Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρηματοδότηση 11 εκατομμυρίων δολαρίων σε ελβετική biotech εταιρεία για ενίσχυση της ανοσοθεραπείας του καρκίνου

Η spin-off της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL ) με την επωνυμία Leman Biotech μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχίσει την έρευνά της πάνω σε μια τεχνητή πρωτεΐνη που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ανοσοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου

Η ανοσοθεραπεία είναι ένα πολλά υποσχόμενο όπλο στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς να αναγνωρίζει και να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, αυτή η μορφή θεραπείας αποτυγχάνει περίπου στα 2/3 των ασθενών, επειδή τα Τ-κύτταρα, δηλαδή τα κύρια λεμφοκύτταρα που σκοτώνουν τα καρκινικά, εξαντλούνται γρήγορα και δεν ανταποκρίνονται πλέον.

Μια επιλογή που μελετούν επί του παρόντος επιστήμονες από το Laboratory of Biomaterials for Immunoengineering του EPFL για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας είναι η προσθήκη μιας ενισχυτικής  πρωτεΐνης σύντηξης που δίνει ώθηση στα κουρασμένα Τ κύτταρα.  Οι ερευνητές που ίδρυσαν πριν από 6 μήνες περίπου και μια spin-off εταιρεία του EPFL με την επωνυμία Leman Biotech, έχουν ήδη δοκιμάσει μια τέτοια πρωτεΐνη σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας σχεδόν 90%!

Οι ερευνητές σε άρθρο στο Nature Immunology περιγράφουν λεπτομερώς αυτή τη τεχνητή πρωτεΐνη σύντηξης που κατασκεύασαν, η οποία ονομάζεται ιντερλευκίνη-10-Fc και που μπορεί να αναζωογονήσει τα Τ κύτταρα. Οι δοκιμές τους δείχνουν ότι η ιντερλευκίνη-10-Fc δρα ως ενισχυτικό ενέργειας, δίνοντας στα λεμφοκύτταρα μια δεύτερη ώθηση ώστε να μπορούν να επανενεργοποιηθούν και να συνεχίσουν να καταπολεμούν τους όγκους. Η ένωσή τους στοχεύει ιδιαίτερα τα CD8+ Τ κύτταρα, καθώς αυτά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των όγκων.

 

Φωτο: Professor Li Tang © 2021 EPFL

Η κατασκευασμένη πρωτεΐνη λειτουργεί διεισδύοντας στα μιτοχόνδρια, που είναι η πηγή της κινητήριας δύναμης των κυττάρων. Όταν τα Τ κύτταρα φτάσουν σε κατάσταση εξάντλησης, η πρωτεΐνη συνδυάζεται με έναν μιτοχονδριακό πυροσταφυλικό φορέα για να επαναπρογραμματίσει ήσυχα τον μεταβολισμό τους προκειμένου να επιστρέψουν αναζωογονημένα στη μάχη.

Αυτή η νέα πρωτεΐνη χορηγείται με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιείται ήδη στα νοσοκομεία κατά τη θεραπεία CAR-T. Οι γιατροί συλλέγουν αίμα από έναν ασθενή και εφαρμόζουν την ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με τη νέα πρωτεΐνη απευθείας στα Τ κύτταρα. Τα ενισχυμένα κύτταρα στη συνέχεια εγχέονται πίσω στον ασθενή.

Προκλινικές δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι όταν η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας, μειώνει τους όγκους σχεδόν κατά 90%. «Διεξήγαμε αρκετές ακόμη προκλινικές δοκιμές αυτούς τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους ανθρώπινων όγκων που μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια», λέει ο καθηγητής Li Tang από το εργαστήριο EPFL. «Τα αποτελέσματα ήταν εξίσου ενθαρρυντικά και τα ποντίκια συνέχισαν να έχουν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής».

Προς το παρόν ο Li Tang κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για να προστατεύσει την τεχνολογία του ιδρύοντας ταυτόχρονα και τη spin-off  Leman Biotech, για να την προωθήσει. Το επόμενο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση των προκλινικών δοκιμών και η είσοδος στην κλινική φάση, κάτι που η εταιρεία ελπίζει να κάνει εντός δύο ετών. Η εταιρεία μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιτυχία της Leman Biotech στην προσέλκυση κεφαλαίων αντανακλά το σημαντικό ενδιαφέρον για την καινοτομία της. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να προχωρήσει γρήγορα τις ερευνητικές δραστηριότητές της. «Έχουμε ήδη ανοίξει δύο ερευνητικά εργαστήρια, το ένα στο νέο κτίριο Biopôle στο Epalinges και το άλλο στη νότια Κίνα όπου εδρεύει ο συνιδρυτής μας», λέει ο Tang ανυπομονώντας να προσλάβει αρκετούς νέους ερευνητές καθώς και τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Πηγή:EPFL

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις