Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Διασυνοριακές πληρωμές: Ποιος είχε τη “μερίδα του λέοντος” το 2018;

Οι διασυνοριακές πληρωμές είναι ένας τομέας με μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, στον οποίο μεγαλύτεροι και μικρότεροι, παλιότεροι και νεότεροι “παίκτες” μάχονται να εδραιωθούν.

Μιλάμε για τα τελευταία χρόνια γιατί μέσα σε αυτά εμφανίστηκαν δεκάδες fintechs και “νεοτράπεζες”, που άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού, θα λέγαμε, και διεκδίκησαν ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας.

Στην Ευρώπη, όλες αυτές οι νέες σχετικά εταιρείες έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν μια αξιοσημείωτα μεγάλη μερίδα πελατών και να διαχειρίζονται μεγάλα ποσά ετησίως, “κλονίζοντας” παραδοσιακά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παγκοσμίως όμως δεν φαίνεται υπάρχει η ίδια τάση.

Σύμφωνα με στοιχεία του FXCIntelligence για το 2018, παγκοσμίως κυριαρχεί ξεκάθαρα η Western Union, αφήνοντας αρκετά πίσω τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018, οι Moneygram,Ria, Finablr και Small World, τέσσερις κατεστημένοι φορείς, συγκέντρωσαν συνολικά το 64% των εσόδων της Western Union, ενώ οι TransferWise, WorldRemit, Remitly και Revolut, οι νεότεροι δηλαδή παίκτες, είχαν μόλις το 12,6%!

Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ενώ οι πελάτες των νεότερων εταιρειών αυξάνονται, η Western Union συνεχίζει να έχει μεγαλύτερα κέρδη και μάλλον θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια (και χρόνος) για να “φτάσουν” το μερίδιο της στην αγορά. Για να γίνει πιο αντιληπτό αυτό, η TransferWise πρέπει να αναπτυχθεί δέκα φορές πιο γρήγορα -από χρόνο σε χρόνο- για να καταφέρει να “φτάσει” την Western Union το 2029!

Είναι σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε αυτόν τον “αγώνα” να εξελίσσεται, αν και όπως φαίνεται πρόκειται για μαραθώνιο και μάλλον θα αργήσουμε να δούμε ουσιαστικές αλλαγές και ανακατατάξεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις