Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Rajeev Misra CEO Vision Fund: θέλουμε να επιτύχουμε το “Singularity”

Την πρώτη μέρα του Mobile World Congress πραγματοποιήθηκε ένα ενδιαφέρον Firechat στην κεντρική αίθουσα ομιλιών του συνεδρίου με τον Rajeev Misra, CEO του υπερ-fund Vision Fund το οποίο έχει 100 δισ. δολ. διαθέσιμα για επενδύσεις σε Scaleups που θα αλλάξουν τη καθημερινότητά  μας.

Το Vision Fund ιδρύθηκε από το μεγάλο δίκτυο τηλεπικοινωνιών της Ιαπωνίας Softbank, με τη συμμετοχή και άλλων μεγάλων επενδυτών όπως η Apple, η Qualcomm, η Sharp αλλά και η Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας το Vision Fund έχει φτάσει τις 30 επενδύσεις, έχει παρουσία σε τρεις ηπείρους και πάνω από 250 άτομα προσωπικό. Το πρώτο πράγμα που ανέφερε είναι ότι οι επενδύσεις που γίνονται αφορούν όλους τους τομείς και όλες τις βιομηχανίες με δυο κριτήρια:
οι εταιρείες να βρίσκονται σε φάση παγκόσμιας ανάπτυξης και με τα χρήματα του Vision Fund να διπλασιάσουν την ανάπτυξή τους αλλά και να μπορούν με το αντικείμενό τους να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας.

Επίσης, οι επενδύσεις που γίνονται αφορούν το 20-30% της εταιρείας που περνάει στα χέρια του Vision Fund ενώ η συνεργασία με τις Startups θα εξελίσσεται σε βάθος δωδεκαετιας. Βέβαια τα υψηλά ποσά που επενδύονται αυξανουν σημαντικά την αξία της Startup αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα όπως ανέφερε ο Misra.

Όπως αναφέρθηκε υπάρχει μια ροή επενδύσεων κάθε μήνα και από τις 30 σήμερα θα φτάσουν τις 80-100 μέσα στο επόμενο έτος, με τον βασικό στόχο είναι η δημιουργία μιας “κοινότητας” επιχειρήσεων οι οποίες θα αλληλοσυνδέονται και θα συνεργάζονται στα κοινά αντικείμενα. Για παράδειγμα οι οδηγοί της Uber και της Didi Chuxing θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οικονομικές ασφάλειες της Lemonade.

Μια από τις πρώτες επενδύσεις, η OneWeb προσφέρει παγκόσμια συνδεσιμότητα στο Internet, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, μια επένδυση η οποία είναι μέσα στον πυρήνα εργασιών της Softbank. Μέσω αυτής συνδεσιμότητας θα μπορούν νέοι επιχειρηματίες ή απλός κόσμος να πουλήσει τα προϊόντα του σε πλατφόρμες όπως η Alibaba, στην οποία έχει ήδη επενδύσει η Softbank.

Ένας κάτοικος της Ισπανίας μπορεί να πουλήσει το αυτοκίνητό του μέσω της Auto1 σε 40.000 επιχειρήσεις μεταχειρισμένων στην Ευρώπη ενώ η πρόσφατη επένδυση στην αμερικανική Kattera μπορεί να μειώσει στο μισό το κόστος χτισίματος σπιτιών στις Η.Π.Α. μια και ένα μέρος του είναι προκατασκευασμένο.

Η τεράστια επένδυση των 450 εκατ. δολ. στην Compass θα κάνει disrupt στην μεγάλη κτηματομεσιτική αγορά των ΗΠΑ ενώ στάθηκε στην επένδυση των 160 εκατ. δολ. στην Mapbox με την εντυπωσιακή τεχνολογία ενσωμάτωσης χαρτών σε διάφορες εφαρμογές που έχει αναπτύξει.

Μέσα στους στόχους του είναι οι επενδύσεις στην υγεία, είτε σε επίπεδο έρευνας ενάντια στον καρκίνο για παράδειγμα είτε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόσβαση στους γιατρούς. Βέβαια όλοι ακόμα αναρωτιόμαστε τον λόγο της επένδυσης 300 εκατ. δολ. στη Wag, μια Startup που πάει βόλτες τους σκύλους μας και πως μπορεί αυτή να συνδεθεί με το οικοσύστημα επενδύσεων του Visionfund.

Έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα στις υπηρεσίες ταξί σε App αλλά παράλληλα οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να μεταφέρουν και προϊόντα σουπερμάρκετ αλλά και πακέτα, ενώ στάθηκε σε υπηρεσίες όπως αυτές που εξασφαλίζουν την πληρότητα των φορτηγών μεταφορών, ειδικά στην επιστροφή στη βάση τους. Αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος των μεταφορών, να μειωθεί το κόστος των προϊόντων και κατ’ επέκταση να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Στην ερώτηση σχετικά με τους τεχνολογικούς πυλώνες του σήμερα και του αύριο ανέφερε την παγκόσμια συνδεσιμότητα και το κόστος της, την μεγάλη ισχύ των Smartphones τα οποία θα αγγίξουν αυτή των υπολογιστών, την τεράστια παραγωγή δεδομένων από διάφορες πηγές και το κόστος αποθήκευσής τους το οποίο θα εκτοξευθεί και το software σε μορφή AI που θα πρέπει να αναλάβει την επεξεργασία και την ανάλυση όλων αυτών δεδομένων για να λειτουργήσουν οι διάφορες υπηρεσίες

Κλείνοντας την συζήτηση ο Rajeev Meesra στάθηκε στο αρνητικό σημείο για την Ευρώπη, αυτό της έλλειψης Scaleups μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Από τις 30 εταιρείες μόνο η Auto1 και η Improbable είναι Ευρωπαϊκές και αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το υποστηρικτικό οικοσύστημα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις