Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Sentio Solutions: Η ελληνική Startup, το πρωτοπόρο gadget και ο “δρόμος” προς τις ΗΠΑ

Η Sentio Solutions, είναι μία ελληνική healthtech startup, που ιδρύθηκε το 2015 από τον Γιώργο Ελευθερίου και τον Χάρη Τσίρμπα, με στόχο να βελτιώσει τον τρόπο «αντιμετώπισης» της ψυχικής ασθένειας.

Για να το πετύχει, δημιούργησε το ​Feel​, το πρώτο «φορέσιμο» gadget στον κόσμο που αναγνωρίζει και καταγράφει συναισθήματα και “περιλαμβάνει” ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάλληλο για ανθρώπους με ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το – πολλά υποσχόμενο – Feel «έφερε» πρόσφατα στην εταιρεία μια νέα seed χρηματοδότηση, ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων, από την Felicis Ventures, με τη συμμετοχή των Anthemis Exponential Ventures και SOSV.

Με αφορμή, την σημαντική αυτή στιγμή για την Sentio Solutions, το Startupper.gr μίλησε με τους founders της και έμαθε τα πάντα για την ίδια την εταιρεία, το προϊόν αλλά και τα σχέδιά της για το μέλλον.

Startupper.gr: Το Feel είναι μια πρωτοποριακή ιδέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς προέκυψε η ιδέα για το προϊόν και ποια ήταν τα πρώτα βήματα της εταιρείας;

Η ιδέα γεννήθηκε το 2015, στη μέση μιας κουβέντας για τις δυνατότητες των wearables και τη μεγάλη απήχηση που έχουν στην αμερικανική αγορά. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, οι ιδρυτές της εταιρείας, Γιώργος και Χάρης, συζήτησαν ότι δεν έχει μείνει τίποτα πια που να μην μπορεί να μετρηθεί, παρά μόνο τα συναισθήματά και έτσι η ιδέα του Feel γεννήθηκε.

Το Feel αρχικά ξεκίνησε σαν το Fitbit των συναισθημάτων, ήταν δηλαδή ένα περικάρπιο με αισθητήρες (wristband), που αναγνωρίζει τα ανθρώπινα συναισθήματα και προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές ψυχικής ευεξίας μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη.

Ο Χάρης Τσίρμπας

Startupper.gr: Πώς λειτουργεί, τι έρευνα υπάρχει από «πίσω» και σε τι φάση βρίσκεται τώρα τόσο ερευνητικά όσο και εμπορικά; 

Πλέον το Feel έχει αλλάξει μορφή και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάλληλο για ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή. Το πρόγραμμα Feel συνδυάζει τεχνολογία – τεχνητή νοημοσύνη – με ψυχοθεραπεία και αποτελείται από 3 βασικά στοιχεία: το wristband, εφαρμογή στο κινητό και ένα σύνολο συνεδριών με έναν ψυχοθεραπευτή. Κατά τη διάρκεια της μέρας, το wristband συλλέγει δεδομένα (βιοσήματα) του χρήστη και μέσω αλγορίθμων τα μεταφράζει σε συναισθήματα τα οποία καταγράφει στην εφαρμογή. Τα συναισθήματα αυτά είναι διαθέσιμα τόσο στο χρήστη όσο και στον θεραπευτή, οι οποίοι κάνουν εβδομαδιαίες συνεδρίες μέσω βίντεο ώστε να βελτιωθεί η συναισθηματική κατάσταση του χρήστη.

Η λειτουργία του

Οι αισθητήρες του wristband συλλέγουν βιοσήματα που σχετίζονται με τον καρδιακό ρυθμό, την αγωγιμότητα και τη θερμοκρασία του δέρματος. Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται και αποθηκεύονται στο cloud με τη βοήθεια της εφαρμογής. Από εκεί, τα συλλεγμένα δεδομένα, υπόκεινται σε μία σειρά από στάδια επεξεργασίας με σκοπό την εύρεση περιοχών των βιοσημάτων που αντιπροσωπεύουν έντονες συναισθηματικές αλλαγές. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, οι περιοχές με την έντονη συναισθηματική αλλαγή αντιστοιχούνται σε ένα συναίσθημα: χαρά, λύπη, ικανοποίηση και ενόχληση. Όλα τα στάδια επεξεργασίας λαμβάνουν χώρα σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο χρήστης να ενημερώνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα για τυχόν συναισθηματικές του αλλαγές. Οι διαδικασίες αυτές συνεχώς βελτιώνονται μέσω της απόκτησης νέων δεδομένων από τον αυξανόμενο αριθμό χρηστών.

Η Έρευνα

Η εταιρεία έχει αναπτύξει και ενσωματώσει στο Feel πρωτότυπους αλγορίθμους με στόχο την αναγνώριση συναισθήματος και την εκτίμηση της ψυχικής υγείας. Οι αλγόριθμοι αυτοί αφορούν την επίλυση ερευνητικών προβλημάτων τα οποία θεωρούνται ακόμα ανοιχτά στη διεθνή ερευνητική κοινότητα. Παράλληλα, ερευνά το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το wristband για την αναγνώριση ήπιων νευρο-συμπεριφορικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΠΥ, αγχώδους διαταραχής και ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Οι μελέτες αυτές περιλαμβάνουν σχεδιασμό και εκτέλεση

Εμπορικό Μοντέλο

Προς το παρόν, το Feel έχει ξεκινήσει ως πιλοτικό πρόγραμμα σε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες σε Αμερική και Γερμανία. Μελλοντικά θα ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο και θα προσφέρουμε το πρόγραμμα μέσω ασφαλιστικών εταιρειών και εργοδοτών, καθώς έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε πολύ περισσότερο κόσμο.

Ο Γιώργος Ελευθερίου

Startupper.gr: Μια καινοτόμα ιδέα σαν αυτή συνάντησε και συναντά δυσκολίες; Ήταν εύκολη μέχρι σήμερα η προσέλκυση επενδυτών;

Όλες οι καινοτόμες ιδέες στα πρώτα τους βήματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες και εμπόδια. Τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε στα πρώτα βήματα ήταν η δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης και η έλλειψη συμβουλευτικής υποστήριξης από άτομα με εμπειρία στον χώρο. Τα εμπόδια αυτά ήταν και ο λόγος που μας έκανε να στραφούμε στην αγορά της Αμερικής ώστε να τα ξεπεράσουμε.

Startupper.gr: Πλέον η έδρα σας είναι στο Σαν Φρανσίσκο. Τι σας οδήγησε εκεί – υπήρχαν δυσκολίες στην Ελλάδα που έκαναν επιτακτική τη «μετακόμισή» σας; 

Στην Αμερική οι ευκαιρίες είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα. Ειδικά όσον αφορά τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από μεγάλους επενδυτές που είναι πολυάριθμες. Υπάρχει ένα ευνοϊκό πλαίσιο γύρω από τις startup εταιρείες που ξεκινάει από τη σύλληψη μιας ιδέας πολύ πριν την ίδρυση μιας εταιρείας, και συνεχίζεται μέχρι την έξοδό της στην αγορά με ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Επίσης, βοηθάει πολύ η δημοσιότητα που δέχονται οι startups στην Αμερική, και η εξοικείωση του κοινού με τις καινοτομίες που φέρνουν στην αγορά.

Από την άλλη η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε, και σίγουρα, η χώρα στην οποία θέλουμε να ζήσουμε στο μέλλον. Παρ’ όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, το ανθρώπινο δυναμικό της είναι εξαιρετικό (από τα καλύτερα παγκοσμίως). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το πόσο καλά πηγαίνουν οι Έλληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να έχουμε παρουσία και στις δυο χώρες.  Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια εστία καινοτομίας και δημιουργικότητας, που θα φέρνει στη χώρα τις καλύτερες πρακτικές από το εξωτερικό, και θα δίνει μια διέξοδο σε ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν σε κάτι πολύ καινοτόμο, ενώ βρίσκονται στην Ελλάδα.

Startupper.gr: Αυτή τη στιγμή έχετε έδρα/ γραφεία στην Ελλάδα; Πόσα άτομα απασχολείτε συνολικά;

Η έδρα της Sentio βρίσκεται στο San Francisco και στην Αθήνα βρίσκονται τα γραφεία όπου γίνεται η έρευνα, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των προϊόντων. Σήμερα η ομάδα αποτελείται 50 μέλη εκ των οποίων 30 βρίσκονται στα γραφεία της Αθήνας και 20 στην Αμερική. Όλα τα μέλη διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, της Ανάλυσης Δεδομένων και της Ψυχολογίας. Τους επόμενους μήνες, έχουμε θέσει ως στόχο η ομάδα μας να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Startupper.gr: Πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη νέα χρηματοδότηση και ποια είναι γενικότερα τα σχέδια σας για το μέλλον;

Η Sentio μέχρι σήμερα έχει λάβει αρκετές χρηματοδοτήσεις Seed όπου φτάνουν συνολικά τα 6,3 εκατ. δολάρια από VC accelerators και μεγάλα προγράμματα όπως Felicis Ventures, make in LA, SOSV, HAX και Anthemis Exponential Ventures.
Η τελευταία χρηματοδότηση,  έφτασε τα 4.5 εκατ. δολάρια και θα συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη του προγράμματός μας μέσα από συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρείες και εργοδότες στην Αμερική. Τους επόμενους μήνες η εταιρεία θα ξεκινήσει αρκετές εσωτερικές και εξωτερικές έρευνες με μεγάλα πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική αλλά και εμπορικά ανοίγματα σε Αμερική και Γερμανία.
Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με ακόμα περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες καθώς κινητήριος δύναμη και όραμά μας είναι να βοηθήσουμε 100.000.000 άτομα να διαχειριστούν καλύτερα την ψυχική τους υγεία μέχρι το 2025. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου το Artificial Emotional Intelligence θα μας επιτρέπει να παρέχουμε εξατομικευμένη υποστήριξη και φροντίδα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο κάθε εβδομάδα μέσα και έξω από το γραφείο του ψυχολόγου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις