Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Είναι η Αθήνα η πρωτεύουσα καινοτομίας της Ευρώπης;

Μόλις μαθεύτηκε η είδηση πολλοί αναρωτηθήκαμε πως γίνεται η Αθήνα να παίρνει ένα μεγάλο βραβείο σαν και αυτό, παίρνοντας την σκυτάλη από το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και το Παρίσι, πόλεις “έτη φωτός” μπροστά από την Αθήνα σε ότι έχει να κάνει με την ανάπτυξη και υποστήριξη της καινοτομίας σε πολλαπλά επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης στη σκηνή της Web Summit στην Λισαβόνα, αλλά και υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer στον Δήμο της Αθήνας, σε μια ανάρτηση στο facebook, η Αθήνα βραβεύτηκε γιατί “με λιγότερα έγιναν περισσότερα”, με την Αθήνα να αναπτύσσει πάνω από 20 προγράμματα ψηφιακής καινοτομίας, επιχειρηματικής- κοινωνικής-εκπαιδευτικής υποστήριξης στους κατοίκους της, διασύνδεση πολλών φορέων, οργανισμών και εταιρειών, κάνοντάς της σαφώς πιο ανθεκτική σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Athens Partnership

Μεγάλο ρόλο σε αυτή τη διάκριση έπαιξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μέσω της μεγάλης δωρεάς ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ προς τον δήμο και το Athens Partnership, μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οντότητα, η οποία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει δεκάδες καινοτόμα έργα στο Δήμο της Αθήνας από το Athens Digital Lab μέχρι τα Ανοικτά Σχολεία.

Athens Digital Lab

To Athens Digital Lab είναι από τα λίγα εργαστήρια καινοτομίας στην χώρα μας τα οποία βοηθούν στην επώαση και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και τα διασυνδέουν με την καθημερινότητα της πόλης και τις δομές και υπηρεσίες του δήμου. Ήδη 4 ομάδες τρέχουν τα πιλοτικά τους τα οποία θα δούμε αναλυτικά στο Demo Day που θα γίνει τέλος Νοεμβρίου.

 POLIS²

Το έργο POLIS², στοχεύει στην αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων παρέχοντας μικρές επιχορηγήσεις σε κατοίκους, μικρές επιχειρήσεις, δημιουργικές κοινότητες και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και δίνει ζωή σε όλες τις γωνιές της Αθήνας.

poli2_wtext

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, ενός ιστορικού κτιρίου 90 ετών με την ενεργό στήριξη των πολιτών της Αθήνας, έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια αγορά σύμφωνα με το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που θα φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πρωτοβουλίες. To συγκεκριμένο έργο το τρέχει και υποστηρίζει το Impact Hub Athens.

kipseli-3

Σεράφειο

Η αξιοποίηση του Σεράφειου συγκροτήματος με τη μετατροπή του σε χώρο ψυχαγωγίας για τα παιδιά και τόπο φιλοξενίας μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως το Athens Digital Lab, τα Ανοιχτά Σχολεία ή το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, και νεωτεριστικό κέντρο εκδηλώσεων, μετά από κοινή απόφαση του δήμου και της τοπικής κοινότητας.

serafeio

Curing the Limbo

Η πρωτοβουλία “Curing the limbo”, η οποία παρέχει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους κατοίκους με σκοπό να μάθουν τη γλώσσα, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης και να έχουν ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

curing the limbo

Ψηφιακό Συμβούλιο

Στο Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας μετέχουν εννέα Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιριών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και παγκοσμίως, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης. Λειτουργεί συμβουλευτικά προς τον δήμαρχο, με σκοπό να προσφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.

 
This is Athens

Η πρωτοβουλία “This is Athens”, στο πλαίσιο της οποίας ο δήμος κάλεσε εθελοντές να μιλήσουν για το παρόν και το παρελθόν της πόλης σε ορισμένους από τους 5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αθήνα το 2017.

this is athens

INNOVATHENS

Δεν χρειάζεται συστάσεις! Tο INNOVATHENS είναι ένα από τα μεγάλα hubs επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης, δράσεων και εκδηλώσεων μέσα και γύρω από την Ελληνική Startup σκηνή.

Maker Space

Το Maker Space είναι ένα σύγχρονο εργαστήριο εξοπλισμένο με μηχανήματα και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και κατασκευής (laser-cutter, 3d printer, CNC router) που λειτουργεί σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Αποτελεί την πρώτη ανοιχτή δομή αυτού του είδους στην Ελλάδα με δράσεις, που βασίζονται στην do-it-yourself/do-it-together προσέγγιση, και υποστηρίζουν τη συνέργεια εκπαίδευσης και τεχνολογίας πέρα από την οθόνη του υπολογιστή.

συνΑθηνά

To συνΑθηνά είναι o τόπος συνάντησης, διευκόλυνσης και αξιοποίησης των ομάδων πολιτών και οργανισμών που πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις