Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η OpenAI προσφέρει στους εκδότες ειδήσεων λίγα χρήματα για την εκπαίδευση του GPT

Η OpenAI φέρεται να προσφέρει από 1 μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια στους μεγάλους εκδότες ειδήσεων σε μια προσπάθεια να επιτύχει συμφωνίες για να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό τους για να εκπαιδεύσει τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα AI που αναπτύσσει.

Η είδηση προέρχεται από την ιστοσελίδα The Information, η οποία ήρθε σε επαφή με δύο στελέχη που γνωρίζουν το θέμα. Το άρθρο αναφέρει ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται επί του παρόντος με περίπου δώδεκα εταιρείες μέσων ενημέρωσης αλλά το ποσό που προσφέρει φαίνεται χαμηλό σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τον Δεκέμβριο, η OpenAI δήλωσε ότι είχε συνεργαστεί με τον μεγάλο εκδοτικό οργανισμό Axel Springer, την πρώτη συνεργασία που έχει συνάψει η εταιρεία με έναν εκδότη αυτού του μεγέθους. Η Axel Springer είναι η γερμανική πολυεθνική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης πίσω από τίτλους όπως το Business Insider και το Politico. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, αλλά σύμφωνα με τις πηγές του Information, ήταν της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, η Apple η οποία αναπτύσσει το δικό της μεγάλο γλωσσικό μοντέλο ΑΙ, χωρίς να έχει αποφασίσει πώς θα το χρησιμοποιήσει ακόμα, έχει υπογράψει συμφωνίες με εκδότες όπως η Condé Nast, η οποία κατέχει τη Vogue και το The New Yorker, καθώς και το NBC News και το IAC, το οποίο με τη σειρά του κατέχει το The Daily Beast και το Better Homes and Gardens, αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με αυτά τα στελέχη, ο λόγος για αυτή την αρκετά μεγάλη επένδυση της Apple είναι ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο ευρύτερα από ό, τι θέλει η OpenAI στις συμφωνίες της.

Οι εκδότες μπλοκάρουν την OpenAI

Οι New York Times, το CNN, το Reuters και η μητρική εταιρεία του The Verge, Vox Media, μπλόκαραν πρόσφατα τον ανιχνευτή GPT της OpenAI από την πρόσβαση σε δεδομένα από τα sites τους. Τον Δεκέμβριο, οι Times μήνυσαν την OpenAI καθώς και τη Microsoft αναφέροντας ότι η χρήση δεδομένων και του περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση των μοντέλων AI τους είναι παράνομη.

Η Reddit επίσης μπλόκαρε τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το περιεχόμενό της για να εκπαιδεύσουν τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν, ενώ γνωστοί συγγραφείς έχουν επίσης ξεκινήσει αγωγές εναντίον εταιρειών ΑΙ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις