Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Για πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης προειδοποιούν οι επιστήμονες

«Είναι αρκετά βέβαιο, ωστόσο, ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά στο μέλλον, επειδή είναι ένα ενεργό ηφαίστειο και απέχει πολύ από το να έχει εκλείψει», ανέφερε το Volcano Discovery

Εκτιμάται πως το κοσμοπολιτικό νησί διατρέχει σημαντικό κίνδυνο, όπως επισήμανε μια ομάδα επιστημόνων η οποία μελετά την γεωμορφολογία της Σαντορίνης.

Οι επιστήμονες, συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για «επικίνδυνα ηφαιστειακά και σεισμικά φαινόμενα».

Η νέα προσπάθεια για τη δημιουργία ενός γεωμορφολογικού χάρτη προέκυψε από την επιθυμία να ενισχυθούν περαιτέρω οι υπάρχουσες «προβλέψεις επικινδυνότητας» για το νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου, το οποίο προσελκύει πλήθος τουριστών λόγω του εντυπωσιακού τοπίου της.

Το ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης είναι ένα από τα τουριστικά hotspots του κόσμου

Η καλδέρα του ανενεργού ηφαιστείου της Θήρας, στην οποία βρίσκεται το μικροσκοπικό νησάκι της Νέας Καμένης, απέναντι από το κύριο νησί της Σαντορίνης, αποτελεί hotspot για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το εκπληκτικής ομορφιάς νησί, το οποίο διαθέτει χωριά σκαρφαλωμένα στις απόκρημνες κορυφές του.

Η ιστοσελίδα Volcano Discovery αναφέρει ότι «υπάρχουν κάποιες (ακόμα μικρές) ενδείξεις ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα μπορούσε να ξυπνήσει σε ένα μεσοπρόθεσμο μέλλον (μήνες έως χρόνια.) Η πρόβλεψη του ΑΝ και, αν ναι, ΠΟΤΕ ακριβώς θα υπάρξει νέα έκρηξη είναι αδύνατη – τα ηφαίστεια είναι και θα είναι πάντα απρόβλεπτα».

«Είναι αρκετά βέβαιο, ωστόσο, ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά στο μέλλον, επειδή είναι ένα ενεργό ηφαίστειο και απέχει πολύ από το να έχει εκλείψει», ανέφερε το Volcano Discovery.

Η έκρηξη στη Σαντορίνη κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό του νησιού

Το ηφαίστειο έχει εκραγεί εννέα φορές τα προηγούμενα δύο χιλιάδες χρόνια με την τελευταία έκρηξη να συμβαίνει το 1950.

Η έκρηξη έλαβε χώρα πριν από 3.666 χρόνια σε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία.

Η έκρηξη έβαλε βίαιο τέλος στον πλούσιο Μινωικό πολιτισμό που άκμασε στο νησί, λειτουργώντας ως προειδοποίηση ότι, ακόμη και σήμερα, το αδιανόητο μπορεί να επαναληφθεί.

Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας δήλωσε ότι έχει έτοιμο σχέδιο για μια τέτοια καταστροφή.

Σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την περίπτωση έκρηξης

Το υπουργείο δήλωσε ότι «ενόψει του άμεσου κινδύνου ηφαιστειακής δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης», το έγγραφο που συνέταξε έλαβε υπόψη του τον χαρακτηρισμό του επιπέδου συναγερμού που έχει θέσει η Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Αστεροσκοπείου.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ασαφές πώς οποιοδήποτε σχέδιο θα μπορούσε να προετοιμαστεί για μια ξαφνική, έκρηξη, όπως η έκρηξη στο White Island της Νέας Ζηλανδίας, η οποία σημειώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2019.

Σε εκείνη την περίπτωση, υπήρχε ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση όταν το ηφαίστειο εξερράγη ξαφνικά, σκοτώνοντας είκοσι έναν επισκέπτες του νησιού.

Δύο εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί από το περιστατικό, το οποίο συνέβη στη μέση μιας τουριστικής εκδρομής με σκάφος στο νησί. Ορισμένα θύματα βρίσκονταν ήδη στο νησί όταν αυτό εξερράγη.

Η Γενική Γραμματεία της Ελλάδας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα εκραγεί σύντομα.

Η περιοχή αποτελεί εστία γεωλογικής δραστηριότητας και υπάρχει ένα δεύτερο ηφαίστειο σε κοντινή απόσταση, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το νερό, σε απόσταση 8,5 χιλιομέτρων από τη Σαντορίνη. Ονομάζεται «Κολόμπο» και βρίσκεται ακριβώς βορειοανατολικά του νησιού.

Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα γύρω από τον τουριστικό πόλο έλξης της Σαντορίνης περιλαμβάνει επίσης μια άλλη ενεργή πηγή στο ίδιο αρχιπέλαγος, ένα μικρότερο ηφαίστειο που ονομάζεται «Καμένη».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις