Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σαμ Άλτμαν: Ο Mr. ChatGPT είναι ο απόλυτος «γκουρού» των Startups

Η ζωή και η καριέρα του επιχειρηματία που έκανε το ChatGPT πραγματικότητα!

Άσχετα με τη σχέση που έχει κάποιος με την τεχνολογία δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει ακούσει έστω και μια φορά για το ChatGPT, της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης της Open AI. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε χρόνια να δούμε μια νέα τεχνολογία να ταράζει τα νερά της παγκόσμιας tech κοινότητας με τον με τον τρόπο που το έκανε το ChatGPT, με τις δυνατότητες του να είναι τέτοιες που έπεισαν την Microsoft να επενδύσει σε αυτό το αστρονομικό ποσό των 10 δισ. Δολαρίων. Σίγουρα πρόκειται για την τεχνολογία της χρονιάς και πιστεύω δεν θα ήμασταν υπερβολικοί εάν το χαρακτηρίζαμε ως την τεχνολογία της 10ετίας, εάν όχι του αιώνα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ακούμε σχεδόν καθημερινά για τις εκπληκτικές δυνατότητες του ChatGPT, σχεδόν σπάνια ακούμε για τον άνθρωπο που έβαλε τα θεμέλια για να γίνει η εφαρμογή αυτή πραγματικότητα, που δεν είναι άλλος από τον συν-ιδρυτή και CEO της Open AI, Σαμ Άλτμαν. Βέβαια, σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η επιτυχία του 38χρονου κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, καθώς και πριν την Open AI αποτελούσε μια από τις πιο επιφανείς φιγούρες της Silicon Valley, καθώς ήταν πρόεδρος του θρυλικού Startup Accelerator, Y Combinator. Πάμε λοιπόν να μάθουμε το who is who του Mr. ChatGPT.

Προγραμματιστής από…κούνια

Ο Σαμ Άλτμαν μεγάλωσε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στο John Burroughs School, ένα ιδιωτικό, μη θρησκευτικό προπαρασκευαστικό σχολείο στο Σεντ Λούις.

Όταν ήταν μόλις 8 ετών έμαθε πώς να προγραμματίζει και να αποσυναρμολογεί έναν υπολογιστή Macintosh. Μάλιστα, όπως ο ίδιος είπε δηλώσει σε συνέντευξή του, το να έχει Mac τον βοήθησε με τη σεξουαλικότητά του. Στα 16 του ο Άλτμαν αποκάλυψε τους γονείς του πως ήταν ομοφυλόφιλος.

«Το να μεγαλώνεις ως ομοφυλόφιλος στη Midwest στη δεκαετία τον ’00s δεν ήταν το πιο φοβερό πράγμα. Και η εύρεση chatroom μέσω της AOL ήταν μεταμορφωτική. Τα μυστικά είναι άσχημα όταν είσαι έντεκα ή δώδεκα», έχει δηλώσει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εκείνα τα χρόνια ο Άλτμαν πήρε την απόφαση να μιλήσει ανοιχτά για την σεξουαλικότητά του σε όλη την κοινότητα του, ενώ μάλιστα διοργάνωσε μια συνέλευση στο σχολείο του που αφορούσε τη σεξουαλικότητα, χωρίς να πτοηθεί από το γεγονός ότι μια χριστιανική ομάδα την μποϊκόταρε.

«Αυτό που έκανε ο Σαμ άλλαξε το σχολείο. Ένιωθα ότι κάποιος άνοιξε ένα μεγάλο κουτί γεμάτο με κάθε είδους παιδιά και τα άφησε να βγουν στον κόσμο», είχε δηλώσει η δήλωσε η σύμβουλός του στο κολέγιο, Μάντελιν Γκρέι, στο New Yorker, σχολιάζοντας το θέμα.

Μετά το σχολείο ο Άλτμαν αποφάσισε να κυνηγήσει το πάθος του για τους υπολογιστές συνεχίζοντας τις σπουδές του στην επιστήμη υπολογιστών στο ξακουστό Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ωστόσο, στα φοιτητικά του χρόνια ο Άλτμαν ανακάλυψε μια νέα αγάπη, αυτή για την επιχειρηματικότητα και τις Startups, η οποία έμελλε να καθορίσει την μετέπειτα ζωή του. Έτσι έχοντας συμπληρώσει μόλις 2 χρόνια σπουδών αυτός και δύο ακόμα συμμαθητές του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για να αφοσιωθούν πλήρως στην ανάπτυξή της δικής τους εφαρμογή τους για κινητά. Η εφαρμογή αυτή λεγόταν Loopt και βοηθούσε τους χρήστες της να μοιράζονται την τοποθεσία τους με τους φίλους τους.

Τότε ήταν η εποχή που ο ισχυρότερος ίσως σήμερα Accelarator για Startups, Y Combinator, βρισκόταν στα πρώτα του βήματα. Η Loopt ανήκει στην πρώτη φουρνιά των νεοφυών επιχειρήσεων που πέρασαν από το πρόγραμμα επιτάχυνσης μαζί με το Reddit.

Η Loopt έφτασε να έχει αποτίμηση 175 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν συγκέντρωσε αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές και έτσι οι ιδρυτές την πούλησαν για 43 εκατομμύρια δολάρια το 2012.

Φυσικά, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Άλτμαν δεν περιορίστηκαν στην Loopt, καθώς το 2011, πριν ακόμα κλείσει τα 30, συν- ίδρυσε την Ok Cupid, μια δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα γνωριμιών πριν την εποχή του Tinder, την οποία και πούλησε για 50 εκατ. δολάρια!

Στην συνέχεια ο επιχειρηματίας θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του και στον κόσμο των επενδύσεων, έτσι ίδρυσε ένα venture fund ονόματι Hydrazine Capital, το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει 21 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2014 αναλαμβάνει τα ηνία του Y Combinator

Μπορεί ο Άλτμαν να είχε ήδη καθιερώσει την φήμη του ως serial entrepreneur, ωστόσο η μεγάλη αναγνώριση για εκείνον ήρθε το 2014 όταν σε ηλικία μόλις 28 ετών έγινε πρόεδρος του Y Combinator. Ως επικεφαλής του YC, ο Άλτμαν πραγματοποίησε μια σειρά διαλέξεων στο Stanford με τίτλο “How to Start a Startup”, το φθινόπωρο του 2014. Πλέον, η επιτυχία του επιχειρηματία ήταν τέτοια, που το 2015 κέρδισε μια θέση στη λίστα Forbes 30 Under 30.

Το μεγάλο στοίχημα της τεχνητής νοημοσύνης

Όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και κυρίως της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρωπότητα, το 2015 ο Άλτμαν προχώρησε στην ίδρυση της OpenAI μαζί με τον Ίλον Μασκ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla και της SpaceX εκείνη την εποχή. Βασικός τους στόχος ήταν να δημιουργήσουν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για να διασφαλίσουν ότι η νέα αυτή τεχνολογία δεν θα βλάψει την ανθρωπότητα.

Στην ιδρυτική ομάδα της OpenAI περιλαμβάνονταν τρανταχτά ονόματα της Silicon Valley, όπως ο συνιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Peter Thiel.

«Συζητήσαμε για το ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον θα είναι αισιόδοξο. Θα μπορούσαμε να παραμείνουμε στο περιθώριο ή να ενθαρρύνουμε τη ρυθμιστική εποπτεία ή θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε με τη σωστή δομή με ανθρώπους που ενδιαφέρονται βαθιά για την ανάπτυξη A.I. με τρόπο που να είναι ασφαλής και επωφελής για ανθρωπότητα», είχε δηλώσει ο Μασκ το 2015 στους New York Times.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα το 2018 ο Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο και πλέον δεν κατέχει μετοχές στην εταιρεία. Ερωτηθείς για την απόφαση αυτή ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι η εταιρεία «αρχικά δημιουργήθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Τώρα είναι και για το κέρδος. Δεν έχω μερίδιο στο OpenAI, ούτε είμαι στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε το ελέγχω με οποιονδήποτε τρόπο».

Η μεγάλη επανάσταση του ChatGPT

Μετά την αποχώρηση του Μασκ ο δρόμος ήταν πλέον ανοιχτός για τον Άλτμαν, ο οποίος το 2019 παραιτήθηκε από πρόεδρος του YC και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI. Τότε η Startup μετατράπηκε από μη κερδοσκοπική εταιρεία σε εταιρεία “capped profit”.

«Θέλουμε να αυξήσουμε την ικανότητά μας να αντλούμε κεφάλαια ενώ συνεχίζουμε να υπηρετούμε την αποστολή μας και καμία προϋπάρχουσα νομική δομή που γνωρίζουμε δεν επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία», ανέφερε η OpenAI στο blog της. «Η λύση μας είναι να δημιουργήσουμε το OpenAI LP ως ένα υβρίδιο μιας κερδοσκοπικής και μη κερδοσκοπικής εταιρείας — την οποία ονομάζουμε εταιρεία “capped-profit”.

Υπό τη θητεία του Άλτμαν η OpenAI κυκλοφόρησε δημοφιλή εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των DALL-E και ChatGPT. Ειδικά, το ChatGPT, το οποίο κυκλοφόρησε επισήμως τον Νοέμβριο του 2021 προκάλεσε «φρενίτιδα» στο κοινό, δημιουργώντας μια μικρή «επανάσταση» στο διαδίκτυο, καθώς συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο χρήστες σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Όπως γνωρίζουμε οι δυνατότητες του ChatGPT ήταν τέτοιες που η Microsoft αποφάσισε να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην OpenAI, ενώ είχε επενδύσει άλλα 1 δισ. στο παρελθόν.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ChatGPT εγκαινίασε και επίσημα την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης για την ανθρωπότητα. Και αυτό γιατί μετά την κυκλοφορία του σχεδόν όλες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως άρχισαν να επενδύουν τρελά ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη, θέλοντας να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτοποριακά AI συστήματα. Την ίδια ώρα όμως άνοιξε και μια τεράστια συζήτηση για το πως οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να επηρεάσουν στο μέλλον όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής με πολλούς ανθρώπους να φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους.

Μιλώντας για το ζήτημα αυτό ο ίδιος Άλτμαν θέλοντας να καθησυχάσει τους φόβους δήλωσε πως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα φέρει επανάσταση στην εκπαίδευση, όπως έκαναν οι αριθμομηχανές, αλλά δεν θα αντικαταστήσει τη μάθηση. Παραδέχτηκε βέβαια πως ότι «ορισμένες δουλειές θα χαθούν», ωστόσο σημείωσε ότι θα εμφανιστούν «νέες κατηγορίες» εργασίας.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό θα έχει τον αντίκτυπο στην εργασία που περιμένει ο κόσμος», τόνισε και κατέληξε: «Σχεδόν όλες οι προβλέψεις είναι λανθασμένες». Ο χρόνος βέβαια είναι ο μόνος που θα αποδείξει το αν ο… αισιόδοξος Σαμ Άλτμαν έχει δίκιο ή όχι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις