Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

2ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας: Οι Ελληνίδες Startuppers εμπνέουν με τις ιστορίες τους

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις του συνεδρίου διεξήχθη στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα "Startup stories"

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου, το 2ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Στο πλαίσιο του τριήμερου Διεθνούς Φόρουμ υπουργοί, υφυπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες από διάφορους χώρους είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν προτάσεις και απόψεις, προάγοντας θέματα που άπτονται της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Συγχρόνως, γυναίκες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, επέκτειναν το δίκτυό τους και παρουσίασαν τη δουλειά τους.

Η διοργάνωση αποτελούνταν από δύο μέρη, συζητήσεις-πάνελ για θέματα νέων τύπων ηγεσίας, ισότητας, επενδύσεων σε γυναικείες επιχειρήσεις, καθώς και μια έκθεση έργων και εταιρειών με επικεφαλής γυναίκες. Συνολικά, σε 23 θεματικές ενότητες, fireside chats και keynote ομιλίες, workshops, mentoring συμμετείχαν:
-52 ομιλητές και ομιλήτριες από όλο τον κόσμο

-300 εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες με φυσική παρουσία και πάνω από 1000 με διαδικτυακή.

Το 2ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας “Κωνσταντίνος Μίχαλος” του ΕΒΕΑ την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

Τις εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ άνοιξε, την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΕΕΔΕΓΕ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου. Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Ελλάδα, με ποσοστό 37%, κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση στην Ευρώπη ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν. Όμως, η γυναικεία επιχειρηματικότητα τείνει να επικεντρώνεται σε δραστηριότητες με χαμηλή προστιθέμενη αξία και περιορισμένες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης». «Προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με το ΕΕΔΕΓΕ έχει προωθήσει μέσω της Θερμοκοιτίδας του, προγράμματα που απευθύνονται ειδικά σε γυναικείες ομάδες και Startups», είπε η κα Εφραίμογλου.

Ακόμη, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα το ΕΒΕΑ θα προχωρήσει στη διενέργεια μεγάλης πανελλαδικής έρευνας σε συνεργασία με τη Microsoft για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ πρόσθεσε ότι «αν και δυνητικά η γυναικεία προσφορά είναι τουλάχιστον ισότιμη με εκείνη των ανδρών, εντούτοις, υπάρχει δυναμισμός και πρωτοτυπία στις γυναίκες η οποία μένει ανεκμετάλλευτη».

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Αλλά, διατηρούμε την αισιοδοξία μας, παραμένουμε σταθεροί στις επιδιώξεις μας, είμαστε πιστοί στο όραμά μας. Γι’ αυτό και θα πετύχουμε. Τα σημαντικά αποτελέσματα, που θα προκύψουν από τις εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ σε συνδυασμό με την μεγάλη πανελλαδική έρευνα που θα διεξάγουμε με την Microsoft, θα δώσουν το έναυσμα για νέες δράσεις για τα μέλη μας για το 2024, μια χρονιά που σηματοδοτεί τα 105 χρόνια ΕΒΕΑ, τα 20 χρόνια ΕΕΔΕΓΕ και τα 10 χρόνια της Θερμοκοιτίδας Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην επιχειρηματικότητα με αμείωτη ένταση», είπε κλείνοντας την ομιλία της η κα Εφραίμογλου.

Τη συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης για την ουσιαστική ισότητα των φύλων υπογράμμισαν τόσο η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, όσο και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στην έναρξη του Φόρουμ. Η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι η προσπάθεια για την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο και την ανάδειξή τους ως ηγέτιδες στο στάδιο που επιλέγουν να πρωτοστατήσουν είναι πολυσύνθετη, καθώς, εκτός από το θέμα της επιχειρηματικότητας, αποτελεί και ένα ευρύτερο κοινωνικό θέμα. Σκοπός είναι, σημείωσε η κα Ζαχαράκη, το στάδιο στο οποίο μπορούν να πρωτοστατήσουν οι γυναίκες «να είναι λόγω επιλογής και όχι λόγω επιβολής». Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με κάθε τρόπο και με οποιαδήποτε ευκαιρία στηρίζει τη γυναίκα, ώστε να σπάσει τα στερεότυπα και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της ανεργίας ότι η γυναικεία ανεργία πέφτει. “Βέβαια μένουν πολλά να γίνουν ακόμη”, υπογράμμισε, αναφέροντας ότι η γυναικεία ανεργία έχει πέσει στο 12% από το 21%, που ήταν πριν από πέντε χρόνια, αν και η συνολική ανεργία έχει πέσει στο 9,9%. Παράλληλα, σημείωσε, σημαντική προσπάθεια γίνεται και για το έμφυλο μισθολογικό χάσμα με στόχο να πέσει κάτω από 3% το 2030.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις του συνεδρίου διεξήχθη στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα “Startup stories”, στο οποίο οι Ελληνίδες Startuppers μοιράστηκαν τις ιστορίες τους από την πορεία τους στον κόσμο του επιχειρείν.

Το πάνελ συντόνισε ο εκδότης του Startupper Mag και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ», Γιάννης Διονάτος, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν η Co-Founder της Dataphoria, Φένια Σούρλα, η CEO & Co-Founder της DEVA Group και Co-Founder της Keyvoto, Βάλια Παπαδημητρίου, και η Co-Founder της ElecTribe, Αντωνία Φαρσάτη.
Σε ερώτηση για το πώς ξεκίνησε το «ταξίδι» τους στην επιχειρηματικότητα πρώτη πήρε τον λόγο η Φένια Σούρλα η οποία ανέφερε «θέλαμε να κάνουμε κάτι που να είναι πιο δημιουργικό, με το οποίο θα έχουμε ένα impact».

Σε ερώτηση του Γιάννη Διονάτου για το εάν υπήρχε κάποια στιγμή που είπε «τι κάνω εδώ»; Η κ. Σούρλα απάντησε «ναι, οι πρώτες στιγμές ήταν αυτές. Δούλευα ως πολιτικός μηχανικός οπότε ήμουν σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον».

Στο σημείο αυτό ο Γιάννης Διονάτος τόνισε ότι αυτό που έκανε η Φένια Σούρλα δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς έφτιαχνε το δικό της προϊόν ενώ δούλευε σε άλλη δουλειά. «Κάτι που είναι πολύ δύσκολο εάν το σκεφτούμε, καθώς δούλευε κάπου 8-10 ώρες και τις υπόλοιπες ώρες αντί να ξεκουράζεται ξαναδούλευε», τόνισε ο κ. Διονάτος.

«Στην πραγματικότητα αυτό έκανα μέχρι κάποιο διάστημα. Όντως δεν ήταν εύκολο, αλλά ήταν εύκολο το να παίρνω δύναμη από αυτό, δηλαδή το να βάζω την κούραση ή τις δυσκολίες μπροστά γιατί ήταν πράγματι αυτό που ήθελα να κάνω. Και το κομμάτι του επιχειρείν, ενώ ήταν τρομακτικό επειδή δεν είχα εμπειρία σε αυτό, είναι ένα ταξίδι και ευτυχώς βρέθηκαν άνθρωποι στον δρόμο μας και μέσα από το ΕΒΕΑ και θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ γι’ αυτό και βέβαια αρκετές γυναίκες μέσα σε αυτούς που μας δώσανε και τα εφόδια και την ώθηση που χρειαζόμασταν. Το να μπορούμε να βρισκόμαστε όλοι εμείς που έχουμε τις ίδιες προκλήσεις και τις ίδιες δυσκολίες, καθώς μπορούμε να συνεννοούμαστε πολύ καλύτερα μεταξύ μας, να μην νιώθουμε μόνοι μας σε αυτό το ταξίδι και ο ένας με τον άλλον να δίνουμε αυτή την ώθηση που χρειαζόμαστε για να πάμε παρακάτω», δήλωσε χαρακτηριστικά η Co-Founder της Dataphoria.

Από την πλευρά της η Βάλια Παπαδημητρίου σχετικά με το «ταξίδι» της στην επιχειρηματικότητα είπε ότι: «Εγώ αισθάνομαι ότι γεννήθηκα μέσα στην επιχειρηματικότητα. Είναι μοιραίο γιατί και ο πατέρας μου και η μητέρα μου ήταν επιχειρηματίες, οπότε οι μόνιμες συζητήσεις μέσα στο σπίτι ήτανε αυτές. Δηλαδή το τι καινούριο θα υπάρξει, μία νέα ιδέα, το πως θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και γενικότερα όλοι οι προβληματισμοί ενός επιχειρηματία, αλλά και η ομορφιά της καθημερινότητας της οποίας έχουμε. Διότι έχουμε μια ελευθερία στα πλαίσια της δουλείας μας. Στην καθημερινότητα μας λόγω των προβλημάτων ξεχνάμε ότι είμαστε φοβερά ελεύθεροι και ελεύθερες εμείς οι επιχειρηματίες να υλοποιήσουμε ότι ονειρευτούμε. Ναι φυσικά αυτό έχει μέσα και την ευκαιρία και το πρόβλημα, αλλά όλα στο τέλος βγαίνουν θετικά. Άρα αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι συνεχίζω και λειτουργώ επιχειρηματικά και σκέφτομαι πάντα το επόμενο. Γι’αυτό τον λόγο εκτός από την πρώτη μας εταιρεία την DEVA, η οποία είναι εξειδικευμένη στο retail AI και είναι στον χώρο 12 χρόνια, αλλά ακόμα θεωρείται Startup κατά κάποιον τρόπο, καθώς την φρεσκάρουμε και την ανανεώνουμε συνέχεια, έχουμε και το Keyvoto. Πρόκειται για το καινούριο μας εγχείρημα και με αυτό μας έχει δεχτεί η θερμοκοιτίδα στο ΕΒΕΑ και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για αυτό και μας βοηθάνε πάρα πολύ. Και ήδη ετοιμάζουμε το επόμενο, γιατί θεωρώ ότι είναι το challenge αυτό που μας κρατάει ζωντανές».

Με τη σειρά της η Αντωνία Φαρσάτη, μιλώντας για την πορεία της στον κόσμο του επιχειρείν δήλωσε πως: «Γαλουχήθηκα από πάρα πολύ μικρή στο να πιστεύω ότι μπορώ τα πάντα. Οι γονείς μου δεν μου βάλανε ποτέ όρια. Ο μπαμπάς μου δούλευε σε μια πολύ μεγάλη πολυεθνική, ήταν υπεύθυνος για συστήματα, σχεδίαζε συστήματα και θυμάμαι να πηγαίνω τα Σαββατοκύριακα και να παίζω μέσα στα server rooms και να μου μαθαίνει κώδικα. Ξεκίνησα να δουλεύω πολύ μικρή, μόλις ξεκίνησα να σπουδάζω. Μπήκα σε μια πολύ μεγάλη πολυεθνική και εκεί βίωσα στήριξη και mentoring και δεν αισθάνθηκα ποτέ το ότι υπήρχε το θέμα το ότι είμαι γυναίκα. Δεν με όριζε, με όριζε το ότι αγαπούσα αυτό που έκανα, αγαπούσα τα challenges, ήμουν καλή σε αυτό που έκανα, είχα τεράστιο πεδίο να τρέξω πολύπλοκα projects και κάθε τι που έκανα ήταν δικό μου. Όταν έφυγα λοιπόν από την εταιρεία αυτή, συνειδητά αποφάσισα να μπω στις Startups γιατί ήθελα να πάρω τα best practices και να στήσω πράγματα από το μηδέν, κρατώντας τα πιο θετικά πράγματα. Οπότε ξεκίνησε ένα φανταστικό ταξίδι κυρίως σε εταιρείες τεχνολογίας ή που είχαν να κάνουν με την μετακίνηση. Ήμουν CEO σε εταιρεία με Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά στην Welcome Pickups, head of Ops, μετά Country Manager σε μια εταιρεία διανομής. Και πράγματι σε κάθε μία από αυτές έλεγα ότι είναι το μωρό μου. Γιατί παρότι δεν ήταν η εταιρεία μου, ο τρόπος που μπαίνεις στις Startups και η ευθύνη που έχεις να δημιουργήσεις και να λύσεις προβλήματα είναι εμπειρίες που δεν τις βρίσκεις εύκολα. Μετά ήρθε η ώρα να φτιάξω την δική μου εταιρεία μαζί με τον Co-Founder μου. Στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τη μετάβαση σε πράσινη μετακίνηση, να είναι πιο ασφαλείς οι μετακινήσεις των διανομέων και οι πόλεις μας να είναι πιο ήσυχες και καθαρές».

Στο τέλος της συζήτησης οι 3 επιχειρηματίες μοιράστηκαν με το κοινό τις αλλαγές που θα ήθελαν να δουν στο μέλλον σχετικά με την επιχειρηματικότητα.

Η Φένια Σούρλα ανέφερε πως «δεν μαθαίνουμε την επιχειρηματικότητα από μικροί. Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα αυτή τη στιγμή που βοηθούν τους νέους επιχειρηματίες, αλλά θα ήθελα τα επόμενα χρόνια αυτό το πράγμα να έχει μπει πιο χαμηλά στην εκπαιδευτική βαθμίδα. Εγώ μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον χωρίς επιχειρηματικότητα, οπότε για εμένα ήταν κάτι πολύ ξένο που έπρεπε να ανακαλύψω από την αρχή. Οπότε εάν είχα τα ερεθίσματα νωρίτερα δεν θα μου φαινόταν τόσο τρομαχτικό, θα μπορούσα να μπω σε αυτό πιο εύκολα».

Από την πλευρά της η Βάλια Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι «εγώ θα ήθελα να φέρω την ισορροπία από την άλλη πλευρά γιατί όπως είπε και η Φένια πολύ σωστά όντως χρειάζεται. Όταν ήμασταν μικρές και μεγαλώναμε δεν υπήρχαν πολλά προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας στα σχολεία. Τώρα έχουμε προγράμματα, όπως το Junior Achievement Greece που είναι εκπληκτικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, θα βάλω και την άλλη την πλευρά, θα ήθελα να δω μια ισορροπία στο τι σημαίνει φτιάχνω μια Startup που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από το να φτιάχνω μια επιχείρηση. Άρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην βλέπουμε μόνο τις περιόδους χάριτος των Startups, αλλά ότι πρέπει πάρα πολύ σύντομα να κόψεις τιμολόγια και να φέρεις αποτελέσματα. Βλέπω τελευταία ότι ακροβατούμε ανάμεσα στη μόδα και στην πραγματικότητα δηλαδή πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε ότι παρά την στήριξη που έχουμε, στο τέλος της ημέρας είμαστε επιχειρηματίες και πρέπει να φέρουμε τζίρους και να κόψουμε τιμολόγια και να προχωρήσουμε την επιχείρηση μας».

Κλείνοντας, η Αντωνία Φαρσάτη τόνισε ότι: «Εγώ θα ήθελα να φτάσουμε σε ένα σημείο που η γυναικεία επειχειρηματικότητα ναι μεν να γιορτάζεται, αλλά να μην κυνηγάμε και τις γυναίκες με το δίκαννο. Θα ήθελα δηλαδή να γιορτάζουμε το τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς οι γυναίκες και ο καθένας ξεχωριστά και να μην χρειάζεται να συζητάμε θέματα για το πως κάνουμε εμείς το entry. Θα ήθελα όλα αυτά να έχουν γίνει τόσο προσβάσιμα για τις γυναίκες. Άρα να έχουν λυθεί τα θέματα του τι εικόνες παίρνουμε ως παιδιά, του τι πρόσβαση έχουμε σε όσα μας ενδιαφέρουν, δηλαδή το να γίνουμε αστροναύτες, να γίνουμε μαμάδες, να έχουμε τη δική μας επιχείρηση. Είναι όλα ανοιχτά, το φύλο δεν παίζει ρόλο. Θα ήθελα να γιορτάζουμε άλλα πράγματα για τις γυναίκες, να στεκόμαστε στα επιτεύγματα μας και να μην στεκόμαστε τόσο στο τι έπρεπε να προσπεράσουμε σαν προβλήματα. Θα ήθελα πολύ να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις