Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ζωή Κούρνια: “Οι Startups μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας”

Όσα ειπώθηκαν στο σημερινό emea live

Η πανδημία του κορωνοϊού απασχόλησε για μία ακόμα φορά το emea live, το οποίο όμως χθες εστίασε στην άρση των περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησε επίσημα, την επιστροφή στην «κανονικότητα» αλλά και τις πιθανές θεραπείες του ιού.  Στο live, συμμετείχε η Δρ. Ζωή Κούρνια, Κύρια Ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και ιδρύτρια της startup Ingredio και δημοσιογράφος ο Χρήστος Κτενάς.

Η κ. Κούρνια, η οποία ασχολείται επιστημονικά με τον σχεδιασμό φαρμάκων μέσω υπερυπολογιστών, μίλησε για την επιστημονική κοινότητα, την ταχύτητα με την οποία έχει επικεντρωθεί στην εύρεση της κατάλληλης θεραπείας αλλά και εμβολίου για τον κορωνοϊό και ανέλυσε τα βασικά βήματα αυτής της προσπάθειας.

Όπως εξήγησε, η ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου για τον κορωνοϊό θα ήταν μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία θα διαρκούσε τουλάχιστον τρία χρόνια. Γι’ αυτό και η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρωθεί στην εύρεση ήδη υφιστάμενων φαρμάκων τα οποία μπορούν να επανατοποθετηθούν, αντιμετωπίζοντας τον SARS-CoV-2. Η διαδικασία αυτή, υπογράμμισε, μπορεί να είναι πολύ πιο σύντομη και ίσως έχουμε αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Σύντομη μπορεί να είναι επίσης και η εύρεση του κατάλληλου εμβολίου, σημείωσε η κ. Κούρνια, βασίζοντας την εκτίμηση αυτή στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κορωνοϊός ανήκει σε μια οικογένεια ιών, η οποία είναι γνωστή στους επιστήμονες. Λέγοντας σύντομα βέβαια, η ερευνήτρια δεν εννοεί τον επόμενο μήνα. Όπως εξήγησε, το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους.

Στο σημείο αυτό, η Ζωή Κούρνια διευκρίνισε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, να μην επηρεάζεται από τα fake news, τα οποία χαρακτήρισε τη μάστιγα της εποχής μας, και σε καμία περίπτωση να μην ξεκινά θεραπείες μόνος του. Σχολιάζοντας ειδήσεις για ανθρώπους που σπεύδουν να αγοράσουν ουσίες που έχουν αναφερθεί από τα ΜΜΕ ως αποτελεσματικές ενάντια στον κορωνοϊό, η κ. Κούρνια επισήμανε ότι η μόνη θεραπεία αυτή τη στιγμή είναι η πρόληψη.

Όσον αφορά την τεχνολογία, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και το πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, η κ. Κούρνια εξήγησε πως η ΤΝ έχει μπει ήδη «για τα καλά» στον τομέα και με εντυπωσιακά, μάλιστα, αποτελέσματα. «Πριν 5 χρόνια, λέγαμε πως για να αναπτυχθεί ένα φάρμακο χρειάζονταν τουλάχιστον 15 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σήμερα, χάρη στις τεχνολογίες αυτές, ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί στα 3 χρόνια.

«Η τεχνολογία έχει ήδη φέρει αποτελέσματα όσον αφορά το χρόνο και το κόστος σχεδιασμού φαρμάκων και αναμένουμε πολύ γρήγορα ακόμα περισσότερες εξελίξεις», πρόσθεσε.

Με αφορμή την ενασχόλησή της με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω της Ingredio, η Ζωή Κούρνια σημείωσε επίσης ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της καινοτομίας και έφερε ως παράδειγμα το πρόσφατο hackathon που διοργανώθηκε μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο οποίο η Ελλάδα διακρίθηκε, μάλιστα, με καινοτόμες λύσεις ενάντια στην πανδημία.

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Startups μπορούν να συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θα το κάνουν σύντομα, προσφέροντας νέες λύσεις και εργαλεία. Σημείωσε, τέλος, ότι σε αυτήν την προσπάθεια βοηθά ιδιαίτερα η κυβέρνηση και το υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης, μέσω πρωτοβουλιών όπως η Πολιτεία Καινοτομίας και η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας της χώρας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το χθεσινό emea live και τη συζήτηση με τη Ζωή Κούρνια, παρακάτω:

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις