Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Erik Haupt: “Tο Business Grove είναι μια γέφυρα επιχειρηματικών συνεργιών μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας”

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας επιχειρηματικής υποστήριξης Business Grove στην Αθήνα από την ALX Greece, η οποία έχει στόχο την συνεργασία ουγγρικών και ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας, μιλήσαμε τον Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Αθήνα κ. Erik Haupt.

H πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από τον Εθνικό Οργανισμό Εμπορίου της Ουγγαρίας και στοχεύει τις συνέργειες καινοτομικών επιχειρήσεων των δυο χωρών.

Προτού περάσουμε στην συνέντευξη θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πρέσβης κ. Haupt αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο ELTE της Βουδαπέστης με πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας και εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα της Ουγγαρίας το 2002.

Startupper.gr: Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα για την πρωτοβουλία (Business Grove) και γιατί τώρα; 

E. Ηaupt: Από μια ανάγκη να φέρουμε πιο κοντά στην Ελλάδα μια ώριμη και συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά τεχνολογίας στους τομείς των ηλεκτρονικών, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, όπως είναι αυτή της Ουγγαρίας. Σήμερα, η ουγγρική τεχνογνωσία αναγνωρίζεται και αναζητείται παγκοσμίως, με ανταγωνιστικές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με επιχειρήσεις που προσφέρουν μελλοντικές και καινοτόμες λύσεις, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ζωή, τόσο στον αστικό ιστό (με τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις του πολεοδομικού σχεδιασμού) όσο και στην παραγωγή, με ασφαλέστερους και από απόσταση αυτοματισμούς ελέγχου.

Ένας μεγάλος αριθμός νέων αλλά και ώριμων εταιρειών της Ουγγαρίας στους τομείς των ηλεκτρονικών, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, εμφανίζει θεαματικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Με καθαρό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ ετησίως, αυτοί οι τομείς δημιουργούν αποδεδειγμένα την υψηλότερη προστιθέμενη αξία στην ουγγρική οικονομία, σε ένα κλάδο που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη χάρη στις υφιστάμενες συνθήκες και υποδομές, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα δυναμικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Startupper.gr: Η Ουγγαρία βρέθηκε σε μια παρόμοια δυσχερή οικονομική θέση με την Ελλάδα με μνημόνιο. Πώς καταφέρατε να βγείτε από αυτό σημειώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις, ειδικά στην ανεργία; 

E. Ηaupt: Το βασικό στοιχείο της νέας οικονομικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης ήταν: υποστήριξη για τις εγχώριες ΜμΕ καθώς και η εκ νέου εθνικοποίηση προηγούμενα ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, κυρίως στον στρατηγικό τομέα. Προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, διευρύναμε το πεδίο εξωτερικής οικονομικής συνεργασίας σε αναδυόμενες αγορές στην Ασία και τη Νότια Αμερική, ανοίγοντας νέα γραφεία εμπορίου.

Η κυβέρνηση έχει υπογράψει 63 στρατηγικά σύμφωνα συνεργασίας με εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες, δημιουργώντας 14.000 νέες θέσεις εργασίας, με συνεργάτες που σήμερα απασχολούν περισσότερους από 190.000 εργαζομένους.  Ένα άλλο εκτεταμένο μέτρο ήταν η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και εισαγωγή του οριζόντιου φόρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός αυτών που πληρώνουν πλέον φόρο εισοδήματος αυξήθηκε από 2,7 εκατομμύρια σε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια. Το εισόδημα (οριζόντιο) και η εταιρική φορολογία είναι πλέον 15 και 9%, δίνοντας το εκπληκτικό αποτέλεσμα ότι, μόνο κατά το τελευταίο έτος, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5%.

Θέτοντας όρια στις τιμές της ενέργειας, μειώθηκαν τα έξοδα του νοικοκυριού. Αυτά τα δύο βήματα έχουν ως αποτέλεσμα – με απλά λόγια – οι άνθρωποι να έχουν τώρα περισσότερα χρήματα να δαπανήσουν, αυξάνοντας την κατανάλωση, την απασχόληση και αναθερμαίνοντας την οικονομία.

Startupper.gr:  Σε μια παραδοσιακή και μη ψηφιοποιημένη οικονομία, παρόμοια με την Ελληνική, καταφέρατε να συνδέσετε τις ταμειακές μηχανές με την εφορία; Πόσο δύσκολο έργο ήταν αυτό; Απέδωσε; 

E. Ηaupt: Οι μεγάλες αλλαγές θέλουν μεγάλες αποφάσεις. Όταν σκεπτόμαστε πολύ για να κάνουμε αλλαγές, τότε μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και μια καλή εξήγηση στους πολίτες. Γιατί άλλωστε να αντιδράσει αρνητικά κάποιος ο οποίος θα έχει να κερδίσει από αυτό. Αποφασιστικότητα λοιπόν, σχεδιασμός, εκπαίδευση και συνέπεια. Τα σπουδαία πράγματα δεν επιτυγχάνονται εύκολα, γι’ αυτό είναι και σπουδαία.

Οι πολίτες ξέρουν και αποδέχονται ότι οι φόροι είναι αναγκαίοι σε μια λειτουργική κοινωνία. Αν δεν πρόκειται για αφαίμαξη, και οι φόροι είναι λογικοί, τότε είναι πρόθυμοι να τους πληρώνουν. Οι ταμειακές μηχανές κατά κάποιον τρόπο βοηθούν και τους ίδιους τους φορολογουμένους να βλέπουν καθαρά. Επιπλέον, από τώρα η εφορία αναλαμβάνει να ετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Αν δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο, μπορούν να κάνουν έφεση.

Startupper.gr: Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για το οικοσύστημα Startups της Ουγγαρίας και πως αυτό μπορεί να συνδεθεί με το ελληνικό μέσω του Business Grove; 

E. Ηaupt: Εδώ χρειάζεται μία διευκρίνηση. Το Business Grove δεν απευθύνεται σε startups. Αφορά εφαρμοσμένες / ώριμες  επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που χρειάζονται συνέργειες για να αναπτυχθούν περεταίρω. Είτε αυτό αφορά τεχνογνωσία, είτε χρηματοδότηση, είτε είσοδο σε νέες αγορές.

Startupper.gr: Μπορείτε να μας πείτε μερικά παραδείγματα καινοτομικών Startups της Ουγγαρίας και πως αυτές θα μπορούσαν να συνεργαστούν με αντίστοιχες ελληνικές;

E. Ηaupt: Το ουγγρικό οικοσύστημα, όπως μια πραγματική startup, είναι σε φάση γρήγορης ανάπτυξης. Η κυβέρνηση ενέκρινε τη στρατηγική ψηφιακής εκκίνησης το 2016, με στόχο να καταστεί η χώρα η πρωτεύουσα του κεφαλαίου των startups στην κεντρική Ευρώπη έως το 2020. Επίσης έχει ανακοινώσει μια σειρά από έργα, όπως το  Startup Campus, που προσφέρουν λύσεις για το πιο σημαντικό θέμα στα τοπικά οικοσυστήματα startups, την ανάγκη για στελέχωση.

Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για να εισαγάγει την τεχνολογία 5G μεταξύ των πρώτων παγκοσμίως. Οι Ουγγρικές startups είναι ιδιαίτερα ισχυρές στους τομείς τεχνολογίας και τεχνικής ανάπτυξης, με πιο hot τομείς εκείνους της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τεχνολογίες κρυπτογράφησης, big data και SaaS. Ιστορικά, έχει υπάρξει πολλή έμφαση επίσης στους τομείς Ενέργειας και Ιατρικών Επιστημών στην Ουγγαρία, κάτι το οποίο  αντανακλάται πάρα πολύ στα στατιστικά στοιχεία των startups του σήμερα.

Εκτός από τους τρεις πασίγνωστους πλέον γίγαντες στο Internet, Prezi, Ustream και LogMeIn υπάρχουν πολλές hot startups όπως οι Trezorit (cloud security), Synetiq (neuromarketing), Enbrite.ly (admetrics) ή Neticle (μετρήσεις), ακριβώς για να ονομάσω ενδεικτικά μερικές μόνο.

Η γρήγορη προώθηση των startups, μαζί με το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες, τις εξαιρετικές επιλογές χρηματοδότησης (η Βουδαπέστη έγινε η Νο.1. πρωτεύουσα της ΕΕ από την άποψη της κατά κεφαλήν venture capital τα τελευταία 5 χρόνια) και του συγκριτικά χαμηλού κόστους λειτουργίας, όλα αυτά βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί ήδη επιτυχημένες Startups παραμένουν στην Ουγγαρία παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας γίνεται στο εξωτερικό. Ένα καλό παράδειγμα είναι LogMeIn, η οποία έχει μεταφέρει την έδρα της στη Βοστώνη αλλά τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης είναι στην Ουγγαρία.

Startupper.gr: Ποιοι είναι οι τομείς που σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

E. Ηaupt: Δεδομένων των τάσεων στην παγκόσμια κοινότητα, σύμφωνα με τις οποίες ο παγκόσμιος πληθυσμός αστικοποιείται, η ανάγκη περεταίρω εφαρμογής των τεχνολογιών στην καθημερινότητα, ειδικά σε ουσιώδεις τομείς όπως είναι η υγεία, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η επικοινωνία αλλά και η διαχείριση της ενέργειας, των αποβλήτων, οι συγκοινωνίες, η διασκέδαση, ο απομακρυσμένος έλεγχος, συνεχώς μεγαλώνει. Αυτή λοιπόν η εξέλιξη σηματοδοτεί και τον χώρο των συνεργασιών.
Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια βιομηχανία υπηρεσιών κατά κύριο λόγο, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται επενδύσεις σε πάγια, αλλά σε ανθρώπους, σε έρευνα, σε τεχνογνωσία, πράγματα που διακρίνονται για την ευελιξία τους. Θα έλεγα λοιπόν ότι το κρίσιμο δεν αφορά τον κλάδο, αλλά τον τρόπο δραστηριοποίησης. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι οι κλάδοι υψηλής ζήτησης της επόμενης δεκαετίας δεν μας είναι ακόμα γνωστοί, τότε καταλαβαίνουμε τη σημασία του τρόπου δραστηριοποίησης.

Startupper.gr: Μπορεί το Business Grove να είναι και μια πύλη Ελλήνων επενδυτών προς τις Startups της Ουγγαρίας; Ή και το αντίστροφο;

E. Ηaupt: Το Business Grove φιλοδοξούμε να γίνει προοπτικά μια ευκαιρία ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ Ελληνικών και Ουγγρικών επιχειρήσεων, όχι μόνο των startups. Η ουγγρική βιομηχανία της τεχνολογίας διέπεται από πολύ υψηλή εξωστρέφεια, πως άλλωστε θα μπορούσε να ευδοκιμήσει μόνο σε μια αγορά 10 εκ. ανθρώπων. Όμως, η συνέπειά τους, πέρα από την αποδεδειγμένη ικανότητα τους, τους έφερε σε άκρως ανταγωνιστικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Έχουμε λοιπόν δύο μέρη, τα οποία μπορούν στο σύνολό τους να δημιουργήσουν ένα «εκρηκτικό» μίγμα συνεργασίας. Από την μια, ένα πρόσφατα ανεπτυγμένο οικοσύστημα, το Ελληνικό, με τρομερή όρεξη, πολλές επιτυχημένες προσπάθειες, πολλά νέα παιδιά αλλά και έμπειρα στελέχη που δουλεύουν με αυταπάρνηση, και από την άλλη, ένα ώριμο περιβάλλον, αυτό της Ουγγαρίας, με δομές, τεχνογνωσία αλλά και σημαντική διείσδυση σε μεγάλες αγορές.

Το Business Grove, θέλει να βάλλει στο ίδιο τραπέζι αυτά τα δύο μέρη. Να υποκινήσει μια εν δυνάμει συνεργασία, επισημαίνοντας την ευκαιρία. Δεν είναι πυρηνική φυσική, δεν είναι κάτι νεόφερτο. Είναι αυτό που μας λείπει στην καθημερινότητα, να κάνουμε σωστά τα απλά πράγματα. Αυτό ακριβώς είναι η προσδοκία μας. Να εγείρουμε στους εμπλεκόμενους τις ευκαιρίες που μπορούν να έχουν μέσα από αυτή την συνεργασία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις