, έκανε το «αγροτικό» του στην Νορβηγία αλλά είχε ήδη κάνει την πρώτη Startup με εισαγωγές και εξαγωγές και έψαχνε να συνδυάσει την ιατρική με την τεχνολογία.

Ο κύκλος των φίλων του όμως ήταν η αφορμή για τη σύλληψη της Nurx αλλά και για την μια πολύ disruptive ιδέα στο πεδίο της τηλεϊατρικής και ειδικά στη προληπτική ιατρική. Οι φίλες του Αθανάσιου πολλές φορές ζητούσαν από τον ίδιο να τους γράψει συνταγές για αντισυλληπτικά χάπια τις οποίες έστελνε απ’ ευθείας στα φαρμακεία στην Νορβηγία.

Χανς Γκάνγκεσκαρ _ Αθανάσιος Εδουάρδος Ένγκεσατ _
Οι δύο co-Founders της Nurx, Χανς Γκάνγκεσκαρ και Αθανάσιος Εδουάρδος Ένγκεσατ.

Μαζί με τον φίλο του Χανς Γκάνγκεσκαρ, ο οποίος έχει διπλή ιδιότητα αυτή του δικηγόρου πνευματικής ιδιοκτησίας και developer(!), αποφάσισαν να καλύψουν την ανάγκη αυτή αλλά στην Αμερική λόγω του συστήματος ιατρικής περίθαλψης εκ

Η εταιρεία ιδρύθηκε αρχές του 2015 στο Σαν Φρανσίσκο και από τότε δείχνει να καλύπτει μια τεράστια ανάγκη στο τομέα της αντισύλληψης στην Αμερική. Καλύπτοντας το κενό του Δημόσιου Συστήματος υγείας η Nurx προσφέρει συνταγογράφηση αντισυλληπτικής αγωγής σε γυναίκες που θέλουν άμεση έναρξη αγωγής ή δεν μπορούν να καλύψουν την επίσκεψη των 150 δολαρίων σε κάποιον γυναικολόγο.

Λόγω αυτής της κατάστασης υπάρχουν 3 εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στις ΗΠΑ και αυτή την αγορά στοχεύει η Nurx μαζί με αυτή της πρόληψης μόλυνσης από τον ιό του AIDS.

Με την εταιρεία συνεργάζονται γιατροί οι οποίοι παίρνουν το ιστορικό του αιτούντος προληπτικής αγωγής αλλά ζητούν και εξετάσεις όπου χρειάζεται, μια διαδικασία η οποία έχει τυποποιηθεί και αυτοματοποιηθεί και καλύπτει πλήρως όλα τα ιατρικά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι πέντε γιατροί μπορούν να καλύψουν πολύ γρήγορα πάνω από χίλιους αιτούντες αγωγής για παράδειγμα.

Στην ουσία δεν υπάρχει κόστος για την ιατρική συνταγή της αντισύλληψης, πάρα μόνο για το κόστος των φαρμάκων το οποίο αρχίζει από 15 δολάρια το μήνα, αν δεν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια ή και δωρεάν αν υπάρχει ασφάλεια. Τα χρήματα για την Nurx βγαίνουν από τις συνεργασίες με τα φαρμακεία και από την ηλεκτρονική γνωμάτευση, μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών.

Συνοπτικά, ο ενδιαφερόμενος εγγράφεται στην υπηρεσία, διαλέγει το αντισυλληπτικό που θέλει ή μιλάει με τον γιατρό ο οποίος αφού πάρει το ιστορικό και λάβει και τις εξετάσεις, όπου είναι απαραίτητο, γράφει την συνταγή η οποία πηγαίνει στα συνεργαζόμενα φαρμακεία και από εκεί στον ενδιαφερόμενο.

Εκτός από την αντισυλληπτική αγωγή η Nurx προσφέρει και προφυλακτική αγωγή για τον ιό του AIDS (PrEP) μέσω του μοναδικού φαρμάκου που έχει εγκριθεί για αυτό το σκοπό στις ΗΠΑ από το FDA, το Truvada. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου η καθημερινή χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου προσφέρει 99% προστασία από τον ιό.

H Nurx έχει μεγάλη λίστα αναμονής στο Σαν Φρανσίσκο και ήδη έχει πάρει χρηματοδότηση επιπέδου Seed από Angel Investors και σύντομα θα ανακοινώσει και τον πρώτο γύρο. Με τα χρήματα αυτά η εταιρεία θα επεκταθεί σε 20 ακόμα πολιτείες το επόμενο εξάμηνο αλλά και μελλοντικά θέλει να καλύψει ακόμα περισσότερες περιπτώσεις υγείας και προληπτικής ιατρικής με στόχο να γίνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας σαν υπηρεσία στο Internet και σε App.

Σαν υπηρεσία ίσως δεν έχει αντικείμενο στην Ευρώπη μια και τα συστήματα υγείας καλύπτουν πλήρως, ακόμα και στα ιατρεία στα πανεπιστήμια της Νορβηγίας π.χ., την αντισυλληπτική αγωγή αλλά οι δύο founders θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ανοίγματος γραφείων ανάπτυξης και operations στην Ελλάδα λ.χ.

Κλείνοντας, στην ερώτηση μας σχετικά με το Startup οικοσύστημα του Σαν Φρανσίσκο, o Αθανάσιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι founders δουλεύουν πολύ, είναι ταπεινοί και υπάρχει μια διάθεση και μια κουλτούρα αλληλοβοήθειας μεταξύ των Startups. Επίσης ήταν απόλυτα θετικός στην προοπτική άμεσης ανάπτυξης στις ΗΠΑ μιας ελληνικής Startup και μάλιστα δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει με συμβουλές και networking όλους όσοι αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο βήμα στις ΗΠΑ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις