Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Innovation και αναπηρία στην Ελλάδα

Αρχικά χρειάστηκαν μόλις 3 χρόνια παραμονής μου στην Ελλάδα  για να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα και να καταπέσουν οι «μύθοι» και τα «παραμύθια»γύρω από τα θέματα της αναπηρίας και της επιχειρηματικότητας.

Έμαθα τι γίνεται, με  στο οικοσύστημα των Startups και τα κοινωνικά θαύματα που έχει κάνει στην κοινωνία, ειδικά στην κοινωνία των ατόμων που είναι αποκλεισμένα εξαιτίας της έλλειψης καινοτόμων εργαλείων, πρωτότυπων ιδεών που θα βοηθήσουν στην αυτονομία τους  και όχι απλά στην ψυχαγωγία τους

Έχοντας δημιουργήσει ο ίδιος Startup που δίνει λύσεις στην αναπηρία με καινοτόμα τεχνολογία, έχω μιλήσει με αρκετούς φοιτητές  που προσπαθούν να κάνουν την ιδέα τους μία επιχείρηση, για να βοηθήσουν τα ανάπηρα άτομα.

Με σιγουριά μπορώ να πω ότι  οι Έλληνες επίδοξοι Startuppers και γενικά οι περισσότεροι που δουλεύουν μία ιδέα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ενδιαφέρον Startup, βλέπουν Survivor Ελλάδα vs Τουρκία, γκρινιάζουν για το 4ο μνημόνιο που ψηφίζεται στην βουλή,  λένε ιστορίες για  αεροψεκασμούς και ότι μας  ψεκάζουν γι αυτό δεν αντιδρούμε, βγαίνουν στους δρόμους και τα σπάνε για την ήττα της ΑΕΚ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ κτλ. και τέλος κατηγορούν τον Σόιμπλε, Μέρκελ, ΔΝΤ, το καπιταλιστικό σύστημα, την Ευρώπη, το Ευρώ για την κατάσταση της Ελλάδας και έχουν ξεχάσει να κάνουν το επόμενο βήμα στην ιδέα τους δηλαδή να γίνουν διεθνή Startups που να μπορούν να μετεξελιχθούν σε μεγάλες εταιρείες.

Βέβαια στην Ελλάδα δίνουν επιχειρηματικές συμβουλές σαν μέντορες και  άτομα που δεν έχουν διοικήσει ούτε ένα περίπτερο και συνταξιούχοι που δεν έχουν τι άλλο να κάνουν, το κράτος μονίμως απών,  και όπου πας θα σου πουν πως η Startup Taxibeat ξεκίνησε με αρχική χρηματοδότηση 40.000 ευρώ , έφερε έσοδα και πουλήθηκε 40 εκατομμύρια αλλά την ίδια στιγμή όλοι μας  χρηματοδοτούμε τα τελευταία 20 χρόνια το ταμείο της ΔΕΗ με 600 εκατ. ευρώ και κάθε χρόνο η επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σε όλα αυτά φυσικά υπάρχουν οι εξαιρέσεις, ανά τρεις μήνες σχεδόν γίνετε από κέντρα έρευνας-ανάπτυξης και τράπεζες  ένας διαγωνισμός καινοτομίας όπου developer, σχεδιαστές και νέοι φοιτητές καλούνται να παρουσιάσουν νέες ιδέες  που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε Startup. Ανάμεσα σε αυτές τις ιδέες υπάρχουν και ένα η δυο που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Και να μην ξεχάσουμε το HACK4ALL όπου έγινε  στις 29 Απριλίου 2017, στην. Τεχνόπολη  του Δήμου Αθηναίων ειδικά για ιδέες προσανατολισμένες σε θέματα προσβασιμότητας, αναπηρίας και ισότητας, όπου γνώρισα νέους σαν τον Ανδρόνικο Κουτρουμπέλη, τον Γιώργο Σπίθα και άλλους με όραμα και διάθεση να βοηθήσουν τα ΑμεΑ

Η επανάσταση… της καινοτομίας για τους ανθρώπους με αναπηρία με την σημασία της λέξης να διαφέρει πολύ από τον τρόπο που εγώ ορίζω την επανάσταση και το innovation στο σημερινό σύστημα,  έκανε το disABLEdbook να ξεκινήσει  σαν STARTUP αρχικά από το Beverly Hills, στην California, μετά απλά να παρουσιαστεί στην Ελλάδα την γενέτειρα χώρα μου.

Πέρασε από όλους αλλά δεν έμεινε και πολύ γρήγορα  εξελίχθηκε μέσω συνεργασιών σε μια διεθνής εταιρεία ανάπτυξης νέων τεχνολογιών προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, τυφλούς και άτομα με κώφωση, που ειδικεύεται στον τομέα των κινητών και την περιήγηση των αποκλεισμένων ατόμων στο διαδίκτυο.

Ξεπερνώντας τις παραπάνω παγίδες κατάφερα οι  συνεργάτες μας να βρίσκονται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, το Ισραήλ, την Αυστραλία, την Ινδία και τη Ρωσία, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ταλαντούχοι επαγγελματίες που δημιουργούν νέες τεχνολογίες όπως το δικό μας Go Wheel που μετατρέπει αυτόματα τις ιστοσελίδες σε φιλικές προς τα άτομα με αναπηρία. Στην κίνα που είναι τώρα τα κεντρικά του Disabledbook: το νεο social media για ΑμεΑ, βρέθηκε επενδυτής με 3 εκατ. δολάρια.

Μέρος των χρημάτων αυτών θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την δημιουργία του Disabled book Academy, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θα βοηθάει τους Έλληνες φοιτητές που έχουν μια Startup  η θέλουν να αναπτύξουν βιώσιμες λύσεις για τη αυτονομία  της καθημερινότητας,  με στόχο να αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στους ανθρώπους με αναπηρία και win win συνεργασίες

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις