Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα εποχή στις χρηματοδοτήσεις των Startups θέλει να εγκαινιάσει η Vauban

Στο οικοσύστημα των Startups είναι κοινή γνώση πώς τα πρώτα βήματα μιας νεοφυούς επιχείρησης αποδεικνύονται πολλές φορές και τα πιο δύσκολα. Από τη σύλληψη μιας πραγματικά καινοτόμας ιδέας μέχρι την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου business plan και την εξασφάλιση της πολυπόθητης πρώτης χρηματοδότησης, ο δρόμος, τουλάχιστον στην αρχή είναι ανηφορικός.

Ιδίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση από τα VCs, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν έναν μεγάλο αριθμό κριτηρίων, ούτως ώστε οι επενδυτές να τις εμπιστευτούν με τα κεφάλαιά τους. Ακόμα και στην περίπτωση όμως που VCs και Startups φτάσουν σε συμφωνία χρηματοδότησης η όλη διαδικασία παραμένει ιδιαίτερα χρονοβόρα και σύνθετη. Θέλοντας να δώσει λύσει σε αυτό το πρόβλημα, η Vauban, Startup με έδρα το Λονδίνο η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και επενδυτές «αγγέλους» με στόχο την επιτάχυνση της online σύστασης ταμείων και SPVs, σήκωσε επιπλέον 4,7 εκατ. λίρες σε νέο γύρο χρηματοδότησης.

Δεδομένου του ποσού ρεκόρ των 41,8 δισ. ευρώ που σήκωσαν οι ευρωπαϊκές εταιρείες  το πρώτο μισό του 2021, η Vauban θέλει να απλοποιήσει σημαντικά τη διαδικασία ανάμεσα στις συναλλασσόμενες πλευρές, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Στο πελατολόγιο της Vauban, προστίθεται, σύμφωνα με την ίδια, τουλάχιστον ένα VC ημερησίως, ενώ από την ίδρυσή της έχουν δοθεί ως χρηματοδοτήσεις περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Στους πελάτες ανήκουν μεταξύ άλλων η Anthemis, η Passion Capital και η Octopus Ventures.

«Κατά τη διάρκεια χρηματοδότησης μιας εταιρείας, τα VCs είναι υποχρεωμένα να τρέξουν αναρίθμητες χρονοβόρες, περίπλοκες και ακριβές διαδικασίες. Το γεγονός αυτό αποθαρρύνει πολλούς επενδυτές από το να στήσουν ένα ταμείο τέτοιου τύπου, και κατ’ επέκταση δυσχεραίνουν τη χρηματοδότηση πολλών νέων επιχειρήσεων. Έχοντας αυτό στο νου αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε ψηφιακά τη διαδικασία από το μηδέν, ώστε να ωφεληθούν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη» δήλωσε ο ιδρυτής και co-CEO της Vauban, Remy Astie.

Της χρηματοδότησης ύψους 4,7 εκατ. δολαρίων ηγήθηκαν η Pentech και η Outward, ενώ έλαβαν μέρος επίσης η 7percent Ventures και η MJ Hudson αλλά και ομάδα επιχειρηματικών «αγγέλων».

Διαβάστε επίσης

Έτσι επενδύουν στις Startups τα VCs

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις