Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Υποχρεωτική τηλεργασία: Αποζημιώσεις εξοπλισμού και επικοινωνίας

Τι ισχύει για όσους θα υποχρεωθούν να δουλέψουν από το σπίτι με τον νέο χρόνο δεδομένου ότι οι εργοδότες οφείλουν να τους καλύπτουν το κόστος.

Στην εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας για ένα συγκεκριμένο ποσοστό εργαζόμενων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στοχεύει η κυβέρνηση. Το μοντέλο αυτό αναμένεται να περιορίσει τον συνωστισμό στους εργασιακούς χώρους με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο που αναμένεται να ισχύσει από τις 3 Ιανουαρίου προβλέπει ότι οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν εξ αποστάσεως ποσοστό τουλάχιστον 20% του προσωπικού τους και να δηλώνουν το ωράριο τηλεργασίας καθώς και την αναλογία τηλεργασίας και εργασίας με φυσική παρουσία στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να ελέγχεται η συμμόρφωση τους με τη νέα ρύθμιση. Για τους ακριβείς όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του μέτρου θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Ήδη αρκετές επιχειρήσεις εφαρμόζουν το μέτρο παρά το γεγονός ότι η τηλεργασία δεν είναι υποχρεωτική με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τον Νοέμβριο στον ιδιωτικό τομέα εργάστηκαν εξ αποστάσεως περίπου 250.465 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 2,4 εκατ. με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στην Αττική (88%) και να ακολουθεί ο Νομός Θεσσαλονίκης.

Οι αποζημιώσεις για τους τηλε-εργαζόμενους

Το ελάχιστο ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας ανέρχεται σε 28 ευρώ και αναλύεται ως εξής:

  • Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας: 13 ευρώ
  • Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών: 10 ευρώ
  • Για τη συντήρηση του εξοπλισμού: 5 ευρώ

Η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη. Η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζόμενου καθώς αποτελεί δαπάνη.

Αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, τότε θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις