Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Greener than Green Technologies: Καινοτόμες τεχνολογίες συνδυάζονται για την ανακύκλωση νερού στη βιομηχανία

Η Greener than Green Technologies στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας απαντά στις ανάγκες της βιομηχανίας για νερό και ανάπτυξη εταιρικής περιβαλλοντικής ευθύνης.

Η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος προβλέπεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050, αναμένεται να φέρει και την αντίστοιχη αύξηση στη ζήτηση νερού. Η αγροτική παραγωγή, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να αυξηθεί κατά 70%, ώστε να μπορέσει να καλύψει αυτή την πληθυσμιακή αύξηση, ενώ σε πολλές περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογείου, τα αποθέματα νερού βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω της υπεράρδευσης και της κλιματικής αλλαγής. Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η ανακύκλωση του νερού στη βιομηχανία, ώστε να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική της βιωσιμότητα.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η Greener than Green Technologies A.E., η οποία αναπτύσει και προωθεί καινοτόμες και ρηξικέλευθες τεχνολογίες και μεθοδολογίες για την κυκλική χρήση του νερού. Μέσα από την ερευνητική δραστηριότητά της, η Greener than Green Technologies έχει αναπτύξει μια καθολική (universal) μεθοδολογία με την οποία παρέχει πολύτιμα εργαλεία σε βιομηχανίες και κοινότητες, ώστε να διευκολύνεται η μετάβασή τους προς ένα κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο ή κυκλικό μοντέλο διαβίωσης.

Κατά τη μεθοδολογία αυτή, ουσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία απομακρύνονται επιλεκτικά από το απόβλητο πριν αυτό εξυγιανθεί, υποβάλλοντάς το σε μια σειρά φυσικοχημικών και βιολογικών διεργασιών, που το καθιστούν κατάλληλο προς επαναχρησιμοποίηση ή ασφαλές, ώστε να διατεθεί στο περιβάλλον. Λαμβάνοντας τις ουσίες αυτές σε υψηλή καθαρότητα αυξάνεται η εμπορική τους αξία – αγγίζοντας συχνά τις χιλιάδες ευρώ ανά γραμμάριο – ενώ το απόβλητο καθίσταται μια πηγή εισοδήματος, χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα τη συνήθως κοστοβόρα επεξεργασία υγρών αποβλήτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι μονάδες κατεργασίας έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι κινητές, εύκολα και γρήγορα αναπτύξιμες στο πεδίο εφαρμογής και παρέχονται ως Product as a Service (PaaS), δηλαδή δεν πωλούνται αλλά μισθώνονται μόνο για το χρονικό διάστημα που χρειάζονται, ανταποκρινόμενες στην εποχικότητα πολλών κλάδων, όπως η βιομηχανία τροφίμων. Η πρώτη μονάδα της εταιρείας έχει εγκατασταθεί πιλοτικά στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Ultimate Water (H2020 N° 869318), στις εγκαταστάσεις χυμοποιείας στο Άργος. Σκοπός είναι η δοκιμή της λύσης σε πραγματικές συνθήκες και εν συνεχεία η εμπορικοποίησή της.

Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει πλατφόρμα Decision Support System (DSS) η οποία επιτρέπει την αυτόματη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από την παραγωγική διαδικασία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αποβλήτου καθώς και εξωτερικά δεδομένα, όπως περιβαλλοντικές παράμετροι, καιρικές συνθήκες και ιστορικά δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να ρυθμίζονται αυτόματα οι παραμέτροι της διαδικασίας μειώνοντας την ανάγκη επίβλεψης και προβλέποντας την ανάγκη παροχής νερού. Με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η Greener than Green θα δώσει επίσης τη δυνατότητα εκτίμησης της τεχνικής υγείας της μονάδας, προβλέποντας την ανάγκη συντήρησης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις