Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Grant Thornton: Εγκαινίασε τον νέο τεχνολογικό θεσμό “Future Unfold”

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής και τεχνολογικής κοινότητας.

Η Grant Thornton, φιλοδοξώντας να φέρει το αύριο ένα βήμα πιο κοντά στο σήμερα και να διαμορφώσει το μέλλον μαζί με την επιχειρηματική κοινότητα, εγκαινίασε τον τεχνολογικό θεσμό “Future Unfold”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής και τεχνολογικής κοινότητας.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Βασίλης Καζάς, διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του “Future Unfold” αποτελεί το επιστέγασμα του οράματος που έχει η εταιρεία για το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.

Ο κ. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton

«Αναγνωρίζοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες απαιτούν μία συνεχή προσαρμοστικότητα, καθώς και την απαραίτητη τεχνολογική ωριμότητα, δημιουργούμε μία κοινότητα διαλόγου η οποία θα αποτελέσει “οδηγό” για κάθε οργανισμό που φιλοδοξεί να διαδραματίσει τον δικό του κομβικό ρόλο στη νέα σελίδα της Ελλάδας. Θεσπίζουμε ένα φόρουμ πολύτιμων απόψεων από δυναμικές προσωπικότητες του τεχνολογικού κλάδου. Προσωπικότητες οι οποίες ενδιαφέρονται εξίσου με τον ίδιο ζήλο για τη δημιουργία μίας πιο δυναμικής Ελλάδας, η οποία θα πρωταγωνιστεί», είπε.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος τόνισε ότι: «Έπειτα από 4 χρόνια, μπορούμε για πρώτη φορά να μιλάμε με τόση αισιοδοξία για το ψηφιακό μέλλον και το θετικό αποτύπωμα που μπορούμε να αφήσουμε όλοι μαζί για τους Έλληνες πολίτες. Δεν ήταν δεδομένο. Το καταφέραμε. Στην Ελλάδα υλοποιούμε της διαλειτουργικότητα παντού και έχουμε cloud first policy, γεγονός που αποτέλεσε ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να είμαστε μπροστά στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, να ενισχύσουμε την καινοτομία στην ΕΕ αλλά και να προασπίσουμε τα ατομικά δικαιώματα του κάθε πολίτη. Στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού που υλοποιούμε τάχιστα τα τελευταία χρόνια , είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε την καινοτομία, ώστε να μπορέσουμε ως χώρα να πρωτοπορήσουμε».

Η Στέλλα Αγγελοπούλου, Partner και επικεφαλής του τμήματος Technology Intelligence & Performance της Grant Thornton και ο Γιώργος Δουκίδης καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασαν και ανέλυσαν την έρευνα που εκπόνησε η Grant Thornton σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο “Technology & Beyond”.

Η κα. Στέλλα Αγγελοπούλου, Partner και επικεφαλής του τμήματος Technology Intelligence & Performance της Grant Thornton

Η κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε ότι «η ομάδα έρευνάς μας εξέτασε και ανέλυσε το επίπεδο υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, τις επενδυτικές προθέσεις τους στις τεχνολογικές υπηρεσίες τα επόμενα χρόνια, καθώς και τον βαθμό ωριμότητάς τους όσον αφορά την ενσωμάτωση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στις λειτουργίες τους. Ως Grant Thornton, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να καταγράφουμε τον παλμό των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς διαμορφώνεται η εγχώρια αγορά καθώς και το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει κατά τα επόμενα χρόνια».

Από την πλευρά του ο κ. Δουκίδης, υπογράμμισε: «Η σημαντική αυτή πανελλήνια έρευνα καταγράφει όχι μόνο τη χρήση αλλά την αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων από τις ελληνικές εταιρίες για επιχειρηματικά οφέλη, τη σωστή στρατηγική εισαγωγής προχωρημένων ψηφιακών τεχνολογιών (όπως AI, big data, IoT), τις αναγκαίες τεχνολογικές επενδύσεις και το τρόπο μέτρησης της αποτελεσματικότητας τους, τα σημαντικά στοιχεία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού και, τέλος, την υποστήριξη που χρειάζονται για εξειδικευμένη τεχνογνωσία, αναγκαίους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Τα αποτελέσματα βοηθούν τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν σε ποιο στάδιο ψηφιακής ωριμότητας βρίσκονται και να σχεδιάσουν τα σωστά βήματα για τη ψηφιακή τους αναβάθμιση που θα υποστηρίζει τη επιχειρηματική τους στρατηγική».

Στο πρώτο πάνελ με θέμα “Towards net zero: Technology as a sustainability enabler” συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, διευθύνων σύμβουλος της Digital Realty Ελλάδας, o Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος Δ.Σ. και Εκτελεστικό Μέλος της Quest Συμμετοχών ΑΕ, o Δρ. Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Grant Thornton και ο Μάρκος Βερέμης, Συνιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Upstream, Εταίρος στη Big Pi Ventures Capital και πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ. Οι ομιλητές εστίασαν στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, με γνώμονα την προώθηση της τεχνολογικής αναμόρφωσης της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και στις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις στο ψηφιακό τους ταξίδι. Επίσης, αναφέρθηκαν στις ενέργειες που οφείλουν να πραγματοποιήσουν οι εταιρείες, προκειμένου να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα καινούργια τεχνολογικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και στον ολιστικό σχεδιασμό που απαιτείται για τη μετάβαση σε μια νέα ψηφιακή εποχή, η οποία θα έχει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

1ο πάνελ – “Towards net zero – Technology as a sustainability enabler”

Ο κεντρικός θεματικός πυλώνας του δεύτερου πάνελ ήταν η τεχνητή νοημοσύνη και ο αντίκτυπός της στον κόσμο των επιχειρήσεων, με θέμα : “How AI is transforming business” . Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Νίκου Αναστόπουλου, υπεύθυνος Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών της Google Ελλάδος, της Στέλλας Αγγελοπούλου, του Νίκου Μανιάτη, διευθύνοντος συμβούλου της IBM για Ελλάδα και Κύπρο και του Αντώνη Οικονόμου, διευθυντή Δημοσίου Τομέα της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Ο εξαιρετικά ζωντανός διάλογος, μεταξύ των ομιλητών, περιστράφηκε γύρω από τις δυνατότητες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ως προς τη βελτίωση της οργανωτικής αποδοτικότητας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, σε πρακτικό επίπεδο. Ακόμα, συζητήθηκαν οι πιθανοί κίνδυνοι που ενδέχεται να εγκυμονεί το AI, καθώς και το αν και κατά πόσον απαιτείται η επιβολή ορισμένων φραγμών στη χρήση των μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Στο πάνελ με θέμα: “Delivering the promise of Digital Greece” έλαβαν μέρος ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ, ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Group Chief Transformation Officer, Digital & Retail της Eurobank ΑΕ, o Γιώργος Πατσής, διευθύνων σύμβουλος της Obrela και ο Πάνος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ideal Holdings Α.Ε. Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι ομιλητές ανέδειξαν τα βήματα που χρειάζεται να υλοποιηθούν, αλλά και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που υπάρχουν, για την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη δημιουργία μιας σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας, σε ποικίλα πεδία, από τον δημόσιο τομέα μέχρι τα πεδία της επιχειρηματικότητας και του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, αντικείμενο συζήτησης υπήρξε και το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και των κυβερνοεπιθέσεων, η συνολικότερη ευαλωτότητα που εμφανίζει το ψηφιακό περιβάλλον σε ορισμένες εκφάνσεις του, καθώς και ο βαθμός προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

 

Όλη την έρευνα με περισσότερα στοιχεία θα την βρείτε εδώ https://futureunfold.tech/

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις