Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευρούλα Χαπέσιη: “Προσπάθεια μας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι να προάγουμε καινοτόμες ιδέες”

Η Δρ. Ευρούλα Χαπέσιη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μιλά στο Startupper.gr με αφορμή τη διάκριση της ομάδας Green PHARMA στον διαγωνισμό Pitch for the Future of the EU.

Προ ημερών, διαβάσαμε και παρουσιάσαμε τη διάκριση της ομάδας Green PHARMA του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στον διαγωνισμό Pitch for the Future of the EU που στοχεύει στην κινητοποίηση των νέων και στην από κοινού δημιουργία μιας νέας εποχής για την ΕΕ. Με αφορμή τη διάκριση αυτή, επικοινωνήσαμε με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ρωτήσαμε τα πάντα για τον διαγωνισμό, τη νικήτρια ομάδα και τις επιδιώξεις του ίδιου του Πανεπιστημίου όσον αφορά την ενεργό δράση των φοιτητών του. Παρακάτω θα δούμε όσα μας απάντησε η Δρ. Ευρούλα Χαπέσιη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Startupper.gr: Πείτε μας λίγα λόγια για τον διαγωνισμό Pitch for the Future of the EU που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ποιος ο ρόλος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε αυτόν;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα η Επιτροπή von der Leyen πριν ένα χρόνο περίπου αναγνώρισε την ανάγκη δράσης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, με 6 κύριες προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και μια Ευρώπη κατάλληλη για τη ψηφιακή εποχή.

Δυστυχώς, κατά τους πρώτους μήνες της νέας Επιτροπής, η πανδημία (coronavirus) προκάλεσε παγκόσμια διαταραχή τόσο στην οικονομία όσο και στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται καθημερινά οι δραστηριότητες, καθιστώντας έτσι επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών αυτών. Η μετάβαση στην Πράσινη Ευρώπη και η Ψηφιακή Εμβάθυνση θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα τη ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία θα οικοδομήσει η νέα οικονομία, πυρήνας ευημερίας για την επόμενη γενιά.

Η ΕΕ στα πλαίσια των προτεραιοτήτων αυτών εισήγαγε προγράμματα με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να συμμετέχει στο Πρόγραμμα EC Representation in Cyprus-UNIC Collaboration όπου κύριοι στόχοι του είναι η συνεργασία για την κατανόηση των σπουδαστών σχετικά με τη σημασία της ΕΕ στις επόμενες γενιές αλλά και τον αντίκτυπο των πολιτικών της ΕΕ στην καθημερινή ζωή και το μέλλον τους. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ενθαρρύνονται κυρίως οι σπουδαστές να «έχουν το λόγο» για να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Ως εκ τούτου, το έργο επικεντρώνεται στις ακόλουθες προτεραιότητες της Επιτροπής von der Leyen της ΕΕ:

  • Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία όπου η Ευρώπη στοχεύει να είναι η πρώτη ήπειρος με βελτιωμένες κλιματολογικές συνθήκες προστατεύοντας το περιβάλλον της, καθιστώντας μια σύγχρονη, οικονομικά αποδοτική οικονομία.
  • Μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή – Η ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ θα ενδυναμώσει τα άτομα με μια νέα γενιά τεχνολογιών.

Η συνεργασία της ΕΕ και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είχε ως στόχο να διευκολύνει τους νέους να αντιμετωπίσουν τη νέα εποχή για την ΕΕ, με την ενσωμάτωση διδασκαλιών σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ και τις επιπτώσεις τους. Επίσης είχε ως στόχο τη συμβολή στη δημιουργία νέων, βιώσιμων κατευθυντήριων γραμμών στις οποίες οι νέοι θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες στον εντοπισμό των πληροφοριών με τις οποίες αλληλεπιδρούν. Αυτό το αποτέλεσμα θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την κοινωνία, καθώς και για τους νέους ειδικά στην ακαδημαϊκή, ιδιωτική / κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.

Ο φοιτητικός διαγωνισμός με θέμα «Pitch for the Future of the EU», ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2021 ήταν στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και είχε ως πρωταρχικό στόχο να δώσει στους φοιτητές την ευκαιρία να αξιολογήσουν με κριτική σκέψη την υφιστάμενη κατάσταση και να δώσουν τις ιδέες και τις απόψεις τους για τη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ για ένα καλύτερο μέλλον της Ευρώπης.

Με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο πρόγραμμα αυτό και μέσα από το διαγωνισμό «Pitch for the Future of the EU», δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για την βελτίωση της ζωής των πολιτών μέσα από τη δική τους ματιά, τόσο ως απλοί Ευρωπαίοι πολίτες όσο και ως μελλοντικοί επιστήμονες.

Startupper.gr: Πόσες και ποιες ομάδες από το Πανεπιστήμιο συμμετείχαν φέτος στον Διαγωνισμό; Με ποια κριτήρια αξιολογήθηκαν;

Η Δρ. Ευρούλα Χαπέσιη

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 6 ομάδες από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η Green Pharma, η Green Management, η xNY.io – Bank.org, η Green Q, η TAQS και η Green Pharm (Synthetic Pharmaceutical Chemistry). Συγκεκριμένα συμμετείχαν τρείς ομάδες από το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής με τα ονόματα Green Pharma, Green Μanagement και Green Pharm (Synthetic Pharmaceutical Chemistry) όπου η ομάδα Green PHARMA που αποτελείτο από τους φοιτητές του Προγράμματος Φαρμακευτικής, Άγγελο Οδυσσεάκη, Χρυσοβαλάντω Γαβριήλ και Αγγελική Μαυρά κέρδισαν το πρώτο βραβείο με τις απόψεις και τις ιδέες τους για τη βελτίωση και τη δημιουργία πιο Πράσινης Φαρμακοβιομηχανίας.

Τα κριτήρια αξιολόγησης βασίστηκαν κυρίως στους στόχους του προγράμματος που όπως προαναφέρθηκαν ήταν να κατανοήσουν οι φοιτητές τον αντίκτυπο των πολιτικών της ΕΕ στη καθημερινή ζωή και το μέλλον τους, αλλά και να ενθαρρυνθούν οι φοιτητές να έχουν λόγο βελτιώνοντας τη μελλοντική τους ζωής. Αξιολογήθηκαν ως προς τις καινοτόμες ιδέες τους τόσο στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας όσο και της Ευρώπης στη Ψηφιακή Εποχή αλλά και ως προς την υλοποίηση των ιδεών αυτών.

Startupper.gr:Η ομάδα Green PHARMA κέρδισε το πρώτο βραβείο με τις ιδέες της για τη βελτίωση και τη δημιουργία μιας πιο «πράσινης» Φαρμακοβιομηχανίας. Ποια ακριβώς ήταν η πρότασή της και γιατί ξεχώρισε ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες;

Συγκεκριμένα οι φοιτητές της ομάδας «Green PHARMA»  πρότειναν μια πιο επίσημη εκπαίδευση και κατάρτιση σε πιο πράσινες πρακτικές στους τομείς της φαρμακολογίας και της χημείας τόσο για εκείνους που δραστηριοποιούνται όσο και για τους μελλοντικούς εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κλάδο. Ως γνωστό οι φαρμακευτικές βιομηχανίες απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας για την παραγωγή ενός φαρμάκου, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί υψηλά επίπεδα τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων, απελευθερώνοντας υψηλά επίπεδα ρύπων στο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, απαιτούνται αλλαγές στις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να εκπληρώσουν το στόχο της Επιτροπής von der Leyen για μια Πράσινη Ευρώπη.

Η πρόταση των συγκεκριμένων φοιτητών ξεχώρισε από τις υπόλοιπες γιατί ήταν πολύ στοχευμένες αφού προσπάθησαν να δείξουν την αλληλεπίδραση όλων των εμπλεκομένων στο κομμάτι της φαρμακοβιομηχανίας, από την εκπαίδευση τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο των μελλοντικών εργαζόμενων όσο και την εκπαίδευση των υφιστάμενων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις τους, ήταν οι εξής:

  • Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη φαρμακοβιομηχανία (μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος)
  • Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων σε βιοκλιματικά κτίρια
  • Ανάπτυξη πιο πράσινων μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων κατά τη διαδικασία παραγωγής φαρμάκων
  • Εγκατάσταση μετρητών για τον έλεγχο των αποβλήτων καθ ‘όλη τη διάρκεια της παραγωγής (θα συνδεθεί με κανονιστικούς φορείς της ΕΕ για να καθοριστεί ποιες εταιρείες δεν εμπίπτουν στο νομικό πλαίσιο που έχει οριστεί)
  • Εισαγωγή μικρών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στη Φαρμακοβιομηχανία για τη μείωση απόρριψης αποβλήτων.

Η εφαρμογή όμως αυτών των αλλαγών μέσα από τη ματιά των συγκεκριμένων σπουδαστών θα απαιτήσει:

  • Εκπαίδευση σε πιο πράσινες διαδικασίες, υλικά και εξοπλισμό τόσο για εκείνους που βρίσκονται σήμερα στη βιομηχανία όσο και για εκείνους που θα εργαστούν μελλοντικά (εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα)
  • Οδηγίες σχετικά με τις πράσινες διαδικασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη φαρμακοβιομηχανία από τη σύνθεση μέχρι την ανάλυση των φαρμάκων
  • Στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ, φαρμακοβιομηχανιών και ακαδημαϊκών για την ανάπτυξη και εφαρμογή βιώσιμων, ρεαλιστικών δράσεων
  • Τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής διαδικασίας
  • Αυστηρότερη νομοθεσία για την επιβολή πρακτικών ανακύκλωσης στη φαρμακοβιομηχανία
  • Ενθάρρυνση πιο πράσινων πρακτικών στην εκπαίδευση

Startupper.gr: Τι έπεται του διαγωνισμού για τη νικήτρια ομάδα; Θα υπάρξει κάποια υποστήριξη περαιτέρω ανάπτυξη ή και εφαρμογή των προτάσεών της με την υποστήριξη της ΕΕ ενδεχομένως;

Να τονιστεί ότι μετά τη συγκεκριμένη επιτυχία των φοιτητών μας στο διαγωνισμό αυτό, η εμπλοκή τους στο Πρόγραμμα δεν τελειώνει, αφού οι συγκεκριμένες απόψεις και ιδέες της νικητήριας ομάδας  που παρουσιάστηκαν στο διαγωνισμό παρουσιάζονται στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα και συγκεκριμένα στη διεύθυνση  https://futureu.europa.eu/processes/GreenDeal/f/1/proposals/58246, όπου μπορείτε να την επισκεφτείτε και να τις διαβάσετε. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν την ευκαιρία να δουν τις ιδέες και να τις σχολιάσουν, ευελπιστώντας φυσικά σε εφαρμογή των προτάσεων αυτών μελλοντικά με τη στήριξη της ΕΕ. Θεωρώ ότι, ήταν πολύ σημαντικό για τους φοιτητές η συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αφού η εμπλοκή τους σε αυτό το θέμα, τους έδωσε την ευκαιρία να μάθουν και να αποκτήσουν λόγο ως προς τη βελτίωση της ζωής στην ΕΕ. Μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές μας να παρουσιάσουν τις ιδέες τους έξω από τα πλαίσια της Κυπριακής κοινωνίας.

Startupper.gr: Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός για τον διαγωνισμό; Πιστεύετε ότι καταφέρατε να πετύχετε τους στόχους σας ως Πανεπιστήμιο;

 Όπως ήδη έχω αναφέρει θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντικό για τους φοιτητές η συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί τους έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουν βήμα και να θέσουν τις ιδέες τους στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας για τη βελτίωση της κοινωνίας της Ευρώπης. Οι στόχοι του προγράμματος έχουν επιτευχθεί και αυτό φαίνεται τόσο από το διαγωνισμό όσο και από τις ιδέες που έθεσαν οι φοιτητές και παρουσιάζονται στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Από τη δική μου εμπειρία ως συμμετέχοντας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προσπάθησα να εκπαιδεύσω τους φοιτητές μας στα θέματα της Πράσινης Συμφωνίας όπου φάνηκε ξεκάθαρα ο ζήλος τους για την απόκτηση γνώσεων στο θέμα αυτό τόσο λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό όσο και κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Επίσης να σας τονίσω ότι η προσπάθεια αυτή δεν τελειώνει με το διαγωνισμό. Εμείς ως καθηγητές αλλά και γενικά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για την εκπαίδευση των μελλοντικών επιστημόνων σε όλα τα επιστημονικά πεδία με βάση τις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ.

Startupper.gr: Τέλος, με ποιους άλλους τρόπους υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας την καινοτομία και την ενεργό δράση των φοιτητών του; Συμμετέχει σε άλλα προγράμματα/ διαγωνισμούς;

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φαίνεται ξεκάθαρα ότι προωθεί την καινοτομία τόσο στον ερευνητικό τομέα όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης συμμετέχοντας και σε άλλα ερευνητικά προγράμματα και διαγωνισμούς. Προωθεί την ενεργή δράση των φοιτητών τόσο από την συμμετοχή τους στα προγράμματα όπως το συγκεκριμένο, αλλά και από τη συμμετοχή των φοιτητών μας σε διεθνή συνέδρια παρουσιάζοντας τη δουλεία τους πολλές φορές στα πλαίσια των διπλωματικών τους εργασιών. Συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εδώ και λίγα χρόνια έχουμε εντάξει σε κάποια μαθήματα, καινοτόμα θέματα που διέπουν τη Πράσινη Χημεία με αποτέλεσμα οι φοιτητές μας να εκπαιδεύονται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις που θέτει η Ευρώπη. Γνώμονας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι η εκπαίδευση των φοιτητών του καθιστώντας τους ικανούς επιστήμονες σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Επιθυμία μας και προσπάθεια μας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι να προάγουμε καινοτόμες ιδέες όπως είναι και αυτή που παρουσίασαν οι φοιτητές μας στο διαγωνισμό.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις