Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Stripe φτάνει τα 95 δις δολάρια σε αξία με τη νέα χρηματοδότηση 600 εκατ. δολαρίων!

Η Fintech πληρωμών γίνεται η μη εισηγμένη Startup με τη μεγαλύτερη αξία μέχρι σήμερα.

Η Stripe ολοκλήρωσε χθες μια νέα χρηματοδότηση 600 εκατ. δολαρίων με τους επενδυτές να περιλαμβάνουν την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Οικονομικών της Ιρλανδίας, την Allianz, την Fidelity, την Baillie Gifford, την AXA και την Sequoia Capital, εκτοξεύοντας την αποτίμησή της στα 95 δις δολάρια, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον Απρίλιο της περσινής χρονιάς (36 δις δολάρια)!

Η Stripe Ιδρύθηκε το 2010 από τους Ιρλανδούς αδελφούς Patrick και John Collison – τώρα ηλικίας 32 και 30 ετών – με την αξία της να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, ξεπερνώντας αυτές που επιτεύχθηκαν από το Facebook και την Uber πριν εισέλθουν στο χρηματιστήριο.

Η πανδημία και η συνεπακόλουθη στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν εκτοξεύσει όλες τις εταιρείες διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών: Ayden, Square, Checkout.com, Klarna, Paypal-iZettle και φυσικά την Stripe οι οποίες τραβούν τους επενδυτές σαν σειρήνες.

Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι η αποκάλυψη του John Collison ότι η Stripe από την αρχή της πανδημίας έχει δεχτεί  200.000 νέους πελάτες ενώ τα συστήματα της εξυπηρετούσαν 5.000 αιτήσεις πληρωμών κάθε δευτερόλεπτο μέσα στο 2020!

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ και η Κρίστα Ντέιβις, πρώην CFO της Aon, εντάχθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της Stripe νωρίτερα αυτό το έτος. Η εταιρεία έφερε επίσης την Dhivya Suryadevara από τη General Motors ως οικονομικό διευθυντή.

Παρά το νέο οικονομικό διευθυντή και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, των οποίων οι διορισμοί θεωρούνται συχνά ως πρόδρομοι της εισαγωγής στο χρηματιστήριο, η Stripe επέλεξε να παραμείνει εκτός χρηματιστηρίου σε μια εποχή που πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας επιλέγουν αυτόν τον δρόμο.

Αυτή η χρηματοδότηση της Stripe θα τροφοδοτήσει την επέκτασή της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την πρόσληψη 1.000 επιπλέον ατόμων στο γραφείο της στο Δουβλίνο την επόμενη πενταετία, και θα στηρίξει τις επερχόμενες ενάρξεις υπηρεσιών στη Βραζιλία, την Ινδία και την Ινδονησία αργότερα μέσα στο έτος.

Η Stripe σε μόλις μια δεκαετία έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία – από άποψη χρηματιστηριακής αξίας – fintech εταιρεία, με την Robinhood να βρίσκεται αρκετά πίσω στη δεύτερη θέση με αξία 11,7 δισ. δολαρίων.

Η ιρλανδική fintech σημείωσε κατακόρυφη άνοδο στους ρυθμούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η κυριαρχία των διαδικτυακών αγορών εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων εκτόξευσαν τα έσοδά της. Στον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης τον περασμένο Απρίλιο, η Stripe είχε επισημάνει την ανάγκη μεταφοράς της οικονομίας στο διαδίκτυο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε αρκετά χρόνια, λαμβάνει χώρα σε μόλις λίγες εβδομάδες».

«Επενδύουμε σε υποδομές που θα οδηγήσουν το ψηφιακό εμπόριο στην επόμενη εποχή, αρχής γενομένης από το 2030 και ύστερα» δήλωσε η CFO της Stripe, Dhivya Suryadevara, η οποία εντάχθηκε στην εταιρεία τον Αύγουστο. «Η πανδημία μας έμαθε πολλά πράγματα σχετικά με την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου και των νέων δυνατοτήτων του διαδικτύου. Ωστόσο το διαδίκτυο δεν είναι ακόμα ο κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας όπως θα μπορούσε να είναι».

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο, η Stripe λάνσαρε για πρώτη φορά τραπεζικές υπηρεσίες μέσω σειράς συνεργασιών με κραταιούς ομίλους όπως η Goldman Sachs, η Citigroup, η Barclays και η Evolve Bank & Trust.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις